Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kaatuminen koituu vuosittain yli tuhannen ikäihmisen kohtaloksi Suomessa – Keski-Suomen kuolleisuus korkeampi kuin maassa keskimäärin

Eeva Salminen, Heli Pottonen

Suomessa kuolee vuosittain yli tuhat ikäihmistä kaatumisen seurauksena.

– Määrä on nelinkertainen verrattuna esimerkiksi kaikkiin liikennekuolemiin, UKK-instituutin erikoistutkija Saija Karinkanta sanoo.

Hän kaipaa kaatumisten ehkäisyyn samanlaista kampanjointia kuin liikennekuolemien vähentämiseksi on menestyksekkäästi tehty.

– Eihän tätä voi hyväksyä.

Joka kolmas yli 65-vuotias kaatuu vähintään kerran vuodessa. Mitä enemmän ikää on, sitä enemmän kaatumisia keskimäärin tapahtuu.

Arviolta joka toinen kaatuminen aiheuttaa jonkinasteisia vammoja. Karinkannan mukaan Suomessa on Länsi-Euroopan maista eniten kaatumisten aiheuttamaa tautitaakkaa.

Ei ole mikään luonnonlaki, että kaatumisvammoja pitää tapahtua näin paljon.

Saija Karinkanta

Synkkien lukujen edessä ei kuitenkaan kannata antautua: jokainen voi pienentää omaa kaatumisriskiään, Saija Karinkanta korostaa.

– Ei ole mikään luonnonlaki, että kaatumisvammoja pitää tapahtua näin paljon. Kaikkia kaatumisia ei voida estää, mutta tutkimusten mukaan noin joka kolmas pystyttäisiin estämään.

– Kun asiaan on kiinnitetty huomiota, määriä on saatu jo laskemaan.

Liikunta on tehokkain yksittäinen keino ehkäistä kaatumisia. Hyvä tasapaino ja lihasvoima voivat auttaa korjaamaan horjahduksen ennen kaatumista.

– Mitä parempi toimintakyky ja liikkumiskyky ovat, sitä paremmin pystyy liikkumaan turvallisesti, vaikka olisi näkö- tai muuta ongelmaa, sanoo Saija Karinkanta, joka on paitsi filosofian tohtori, myös fysioterapeutti.

Juuri eläkkeelle jääneen tilanne on usein erilainen kuin hoivakodissa asuvan yhdeksänkymppisen. Nuoremmat kaatuvat usein talviliukkailla ulkona, kun taas iäkkäimpien kaatumisista isoin osa tapahtuu kotona.

Tärkeää onkin miettiä jokaisen yksilöllistä riskiä ja miettiä, mitä sille voidaan tehdä.

– Yleensä aina voidaan tehdä jotakin.

– Juuri eläkkeelle jääneelle tärkein neuvo on, että pysy liikkeessä ja huolehdi toimintakyvystäsi.

Hyvät kengät, liukuesteet, turvalliseksi järjestetty koti, hyvä ravitsemus ja D-vitamiinin saanti, näön ja terveydentilan tarkastaminen säännöllisesti – liikunnan lisäksi muitakin keinoja kaatumisriskin pienentämiseksi on olemassa. Moneen näistä asioista on suhteellisen helppo vaikuttaa.

– Kaikkein parasta on toimia ennaltaehkäisevästi eikä sitten, kun kaatumisia on jo tapahtunut. On paljon asioita, joita pystyy ennakoimaan, Saija Karinkanta kannustaa.

Alkoholin vaikutuksen alla tapahtuneet vammat ovat yleistyneet.

– Alkoholin haittavaikutukset korostuvat ikääntyessä.

Jotkut lääkkeet tai niiden yhdistelmät saattavat lisätä kaatumisen riskiä. Asiasta voi keskustella lääkärin kanssa.

Ulkona hyvin hoidetut kulkuväylät ja talviaikaan hiekoitus torjuvat kaatumisia.

– Se ei ole keneltäkään pois, jos ympäristö on hyvä liikkua. Sehän tukee kaikkien liikkumista.

Keski-Suomessa kaatumisesta johtuvien kuolemantapausten määrä on laskenut selvästi 2010-luvulla maan keskimääräistä laskuvauhtia nopeammin.

Edelleen Keski-Suomi on silti yli 65-vuotiaiden kaatumiskuolemissa selkeästi maan keskiarvon huonommalla puolella.

Tuorein tilasto kaatumisista seuranneista kuolemista on vuodelta 2017. Keski-Suomessa kuoli tuolloin kaatumisen seurauksena 67 ihmistä.

Suomessa reilu tuhat yli 65-vuotiasta kuolee vuosittain kaatumisen vuoksi – Radio Keskisuomalaisen haastattelussa erikoistutkija Saija Karinranta

Keski-Suomen kuolleisuus yhä korkealla

Keski-Suomessa on saatu kaatumisista aiheutuvien kuolemantapausten suhteellista osuutta painettua alaspäin. Keski-Suomen keskussairaalassa on tutkittu sairaalan sisällä sattuneita kaikenikäisten kaatumisia ja putoamisia, mutta ei sairaalan ulkopuolella sattuneita tai erikseen yli 65-vuotiaiden kaatumisia.

Kaatumistapaturmien hoidossa ei ole tapahtunut lukujen paranemista selittäviä merkittäviä muutoksia, joten suotuisasti pienenevät luvut voidaan ainakin osittain laittaa yleisen valistuksen piikkiin.

Sairaanhoitopiirin mukaan neuvonta ja ohjeistus ovatkin merkittävässä roolissa kaatumisien ehkäisemisessä.

Keski-Suomessa menehtyi kaatumisen seurauksena 67 ihmistä tuoreimman, vuoden 2017 tilaston mukaan.

Kaatumiskuolemat ovat kuitenkin vähentyneet viime vuosina sekä absoluuttisesti että suhteessa ikäihmisten määrään.

– Kun vuonna 2010 Keski-Suomessa kuoli kaatumisen seurauksena keskimäärin 161 ihmistä 100 000:aa 65 vuotta täyttänyttä ihmistä kohti, vuonna 2017 kuolleita oli enää 110. Koko maassa suhdeluku on myös parantunut, mutta hitaammin. Koko maassa on tultu 104 kuolemasta 94 kuolemaan 100 000 yli 65-vuotiasta kohti, UKK-instituutin erikoistutkija Saija Karinkanta kertoi.

Lonkkamurtumien suhteen on vuodesta 2010 alkaen menty Keski-Suomessa suunnilleen koko maan keskiarvossa. Muutaman kerran on päästy jopa keskiarvon alapuolelle.

– Vuonna 2019 koko maassa 0,6 prosenttia 65 vuotta täyttäneistä sai lonkkamurtuman, kun vuonna 2010 luku oli 0,8 prosenttia.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut