Epäilty typpivuoto Kanavuoren kaasutankkausasemalla oli aiheeton – ilmassa leijui vain vesihöyryä

Tuula Puranen

Tuula Puranen

Tiistai-iltainen epäilty typpivuoto kaasutankkausasemalla Jyväskylän Kanavuoressa oli aiheeton. Gasum-yhtiö tiedotti keskiviikkona 25.11., että kyseessä oli tavanomainen aseman täyttämisen yhteydessä ilmaantuva vesihöyryn muodostuminen.

Hätäkeskukseen havainnoistaan soitti kaksi kaasupilven havainnutta 9-tiellä liikkunutta ohikulkijaa hieman ennen iltakahdeksaa. Valkoinen "kaasupilvi" leijaili patjana noin 300 neliön alueella. Pelastuslaitos arvioi kaasun olevan typpeä, mutta näin ei ollutkaan.

Gasum tiedotti, että Gasumin rekka oli ollut tuomassa asemalle nesteytettyä maakaasua (LNG). Lastin purkamisen jälkeen LNG:tä lämmitetään, mistä seuraa vesihöyryn muodostumista. Tämä voi ohikulkijasta näyttää normaalista poikkeavalta, vaikka kyseessä on vaaraton ja normaali tapahtuma lastin purkutilanteissa. Vesihöyryn määrä vaihtelee ulkoilman lämpötilasta riippuen.

Asemalla on myös erillinen typpisäiliö ja typellä jäähdytetään tarvittaessa nesteytettyä kaasua kylmemmäksi, jotta kaasu pysyy nestemäisessä muodossa. Mikäli typpisäiliö vuotaisi, niin siitä voisi aiheutua myös vesihöyrypilven muodostuminen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut