Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Podcast: Jyväskyläläislähtöisen Jenny Rostainin menneisyyden traumat revittiin uudelleen auki ja kaikkien nähtäville, kun hän joutui Vastaamon tietomurron uhriksi – kuuntele Radio Keskisuomalaisen haastattelu

Psykoterapiakeskus Vastaamon toiminta on siirretty Vervelle, ja konkurssipesän toiminta päättyi maaliskuun alussa. Arkisto / Marko Kauko

Jyväskyläläislähtöinen Jenny Rostain oli yksi Vastaamon syksyisessä tietomurrossa yksityisyytensä menettäneistä. Hänen tietonsa päätyivät rikollisten kautta hämäräveikkojen verkostoihin ja kaikkien nähtäville. Nyt hän avaa tuntemuksiaan ja toimintaansa tietomurtoon ja sen jälkeiseen elämään liittyen Radio Keskisuomalaiselle.

– Olin aluksi vain shokissa, ja vain toimin ajattelematta asiaa. Ihmettelin, miksi ihmiset pahoittelivat asiaa minulle. Järkytys ja valtava suru iski vasta muutaman päivän päästä, suru siitä, että joku oli kajonnut siihen kaikista suurimpaan luottamussuhteeseen terapeutin kanssa. Että kaikista rankimmat traumakokemukset ovat vieraiden riepoteltavana, Rostain avaa juontaja Jari Lindströmin haastattelussa.

Rostainin mukaan terapiassa käydään, jotta traumakokemukset saavat lopun, eivätkä ne voi enää satuttaa.

– Nyt ne on revitty auki uudelleen. Olisimme ansainneet toipumisen ilman tätä. Itse ajattelen asiaa nyt niin, että ne asiat, jotka ovat nyt väärissä käsissä, ovat mitättömiä, sillä ne eivät voi enää satuttaa. Luottamus vain meni.

Rostain kertoo terapiassa käyvien joutuneen vaikeaan tilanteeseen, kun kriisiapua ei ollutkaan tarjolla heti tietomurron jälkeen.

– Tämä on ollut uusi tilanne kaikille, kun yhteiskunta on joutunut rakentamaan järjestelmää tällä nopeudella. Tulevaisuudessa toivon vastaavissa tilanteissa apua saatavan heti, eikä päivien päästä. Kriisituki on ollut Vastaamon varassa, vaikka se on ollut osa koko tätä tapahtumaketjua, joka on vienyt luottamuksen.

Hän korostaa, ettei syytä tapahtuneesta terapeutteja, vaikka asiakkaiden tietojen ja seikkaperäisten terapiakertomusten kirjaaminen asiakkaiden oikeilla nimillä arveluttaakin.

– He ovat tässä samalla tavalla rikoksen uhreja. Eivät he olisi kirjanneet tietoja näin tarkasti, jos olisivat tienneet, että tietojärjestelmä on suojaukseltaan niin huono. Siirtäisin katseen ennemminkin Vastaamon johtoon ja tietojärjestelmästä vastaaviin.

Rostainin mukaan tunnelma on nurinkurinen, sillä hän maksaa terapiasta tällä hetkellä Vastaamolle, joka oikeastaan aiheutti tarpeen terapialle.

– Se, että lähtisin nyt vaihtamaan terapeuttia ja aloittaisin kaiken alusta, on minulle liian raskas prosessi. Terapian tarve ei katoa mihinkään.

Jenny Rostain kertoo, että murto on tekona alhaisin, johon hän on törmännyt.

– Tämä teko oli kohdistettu suoraan heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin. Terveet, hyvinvoivat ihmiset eivät tekisi tällaista.

Kuuntele koko Jenny Rostainin haastattelu alta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut