Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhat kuvat: | Yleisömenestykseksi nousseen elokuvan tähdet vierailivat Jyväskylässä teatteri Picnicin ensi-illassa

Elokuvateatteri Picnic mainosti Keskisuomalaisessa 17.11.1960 "Opettajatar seikkailee" -elokuvan ensi iltaa. Elokuvassa näytelleet Leni Katajakoski ja Tommi Rinne tulivat teatteriin tähtivierailulle ja heidät esiteltiin yleisölle illan molempien näytäntöjen yhteydessä.

Leni Katajakoski esittää Aarne Tarkaksen Opettajatar seikkailee -elokuvassa tyttökoulun ankaraa moraalinvartijaa, historianopettajatar Katajaa. Opettajatar päätyy taiteilijan kanssa vietetyn yön jälkeen alastonmaalaukseen ja tästä nolostuneena varastamaan kyseisen taulun taidenäyttelystä. Erinäisten väärinkäsitysten myötä opettajatarta epäillään muistakin tauluvarkauksista. Tommi Rinne esittää elokuvassa taiteilija Pertti Rinnettä. Elokuva oli yleisömenestys.

Leni Katajakoski (1935-2020) valittiin vuonna 1954 Miss Suomen perintöprinsessaksi elokuvatyttö-tittelillä ja siitä hänen elokuvauransa alkoikin. Lähes kolmessakymmenessä elokuvassa esiintyneen Katajakosken tunnetuin rooli lienee Simpauttaja-elokuvassa. Elokuvien lisäksi Katajakoski työskenteli näyttelijänä useissa teattereissa.

Tommi Rinne (1925-1999) oli Jalmari Rinteen poika, kuuluisaa Rinteen näyttelijäsukua ja näytteli useissa teattereissa ja elokuvissa. Rinne esiintyi mm. kuudessa Pekka Puupää -elokuvassa ja hänestä tuli myös ohjaaja Aarne Tarkaksen luottonäyttelijä "hauskan miehen" rooleissa.

Elokuvateatteri Picnic toimi Asemakadulla vuosina 1958-1979. Sen edeltäjä oli arkkitehtuuriltaan arabialaistyylinen elokuvateatteri Salome, joka aloitti vuonna 1928. Kaupungissa toimi 1920-luvulla myös elokuvateatteri Opiksi ja huviksi. Picnicin omisti Jyväskyläläinen Vincent Jämes, jonka suku on pyörittänyt Jyväskylässä elokuvateattereita kolmessa sukupolvessa. 1950-60-luvulla Jämekset omistivat Jyväskylässä kolme elokuvateatteria: Elohuvin, Fantasian ja Salomen. Vuonna 1958 Salome modernisoitiin sisältä ja ulkoa ja avattiin uudelleen Picnic-nimisenä.

Salomen perusti Gustav Jämes, jonka työtä elokuvateatterin johtajana poika Vincent Jämes jatkoi. Kolmannen Jämes-sukupolven edustaja ja työn jatkaja oli pojanpoika Reijo Jämes, joka avasi Fantasia-elokuvateatterin alakertaan 80-luvun puolimaissa uudelleen Salome-nimisen elokuvateatterin.

1960-luvulla Jyväskylässä toimivat myös elokuvateatterit Suomi-Elo ja Jyväs-Kino.