Yön uutiskooste: Tänään on ensimmäinen adventtisunnuntai, Yhdysvalloissa jälleen ennätysmäärä sairaalahoitoa vaativia koronapotilaita, Maastohiihdon maailmancup jatkuu

Tänään on joulunodotuksen aloittava ensimmäinen adventtisunnuntai. Somnium Ensembe -kuoro lauloi ensimmäisen adventtisunnuntain messussa Mikael Agricolan kirkossa Helsingissä vuonna 2016. Mikko Stig

STT

Asiantuntijat eivät lämpene eduskunnassa laajaa kannatusta saaneille eturauhassyöpäseulonnoille

Suomen Syöpärekisterin johtaja Nea Malila ja Helsingin yliopiston urologian professori Kari Tikkinen eivät jaa kansanedustajien innostusta eturauhassyöpäseulontojen lisäämisestä seulontaohjelmaan. He katsovat, että nykyisillä tutkimuskeinoilla seulonnat aiheuttaisivat ihmisille enemmän haittaa kuin niistä olisi hyötyä.

Kansanedustaja Sari Tanus (kd.) esitteli puolitoista viikkoa sitten eduskunnalle lakialoitteensa eturauhassyöpäseulontojen lisäämisestä Suomen kansalliseen seulontaohjelmaan. Lakialoite sai lähetekeskustelussa osakseen vuolasta kiitosta yli puoluerajojen.

Pirkanmaan koronanyrkki pitää tiedotustilaisuuden - koronarajoitukset ovat tiukentumassa

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä pitää tänään tiedotustilaisuuden, jossa kerrotaan alueen viime päivien koronatilanteen kehityksestä ja sen vuoksi tehtävistä toimenpiteistä. Tiedotustilaisuuden on määrä alkaa kello 12.

Ohjausryhmä päätti uusista toimenpiteistä eilisessä kokouksessaan. Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) kertoi kokouksen jälkeen STT:lle, että koronarajoitukset ovat tiukentumassa Pirkanmaalla.

Koronatartuntojen määrä Pirkanmaalla on ollut kasvussa.

Tiede antoi uusia työkaluja lemmikkikoirien käyttäytymisen testaamiseen

Koiratutkimus on viime vuosina lisääntynyt vauhdilla, ja nyt myös tavalliset koiranomistajat haluavat tietää lisää lemmikkinsä luonteenpiirteistä. Uudet, tieteeseen perustuvat testit antavat aiempaa monipuolisemman kuvan koiran persoonallisuudesta.

Tähän asti luonnetesteissä on keskitytty paljolti siihen, onko koira arka vai rohkea tai miten se selviää tehtävistä, joihin rotu on jalostettu. Suomessa kehitetyt testit mittaavat myös muita koiran ominaisuuksia, kuten impulsiivisuutta, muistia ja oppimista.

Tänään on joulunodotuksen aloittava ensimmäinen adventtisunnuntai

Tänään juhlitaan ensimmäistä adventtisunnuntaita kristillisessä kirkollisessa kalenterissa. Ensimmäinen adventti merkitsee sekä joulunodotuksen alkamista että uuden kirkkovuoden alkamista.

Ensimmäinen adventtisunnuntai on evankelis-luterilaisen kirkon mukaan yksi vuoden suosituimmista kirkkopyhistä. Sitä juhlitaan perinteisesti laulamalla kirkoissa Hoosiannaa ja sytyttämällä ensimmäinen adventtikynttilä.

Tänä vuonna Hoosianna-kirkkoihin on kuitenkin rajattu osallistujamäärä, ja useat seurakunnat lähettävät jumalanpalveluksensa virtuaalisesti. Hoosiannaa voi laulaa myös parvekelaulutempauksessa.

Sveitsiläiset äänestävät kiellosta aseteollisuuden rahoittamiselle

Sveitsissä järjestetään tänään kansanäänestys ehdotuksesta, joka kieltäisi muun muassa maan keskuspankkia ja eläkerahastoja sijoittamasta sotatarviketeollisuuteen. Kohteena olisivat ehdotuksen mukaan yritykset, joiden liikevaihdosta yli viisi prosenttia tulee sotilasaseiden, muun sotamateriaalin tai niiden osien valmistuksesta ja myynnistä.

Toisessa kansanäänestyksessä on aloite, jonka mukaan Sveitsissä päämajaansa pitävien yritysten oikeudellista vastuuta niiden toiminnasta ulkomailla kiristettäisiin. Ehdotuksen mukaan yritykset voitaisiin haastaa oikeuteen Sveitsissä, jos ne tai niiden alihankkijat rikkovat ympäristönormeja tai ihmisoikeuksia esimerkiksi kehitysmaissa.

Kanada vaikeuttaa lääkkeiden vientiä Trumpin helpottaessa lääkkeiden maahantuontia pohjoisnaapurista

Kanada kertoi kieltävänsä joidenkin lääkkeiden viennin maasta vastauksena Yhdysvaltain suunnitelmiin tuoda lääkkeitä pohjoisnaapurinsa puolelta.

Vientikielto tuli Kanadan terveysministeriön mukaan voimaan perjantaina, ja kiellon tavoitteena on suojella Kanadan lääkevarastoja massavienniltä, joka voisi pahentaa lääkepulaa oman maan rajojen sisällä.

Yhdysvalloissa väistyvä presidentti Donald Trump on ajanut maanantaina voimaan tulevia muutoksia, jotka mahdollistaisivat sen, että apteekit ja jälleenmyyjät voisivat tuoda Kanadasta isoja määriä reseptilääkkeitä.

Suunnitelman tavoitteena on laskea lääkkeiden hintaa yhdysvaltalaisille. Lääkkeet ovat usein halvempia Kanadassa kuin Yhdysvalloissa. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa jälleen ennätysmäärä sairaalahoitoa vaativia koronapotilaita eilisen hentoisen laskun jälkeen

Yhdysvalloissa on jälleen rikottu ennätys sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden osalta, kertoo uutiskanava CNN. Asia selviää Covid Tracking Projectin seurannasta, jonka mukaan sairaalahoitoa vaatii maassa tällä hetkellä yhteensä yli 91 600 koronasairasta.

Tehohoidossa on nyt yli 18 000 koronapotilasta ja hengityskoneessa yli 6 100. Näistä tehohoitoa vaativien määrä on korkeampi kuin koskaan aiemmin pandemian aikana.

Sairaalahoidossa olevien koronatartunnan saaneiden määrä oli noussut 17 päivänä peräjälkeen, kunnes kasvun katkaisi perjantainen hentoinen lasku. Torstaina sairaalassa olevien määrä ylitti 90 000 rajapyykin, mutta perjantaina lukema laski noin 89 800 potilaaseen.

Australiassa Victorian osavaltio selvinnyt jo 30 päivää ilman uusia koronatartuntoja

Australiassa Victorian osavaltiossa on selvitty jo 30 päivää ilman uusia koronavirustartuntoja, kertovat australialaislehti Herald Sun ja uutiskanava 7News.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan noin 5 900:sta sunnuntaina raportoidusta koronatestistä yksikään ei antanut positiivista tulosta.

Lehden mukaan osavaltiossa ei ole tällä hetkellä yhtäkään aktiivista koronatapausta.

Uuden Etelä-Walesin osavaltio poisti Victoriaan liittyvät matkustusrajoituksensa viime viikolla. Queenslandin ja Etelä-Australian on puolestaan määrä avata rajansa tiistaina. Ainoastaan Länsi-Australia ei ole vielä ilmoittanut rajojen avaamisesta osavaltion ja Victorian välillä.

Maastohiihdon maailmancup jatkuu vapaalla hiihtotavalla - mäkikilpailu päättää Rukan kisat

Pohjoismaisten hiihtolajien maailmancupit jatkuvat tänään Kuusamon Rukalla.

Maastohiihdossa kilpaillaan naisten 10 kilometrin takaa-ajo ja miesten 15 kilometrin takaa-ajo. Molemmat kilpailut hiihdetään vapaalla hiihtotavalla ja Rukan minikiertueen tilanteen mukaan käännetyssä järjestyksessä.

Rukan talvikisojen viimeinen päivä alkaa yhdistetyn mäkikilpailulla kello 10.30. Mäkihypyn maailmancupin kilpailu Rukan HS142-mäessä päättää kilpailupäivän kello 16.30.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut