Jyväskylän koronatartunnat hurjassa kasvussa ja lähtöisin nuorten kaveripiireistä – "Nyt ei ole aika kokoontumisille", varoittaa vastuulääkäri

Vastuulääkäri Ilkka Käsmä kehottaa nyt jyväskyläläisiä pidättäytymään illanistujaisista. Risto Aalto

Katri Nieminen

Jyväskylän koronatartunnat ovat ryöpsähtäneet jälleen hurjaan kasvuun.

– Viikonloppuna homma lähti luisumaan ja tuli hirveän paljon tartuntoja, Jyväskylän tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä sanoo.

Hän pitää Jyväskylän tilannetta erittäin huolestuttavana ja kehottaa kansalaisia ottamaan koronaan liittyvät turvaohjeet vakavasti: pesemään käsiä, pitämään turvaväliä ja käyttämään maskia sekä olemaan liikkumatta sairaana ihmisten ilmoilla.

– Jos tartuntojen määrän kasvu jatkuu tällaisena, emme pysty jäljittämään tartunnalle altistuneita emmekä asettamaan oikeita ihmisiä karanteeniin – silloin riski tartuntojen hallitsemattomasta leviämisestä kasvaa. 

THL:n mukaan tiistaina on todettu 17 uutta tartuntaa Jyväskylässä. Käsmän mukaan Jyväskylän omissa mittauksissa viikonlopun ja alkuviikon yhteisluku on vielä paljon pahempi, sillä THL:n luvut päivittyvät viiveellä. Perjantaista tiistaihin mennessä Jyväskylän mittauksissa on todettu yhteensä 61 tartuntaa.

– Viikonloppuna perjantaista sunnuntaihin meillä oli yhteensä 31 tartuntaa, maanantaina 15 ja tiistaina iltapäivään mennessä 15 tartuntaa, nyt mennään hurjalla vauhdilla ylöspäin, Käsmä harmittelee.

Viime viikolla eli viikolla 47 tartuntoja todettiin 48 kappaletta ja viikolla 46 yhteensä 22.

Tartunnanlähteet eivät enää ole Jyväskylässä niin hyvin tiedossa kuin pitkään on totuttu.

– Tartuntaketjut ovat tiedossa nyt 75-prosenttisesti. Meillä on täällä perustaudin aktiivisuutta nyt jonkin verran.

Tartunnat leviävät Käsmän mukaan nyt erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. Osa tartunnoista on Käsmän mukaan peräisin Uudeltamaalta ja usein tartuntapaikkana on ollut kaveripiirin kokoontuminen kodissa.

– Keskeinen viesti on, että nyt ei ole aika pitää illanistujaisia tai ryhmäytymisiä, Käsmä sanoo.

Hän toteaa, että jos tartunnat jatkavat lisääntymistä, Jyväskylässäkin joudutaan todennäköisesti miettimään kovempia koronan rajoitustoimia, kuten kokoontumisrajoituksia tai liikuntapaikkojen sulkemisia. Kaupunki suosittelee vahvasti, ettei yli 20 hengen yksityistilaisuuksia järjestetä tammikuun puoleen väliin mennessä. Yksityistilaisuuksia ovat kaikki yksityisluonteiset tapahtumat, jotka eivät ole yleisölle avoimia, esimerkiksi syntymäpäiväjuhlat ja yksityiset illanvietot.

– Meidän pitää tehdä nyt analyysiä, missä taudit leviävät, hän sanoo.

Ikävä uutinen on tartuntojen leviäminen Kyllön osasto 5:lle. Käsmän mukaan tartunta tuli osastolle potilaan mukana ja lähti sitten leviämään. Nyt tartuntoja on havaittu yhdeksän. Myös Uuraisilla lähde oli potilas. Varsinkin Kyllön osastolla potilaat ovat erittäin huonokuntoisia.

Sen sijaan Keljon pitkäaikaishoidon yksiköstä kuuluu positiivisia uutisia. Koronakaranteeni on purettu tiistaina ja asukkaat ovat toipuneet viruksesta. Keljon koronatartuntojen seurauksena yksi hoidossa ollut asukas kuoli.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut