Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eläkkeellä dekkaristiksi – Äidinkielenopettaja kirjoitti salanimellä romanttisia viihdepokkareita

Tuula Rannan kirjan päähenkilö on 60-vuotias kriminaalipsykologi.

Koviin kansiin painettu teos on Tuula Rannan, 74, käsissä. Kirjoittamista ja kirjallisuutta on äidinkielenopettajana työskennelleen Rannan elämään kuulunut vuosikymmeniä, mutta nyt on Myllylahti julkaissut Rannan esikoisteoksen, Totuus on vaihtuva maisema.

– Kaikkein sykähdyttävin hetki oli se, kun kustantamosta tuli sähköposti, jossa he kiittivät käsikirjoituksesta ja sanoivat olevansa kiinnostuneita julkaisemaan sen, Ranta muistelee.

Hän oli tarjonnut käsikirjoitusta aiemmin muutamalle suurelle kustantamolle, mutta näiden ohjelmiin dekkari ei sopinut. Teos osallistui myös WSOY:n ja Prisman järjestämään kirjoituskilpailuun, mutta sekään ei tuottanut tulosta.

– Jätin käsikirjoituksen pöytälaatikkoon, mutta se vaivasi minua. Lähetin sen vielä neljälle keskisuurelle kustantamolle, ja Myllylahti otti yhteyttä reilun viikon päästä.

Totuus on vaihtuva maisema sijoittuu kuvitteelliseen Laaksalan merenrantakaupunkiin, joka muistuttaa Kokkolaa. Kokkolassa Ranta on aikoinaan työskennellyt opettajana.

– En tunne nyky-Kokkolaa, joten paikan etäännyttäminen oli helppoa. Kirjan ideoista ja ihmistyypeistä jotkut ovat sieltä, toiset taas mielikuvitusta.

Kirjoittaminen on yksinäisyyden sietämistä, mutta myös sen hakemista.

Dekkarissa koululaiset löytävät raa’asti surmatun opettajan ruumiin. Rikoskomisario Tapani Mikkonen alkaa selvittää tapausta yhdessä kriminaalipsykologi Aira Karhun kanssa. Kirjan päähenkilö on 60-vuotias Karhu.

– Oli selvää, että päähenkilö on nainen, ja koulumaailman tunnen omasta elämästäni.

Esikoisessa ei ole kyse pelkästä rikosromaanista. Ranta on kiinnostunut paitsi rikoksesta myös ihmisistä ja ihmissuhteista. Hän on luonut asetelman, jossa perheenjäsen on tehnyt rikoksen tai häntä epäillään siitä.

– Rikollinen ei elä yksin maailmassa, vaan jokainen on jonkun lapsi.

Kirjoitin kymmenittäin rakkausnovelleja ja viihdepokkareita kuten Kultasarjaa, Lääkärisarjaa, Timanttia ja Lääkäriä.

Tuula Ranta ei ole suunnitelmallinen kirjailija. Kynä ja teksti vievät häntä.

– Minua ohjaa kirjoittamisen vapaus, luova prosessi. Kirjoittaminen on löytämistä, ja henkilöt alkavat elää omaa elämäänsä.

Totuus on vaihtuva maisema -teoksen päähenkilöt olivat alusta asti selvillä, mutta uusia syntyi kirjoittamisprosessin aikana. Alussa oli murha ja syyllinen.

– Monenlaisia käänteitä saattaa tulla mukaan. Minulla oli selvä kuva, kuka on murhaaja, mutta jossain vaiheessa en ollutkaan siitä varma vaan pohdin, onko se joku toinen, Ranta naurahtaa.

Tampereella syntynyt Tuula Ranta toimi kolmisenkymmentä vuotta Kiteen lukion äidinkielenopettajana. Hän väitteli 2008 tohtoriksi abiturienttien kirjoittamisprosesseista ja opettaa yhä Keski-Karjalan kansalaisopistossa elämänkertakirjoittamista.

Vaikka nyt ilmestyi esikoinen, on Ranta aiemminkin julkaissut. Hän on ollut mukana tekemässä äidinkielen oppikirjoja ja kirjoittanut salanimellä vuosikymmeniä Kolmiokirjalle, joka julkaisee lehtipisteissä myytäviä viihdelukemistoja.

– Kirjoitin kymmenittäin rakkausnovelleja ja viihdepokkareita kuten Kultasarjaa, Lääkärisarjaa, Timanttia ja Lääkäriä. Sen lopetin, kun halusin kirjoittaa juuri niin kuin itse haluan enkä ohjeiden mukaan.

Ranta kertoo jo 14-vuotiaana kirjoittaneensa päiväkirjaan harrastavansa romaanien kirjoittamista. Kun hän jäi 2011 pois työelämästä, jäi aikaa aiempaa pidempään projektiin. Hän osallistui muun muassa kirjoittajakursseille, joiden aikana esikoinenkin valmistui. Ilman koronaa Ranta olisi parhaillaan luovan kirjoittamisen kurssilla Kreikassa.

– Kirjoittaessa tunnen olevani kaikkein eniten itseni kaltainen. Kirjoittaminen on yksinäisyyden sietämistä, mutta myös sen hakemista.

Tekstiä myös syntyy koko ajan. Aira Karhun tarina on mahdollisesti saamassa jatkoa.