Vastuulääkäri: Jyväskylä on siirtynyt jo koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen – rajoitustoimia tulossa perjantaina

Jyväskylän tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä. Marko Kauko

Katri Nieminen

Jyväskylän tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kertoo, että Jyväskylä on siirtynyt jo koronavirusepidemian kiihtymisvaiheeseen, vaikka Keski-Suomen maakunta on edelleen perustasolla.

– Huomenna (perjantaina) varmaankin virallisesti julistetaan se, ja maakunnallinen koronanyrkki sen todennäköisesti maanantaina myös toteaa, Käsmä sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on jakanut epidemian tilannekuvan kolmeen vaiheeseen: perustasoon, kiihtymisvaiheeseen ja leviämisvaiheeseen.

Kiihtymisvaiheessa tartuntojen alueellinen ilmaantuvuus on noussut niin, että seitsemän vuorokauden tapaussumma on suuruusluokkaa yli 6–15 tapausta/100 000 asukasta ja 14 vuorokauden tapaussumma on suuruusluokkaa yli 10-25 tapausta/100000 asukasta. Lisäksi positiivisten näytteiden osuus on yli yksi prosentti, ajoittain esiintyy paikallisia ja alueellisia tartuntaketjuja, mutta tartunnanlähteet ovat kuitenkin pääsääntöisesti jäljitettävissä. Kiihtymisvaiheessa sairaalahoidon tarpeeseen pystytään vastaamaan ilman erityistoimia.

Mitä kiihtymisvaiheeseen siirtyminen tarkoittaa asukkaan kannalta, se selviää Käsmän mukaan tarkemmin perjantaina, sillä uusia rajoitustoimia pohditaan kaupungin poikkeusolojen johtoryhmässä.

Leviämisvaiheessa ovat STM:n mukaan tällä hetkellä HUS-alue ja Päijät-Häme. Kiihtymisvaiheessa ovat Kanta-Häme, Kymenlaakso, Länsi-Pohja, Pirkanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Vaasa ja Varsinais-Suomi sekä Ahvenanmaan maakunta.

Loput 11 sairaanhoitopiiriä ovat perustasolla kuitenkin siten, että osassa perustasolla olevista sairaanhoitopiireistä yksittäiset kaupungit ovat siirtyneet kiihtymisvaiheeseen. Näitä ovat esimerkiksi Alajärvi ja Soini, Kruunupyy, Joensuu, Rauma ja Pori.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut