Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Poliisi teki kotietsinnän helsinkiläispoliisin kesämökille Keuruulla – Tutkinnassa paljastui ylikonstaapelin yhteys äärioikeistoon

Miehen maahanmuuttokriittisiä puheita selvitettiin jo 2015 sen jälkeen, kun hän oli puhunut Keuruulla.

Pekka Katajan murhan yrityksen tutkinnassa on selvitetty helsinkiläisen poliisin yhteyttä äärioikeistovaikuttajana pidettyyn mieheen. Sami Saarenpää

Heli Paananen

Keski-Suomen perussuomalaisten vaalipäällikön Pekka Katajan murhan yrityksen tutkinnassa on selvitetty helsinkiläisen poliisina työskentelevän miehen yhteyttä rikoksesta epäiltyyn jyväskyläläiseen äärioikeistovaikuttajana pidettyyn mieheen. Keskisuomalaisen tietojen mukaan epäiltynä rikosnimikkeenä oli vakavan henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu, jonka tiimoilta poliisi teki muun muassa kotietsinnän ylikonstaapelin Keuruulla sijaitsevalle kesämökille.

Iltalehti kertoi torstaina, että epäilty rikosnimike on nyt kiihottaminen kansanryhmää vastaan ja että epäilty ylikonstaapeli on pidätetty virasta. Iltalehden tietojen mukaan murhan yrityksestä epäiltynä vangittuna olleen, sittemmin rikosepäilyistä vapautetun miehen puhelimesta löytyi viestittelyä ylikonstaapelin kanssa.

Jyväskyläläismies on toiminut Kansallismielisten liittouman puheenjohtajana ja ollut mukana myös Soldiers of Odinin toiminnassa. Esitutkintakynnys ylittyi, koska viesteissä ”arvosteltiin maahanmuuttajia sellaisin sanankääntein”, Iltalehti kertoi.

Keskisuomalainen ei tavoittanut torstaina tapauksen syyttäjä-tutkinnanjohtajaa kommentoimaan rikosepäilyä. Murhayrityksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jussi Luoto ei kommentoinut asiaa.

Murhayrityksestä epäiltynä vangittuna on edelleen Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Teemu Torssonen sekä hänen tukiryhmäänsä tiettävästi kuuluva eteläsuomalaismies, jonka vangitsemista Keski-Suomen käräjäoikeus jatkoi perjantaina hänen vaadittua vapauttamistaan.

Helsingin poliisin viestintäjohtaja, ylikomisario Juha Hakola vahvisti torstaina, että poliisilaitoksella työskentelevä ylikonstaapeli on pidätetty virasta lokakuussa, mutta ei ottanut kantaa taustoihin.

Epäilty poliisi on kotoisin Jyväskylästä.

Epäilty poliisi on kotoisin Jyväskylästä. Miehen toimintaa on selvitetty jo aiemmin, kun hän puhui kesämökkipaikkakuntansa Keuruun päättäjille elokuussa 2015. Tuolloin entiselle varuskunta-alueelle suunniteltiin turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta. Jo silloin keskustelua herätti hänen maahanmuuttokriittisyytensä ja näkemysten tuominen esiin poliisina.

Tunteet asian tiimoilta kuumenivat Keuruulla niin, että sosiaalisessa mediassa kuntapäättäjiä uhkailtiin ja heihin kohdistettiin vihapuhetta. Kun vastaanottokeskuksesta äänestettiin kaupunginvaltuustossa, oli kokousta turvaamassa useita poliisipartioita.

Keuruun kapunginvaltuusto teki elokuussa 2015 kielteisen päätöksen turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen sijoittamisesta Keuruun entiselle varuskunta-alueelle. Rainer Liimatainen

Helsingin poliisilaitos siirsi poliisin toisiin työtehtäviin pois maahanmuuttajataustaisten rikollisuuteen ja rikollisuuden ennaltaehkäisyyn pureutuneesta työryhmästä. Mies vieraili Keuruun vanhalla upseerikerholla paikallisen yrittäjän Jali Tuhkusen kutsumana päivää ennen kuin valtuusto äänesti vastaanottokeskuksesta.

Kyseinen poliisi on Tuhkusen lapsuudenystävä Jyväskylästä, eikä kuntapäättäjille suunnattu tilaisuus ollut millään muotoa poliittinen, sanoi torstaina Keskisuomalaiselle tapausta muistellut Tuhkunen. Hän itse vaikutti aikanaan Jyväskylän kuntapolitiikassa kokoomuksen riveissä.

– Entinen varuskunta-alue myytiin halvalla kiinteistösijoittajille, jotka lupasivat näyttävästi kehittää liiketoimintaa alueella tuoden sinne muun muassa turvallisuusalan toimijoiden keskittymän, majoituspalveluita ja venesatamaa laitureineen. Yhtäkkiä papereilla pyyhittiin hanuria ja paikalle olikin tulossa Suomen suurin vastaanottokeskus, joka nostaisi kaupungin väkilukua kymmenen prosenttia. Asukkaana ja yrittäjänä halusin herättää keskustelua siitä, voiko tämä mennä tällä tavalla, Tuhkunen taustoitti.

Hän korostaa, ettei itse ollut lähtökohtaisesti vastaanottokeskusta vastaan, vaan oli huolissaan sen rahoituksesta ja muista seurauksista.

– Mietin, miten kaupunki pystyy vastaanottamaan sellaisen määrän ihmisiä ja mihin tilanne voi johtaa, ja pyysin vanhan ystäväni kertomaan, mitä on poliisina työssään nähnyt ja mitä keskuksen tulo voi tarkoittaa. Hän kertoi, millaisia vaikeuksia kotouttamiseen liittyy ja miten keskuksessa voidaan radikalisoitua. Puheenvuoro ei ollut kuitenkaan pelkästään asiaa vastustava, Tuhkunen sanoi.

Valtuuston kielteisestä päätöksestä huolimatta vastaanottokeskus perustettiin Keuruulle, jossa se toimi kesäkuuhun 2017 saakka.

Poliisilla on oikeus politiikkaan, mutta missä menee raja, jos kyse ei ole perinteisestä puolueesta?

Poliisin valan vannoneiden ja virassa olevien on käyttäydyttävä aina poliisin arvon mukaisesti siten, ettei luottamus poliisiin heikenny. Virkamiehenä poliisi on poliittisesti sitoutumaton, mutta perustuslaki takaa myös poliiseille oikeuden yhteiskunnallisiin ja poliittisiin toimiin. Poliiseja toimiikin paitsi eduskunnassa, myös kuntapäättäjinä eri puolilla maata. Mutta missä menee työn ja vapaa-ajan raja?

– Tämä on herättänyt myös liitossa keskustelua ja kysymys on haastava. Ja miten määritellään poliittinen toiminta, kun samassa viitekehyksessä sanovat toimivansa perinteisten puolueiden lisäksi myös muut liikkeet? Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Jonne Rinne pohtii.

– Tietenkin lähdemme kaikessa siitä, että lakia on noudatettava. En tiedä tässä tapauksessa viestien sisältöä, mutta onko ajatustenvaihto rikollisen tai rikosta suunnittelevan kanssa rikos? Ja täyttääkö kahdenvälinen ajatustenvaihto kansanryhmää vastaan kiihottamisen tunnusmerkistöä?

Poliisin pidättäminen virasta rikosepäilyn vuoksi on Rinteen mukaan harvinainen toimenpide ja perusteet sille ovat korkeat. Kyse on virkamiesoikeudellisesta menettelystä, joka kestää tyypillisesti rikosprosessin ajan.

Suojelupoliisin kolme viikkoa sitten julkaisemassa kansallisen turvallisuuden katsauksessa äärioikeistolaisen terrorismin uhkan arvioitiin kohonneen Suomessa. Supon päällikön Antti Pelttarin mukaan Suomessa on tunnistettu äärioikeistolaista terroristista toimintaa kannattavia ja sympatisoivia ihmisiä. Verkossa toimivien kansainvälisten äärioikeistoryhmien ja viestinnän sosiaalisen median alustoilla kerrottiin vahvistavan äärioikeiston rajat ylittävää luonnetta.

Jonne Rinne ei pidä ääriliikkeiden ”soluttautumista” Suomen poliisivoimiin uhkana.

– Onko niin, että ääriliikkeet soluttautuvat poliisiin vai kyseessä poliisi, joka ajattelee kuten ääriliikkeet? En näe, että suomalaisella poliisilla olisi intressiä lähteä mukaan ääriliikkeisiin, oli kyse sitten äärioikeistosta tai -vasemmistosta.

Jyväskylän yliopistossa äärioikeistoa tutkivan Tommi Kotosen mukaan Suomessa äärioikeisto ei ole pyrkinyt aktiivisesti rekrytoimaan toimintaansa virkamiehiä.

– Pikemminkin heihin on pyritty pitämään etäisyyttä, Kotonen kommentoi.

Poliisirikosasiat

Vuosittain tuhat ilmoitusta

Poliiseja koskevia rikosilmoituksia tehtiin viime vuonna 997 kappaletta.

Ennen esitutkinnan aloittamista tehdään esiselvitys siitä, onko asiassa syytä epäillä rikosta.

Noin 20 prosentissa tapauksista todettiin, että rikosta on syytä epäillä.

Rikosepäilyissä tutkinnanjohtaja on syyttäjä.

Valtakunnansyyttäjän toimiston poliisirikosten käsittely-yksikön vetäjä, erikoissyyttäjä Heidi Savurinteen mukaan valtaosa rikosilmoituksista liittyy poliisin virkatehtävässä tapahtuneeseen voimankäyttöön.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut