Jyväskylään uusia koronasuosituksia: toinen aste ja korkeakoulut etäopetukseen, useita harrastuksia keskeytetään – lue tästä koko listaus

Perjantaiaamuun mennessä tartuntoja oli kirjattu tällä viikolla jo 68. Viime viikolla tartuntoja oli 48. Timo Mustalampi
Rai Suihkonen

Rai Suihkonen

Jyväskylä on jo koronan kiihtymisvaiheessa ja leviämisvaihekin uhkaa lähiviikkoina. Perjantaiaamuun mennessä tartuntoja oli kirjattu tällä viikolla jo 68. Viime viikolla tartuntoja oli 48.

Kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä päätti perjantaina, että Jyväskylä ottaa käyttöön uusia suosituksia tartuntojen leviämisen hillitsemiseksi. Suositukset pohjautuvat sosiaali- ja terveysministeriön ohjeisiin ja niillä pyritään estämään siirtyminen koronan leviämisvaiheeseen.

Yksityisiin tilaisuuksiin suositellaan enintään kymmenen henkeä 15. tammikuuta asti. Aiempi rajoitus oli 20 henkeä. Lisäksi kaupunki suosittelee, ettei Jyväskylästä matkustettaisi leviämisvaiheen alueille.

Harrastustoimintaa koskevat suositukset ovat voimassa 13. joulukuuta asti. Kaikki sisätiloissa tapahtuva yli 18-vuotiaiden ryhmäliikunta suositellaan keskeytettäväksi maanantaista lähtien kahdeksi viikoksi.

Kaupungin omissa tiloissa yli 18-vuotiaiden vuorot perutaan. Myös yli 18-vuotiaiden joukkue- ja kontaktilajien harrastus-, ottelu- ja kilpailutoiminta suositellaan keskeytettäväksi sisätiloissa 30.11.–13.12. Tämä ei koske maajoukkue-, SM- sekä ykkösdivisioonatason harjoittelu- ja kilpailutoimintaa.

Rajoitus ei myöskään koske kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoittelua. Lasten ja nuorten harrastustoimintaa jatketaan normaalisti muiden turvallisuussuositusten turvin.

Kaupunki sulkee omat kuntosalinsa 30.11.–13.12. Näin ollen myös kaupungin erityisliikunnan ryhmät ovat kahden viikon tauolla.

Harrastusten osalta kaupunki suosittelee, että joukkuelajeissa pelimatkat kulloinkin leviämisvaiheessa oleville alueille perutaan toistaiseksi.

Jyväskylän kaupunki suosittelee, että korkeakouluissa ja toisen asteen opetuksessa siirrytään kokonaisuudessaan etäopetukseen 30.11.–13.12.

Suosituksesta voidaan poiketa koeviikon järjestelyiden sekä ylioppilastodistusten jakamisen vuoksi. Suositus ei koske myöskään erityisen tuen tarpeessa olevien oppilaiden opetusjärjestelyitä.

Seurakunnille annetaan suositus, että sisätiloissa järjestettäviin tilaisuuksiin saa osallistua enintään 20 henkeä ajalla 30.11.–13.12.

Listaus toimenpiteistä, jotka otetaan käyttöön, ellei tilannetta saada hallintaan

– Jyväskylä voi sulkea muut niin sanotut korkean tartuntariskin julkiset tilat, joita ovat muun muassa kuntosalit ja ryhmäliikuntaan sekä urheiluun käytettävät tilat ja uimahallit.

– Kaupungin voi rajoittaa kulttuurilaitosten tai kirjastojen kävijämääriä. Jos tartuntatilanne sitä edellyttää, yksiköt voidaan myös sulkea kokonaan määräajaksi.

– Myös muu ryhmäharrastustoimintaa voidaan tilapäisesti keskeyttää ja siirtää mahdollisuuksien mukaan etämuotoiseksi.

– Yksityistilaisuuksien osallistujamäärää koskevaa suositusta voidaan tiukentaa ja niiden järjestäminen voidaan kieltää, mikäli asukkaiden terveys ja turvallisuus sitä vaatii.

– Kaupunki voi siirtyä etäopetukseen myös perusopetuksessa 4.–9.-luokkien osalta. Etäopetukseen siirtyminen on viimesijainen toimenpide, joka otetaan kuitenkin käyttöön tarvittaessa tartuntamäärien kasvaessa.

– Kaupunki voi kieltää kaupungissa järjestettäviä julkisia tilaisuuksia kontaktien vähentämiseksi.

Katso tästä vastaavan lääkärin Ilkka Käsmän koronaterveiset kaikille jyväskyläläisille.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut