Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuka on Vuoden keskisuomalainen 2020? Äänestä ja vaikuta!

Vuoden keskisuomalainen 2020 -äänestys käynnistyy tänään. Tunnustuksen saaja on persoona, jonka sydän sykkii keskisuomalaisuutta ja joka on tuonut esiin maakuntaa ja pitänyt sen ja sen ihmisten puolia.

Finaaliin valittiin kymmenen Keskisuomalaisen lukijoiden ja toimituksen suosikkia yli kuudenkymmenen ehdotetun joukosta. Aktiivisesti politiikassa mukana olevat henkilöt on jätetty aiempien vuosien tapaan äänestyksen ulkopuolelle.

Äänestys päättyy sunnuntaina 13. joulukuuta kello 23.59. Eniten ääniä saanut ja tunnustuksen ansainnut julkistetaan ennen joulua.

Ehdokkaan nimen edessä oleva numero on hänen äänestysnumeronsa.

1 Arja Koriseva

Toivakkalainen artisti Arja Koriseva, 55, on suomalaisten ja erityisesti keskisuomalaisten kestosuosikki. Arjan 30-vuotinen ura sai uutta nostetta tänä syksynä, kun hän osallistui Vain elämää -tosi-tv-sarjaan ja ihastutti siinä. Puhuessaan omasta rintasyöpään sairastumisestaan ja paranemisestaan Arja on antanut lohtua ja vertaistukea lukuisille muille sairastuneille. Arjaa Vuoden keskisuomalaiseksi ehdottaneet luonnehtivat häntä positiiviseksi hyvän mielen lähettilääksi ja ilon tuojaksi.

2 Visa-Matti Kuitunen

Joutsalainen yrittäjä Visa-Matti Kuitunen, 28, on paikkakunnalla monessa mukana ja hänellä on aina jokin projekti meneillään. Kuitunen pyörittää muun muassa ravintolaa ja harjoittaa majoitustoimintaa. Vuoden keskisuomalaiseksi häntä ehdottaneet arvostavat nuoren yrittäjän toimia eteläisen Keski-Suomen perinteiden vaalijana: Kuitunen elvytti viime kesänä Joutorockin ja seudulle tärkeän sahdin valmistuksen, kun perusti pienpanimon.  Kuitusen suku on muiden paikallisten tavoin tehnyt sahtia aina.

3 Ilkka Käsmä

Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, 49, on tullut keskisuomalaisille tutuksi kasvoksi selväsanaisena koronatiedottajana ja -valistajana. Käsmästä todetaan, että hän on pysynyt rauhallisena ja järkevänä neuvonantajana kaiken paineen ja epätietoisuuden keskellä. Hän puhuu asiat asioina. Käsmä syntyi Reisjärvellä, opiskeli Jyväskylässä sairaanhoitajaksi ja lääkäriksi opiskeltuaan on palasi kaupunkiin vuonna 2006 työskenneltyään sitä ennen lääkärinä Pihtiputaalla kuusi vuotta.

4 Elina Lahtinen

Sairaanhoitaja Elina Lahtinen, 35, työskentelee avosairaanhoidossa Jyväskylässä. Hän on tartuntatautien vastuuhoitaja ja hoitaa koronapotilaiden jäljitystä työtovereidensa kanssa etulinjassa. Hän kouluttaa sairaanhoitajia altistuneiden jäljittämiseen sekä ohjeistaa ja koordinoi koronapotilaan hoitoa. Lahtinen kirjoittaa myös Koronakirjeitä sairaanhoitajalta kaupungin terveysblogissa. Pyhäjärvellä syntynyt Lahtinen muutti Jyväskylään 2009 ja keskisuomalaistui heti, ”kuin olisi kotiinsa tullut”.

5 Anna-Mari Laulumaa

Jyväskylän Palokassa asuva 51-vuotias Laulumaa on ohjaaja, käsikirjoittaja, näyttelijä ja työelämäkouluttaja. Hän syntyi Keski-Pohjanmaalla Nivalassa ja tuli 1990-luvun alussa Jyväskylään opiskelemaan. Ja jäi.

Laulumaata kuvaillaan taitavaksi, sydämelliseksi ja aidoksi. Hän on tunnettu erityisesti paikkasidonnaisista esityksistään Suomessa ja ulkomailla. Tuorein koettiin viime kesänä, kun Laulumaa ohjasi Hitonhaudan rotkoalueella Laukaan ja Äänekosken rajalla vaellusesityksen Pyhä paikka?

6 Päivikki Linna

Kahvila Korppua Äänekosken Sumiaisissa pitävä Päivikki Linna, pyörittää kesäisin myös Suomen ehkä kauneimmalla paikalla, kahden järven välissä, sijaitsevaa leirintäaluetta. Linna syntyi Jyväskylässä ja muutti Sumiaisiin tarkkailukarjakoksi 1974. Hän kiersi polkupyörällä tiloilla ympäri pitäjää. Linnaa Vuoden keskisuomalaiseksi ehdottaneet kertoivat seuraavaa: Tekee ruohonjuuritasolla voimiaan säästämättä työtä yhteisöllisyyden eteen. Hauska, luova ja monipuolinen. Keksii ratkaisun mihin tahansa ongelmaan.

7 Nooralotta Neziri

Sadan metrin aitajuoksun moninkertainen Suomen mestari Nooralotta Neziri, 28, syntyi Turussa, mutta keskisuomalaistui kolme vuotta sitten. Hän muutti Jyväskylään ja alkoi edustaa Jyväskylän Kenttäurheilijoita. Hän on viihtynyt kaupungissa niin hyvin, että rakennutti kihlattunsa kanssa sinne omakotitalon. Neziri on aktiivinen somessa ja hänen Instagram-tilillään, jolla on lähes 48 000 seuraajaa, nähdään useita keskisuomalaisia yhteistyökumppaneita. Neziristä sanottiin, että hän on menestynyt urheilija ja valoisa persoona.

8 Pauli Nurminen

Keski-Suomen pelastuslaitoksen hallinto- ja talouspäällikkö Pauli Nurminen, 56, toimii vuorollaan päällikköpäivystäjänä. Hän oli vuorossa kun Palokan senioritalo viime heinäkuussa paloi Jyväskylässä. Nurminen huomasi heti paloyönä, että palon leviämisessä oli jotain outoa, ja teki esityksen asian selvittämisestä onnettomuustutkintakeskukselle. Vuonna 1985 pelastusalalla kesämiehenä aloittanut Nurminen on paljasjalkainen jyväskyläläinen. Vapaa-aikanaan hän muu muassa hoitelee perintötilaa Tikkalassa.

9 Santtu Raitala

Jyväskylässä syntynyt ja pienenä Pihtiputaalle muuttanut 29-vuotias raviohjastaja on nuoresta iästään huolimatta saavuttanut paljon. Hän ohjasti kesällä Evartin ravikuninkaaksi, on Vuoden ohjastaja 2019 ja johtaa tällä hetkellä Ajajaliigaa. Raitalaa kuvaillaan hyväkäytöksiseksi, fiksuksi ja vaatimattomaksi nuorukaiseksi, joka antaa arvon kotiseudulleen. Raitala asuu sukutilalla ja viihtyy hyvin. Keski-Suomi on Raitalan työnkin kannalta parasta seutua asua, sillä raveja on ympäri maata, eikä minnekään ole liian pitkä matka.

10 Pekka Rossi

Hankasalmelainen Pekka Rossi, 64, on Häähninmäen ulkoilualueen kaiken hyvän alku ja juuri. Häntä ehdottaneet totesivat, että Rossi on uskomaton puurtaja, keksijä, luonnon ja ihmisten ystävä. Tuottaa iloa pitämällä talvellakin polut lumesta puhtaana, järjestää erilaisia tapahtumia ja tuoreimpana saavutuksena lokakuussa talkoolaisten ja paikallisten yhdistysten kanssa valmistunut 19 metrinen näkötorni ja sen päällä sähköistetty mökki. Retkeilijöitä saapuu ympäri maata ja maakuntaa ja he ovat tervetulleita.