Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Vanhat kuvat: Jouluperinteet ovat säilyneet yllättävän muuttumattomina jo vuosikymmeniä – torimyyjä Maija Sarjalle ilman lanttua ei ole jouluakaan, katso kuvia jyväskyläläisten valmistautumisesta jouluun

Rouva Anna Tawast viimeistelee Keljossa sijainneen Åströmin puutarhan hyasintteja myyntiä varten. Keskisuomalaisen arkisto

Jaana Ojala

Monet jouluperinteet ja -valmistelut ovat säilyneet samana vuosikymmeniä. Vuonna 1960 joulupuuhat olivat lähes samoja kuin nykyään

Joulukukkien kasvatus alkaa puutarhoilla kuukausia ennen joulua.

Kautta aikain ovat joulutunnelmaa ja -tuoksua koteihin tuoneet tulppaanit, hyasintit ja kielot, olleet suosittuja joulukukkia.

Joulunaika alkaa adventista. Ensimmäisenä adventtina soihtuja kantavat nuoret marssivat kasvatusopilliselta korkeakoululta Jyväskylän kaupunginkirkkoon, missä vietettiin adventtijuhlaa.

Soihtukulkue matkalla kaupunginkirkkoon adventtijuhlaan. Keskisuomalaisen arkisto

Jouluvalot syttyvät viikkoja ennen joulua. Joulukuussa 1960 jyväskyläläiset saivat ensimmäistä kertaa ihailla marraskuussa avatun tavaratalo Tempon jouluvaloja.

Uuden tavaratalo Tempon valaistu joulukatu". Keskisuomalaisen arkisto

Jyväskylän Tyttölyseo valmisteli "Tonttulassaan" joulukuun alussa pidettäviä myyjäisiä varten monenlaista myytävää: käsitöitä, joulukortteja ja herkkuja ruoka- ja kahvipöytään.

Tyttölyseon tonttulassa kudinpuikot kilisivät ja neula viuhui. Keskisuomalaisen arkisto

Pelastusarmeijan perinteiset joulupadat ilmestyivät myös katukuvaan joulukuussa. Pelastusarmeija on kerännyt joulupadoilla rahaa ja tavaralahjoituksia vähävaraisille lähes toimintansa alusta lähtien.

Pelastusarmeijan joulupata on joulun ja hyvän tahdon symboli. Keskisuomalaisen arkisto
Palvimestari Jalmari Mastosalon on pidettävä savustusriihessään yllä tasainen ja matala lämpö. Keskisuomalaisen arkisto

Kinkku kuului joulun ruokapöytään. Orivedellä kinkkumestari Jalmari Mastosalo palvasi joulun alla perinteisellä menetelmällä kinkkuja riihessään yötä päivää. Matalassa lämpötilassa kinkut kypsyivät pari vuorokautta. Erityisen aromin palvikinkuille antoivat tulipesässä poltetut lepät ja katajat.

Kinkun kaveriksi valmistettiin muita jouluherkkuja. Jyväskylän torilta löytyi lanttuja lanttulaatikkoon. "Ei joulu ole joulukaan, ellei ole lanttua", julisti torimyyjä Maija Sarja ja ostoksilla ollut Hilda Välttilä oli samaa mieltä.

Hilda Välttilä osti lanttulaatikon ainekset Maija Sarjalta. Keskisuomalaisen arkisto

Torilta hankittiin usein myös joulukuusi. Tuomaanpäivänä 21.12. Jyväskylän torilla oli vielä hyvin kuusia tarjolla. Jouluaaton mattimyöhäiset kuusenhakijat saattoivat jo jäädä ilman.

Joulukuusikauppaa Tuomaanpäivänä Jyväskylän torilla. Keskisuomalaisen arkisto

Lapset katselivat lelukaupan ikkunoita ja miettivät, joko pukille kirjoitettu kirje oli ehtinyt perille ja mitä pukinkontista mahtaa löytyä aattoiltana.

Lelukaupan ikkuna kiinnosti lapsia. Keskisuomalaisen arkisto

Postilla riitti joulunaikaan valtavat määrät jaettavaa ja kuljetettavaa. Paketteja kuljetettiin kuorma-autolasteittain rautatieasemalle, josta ne lähtivät eteenpäin.

Posti kuljetti joulunaikaan lasteittain paketteja. Keskisuomalaisen arkisto

Ruuhkaa oli myös liikenteessä. Jyväskylän linja-autoaseman odotussali oli tupaten täynnä joulumatkalaisia. Sama tilanne oli rautatieasemalla. Sekä linja-autoja, että junavaunuja luvattiin lisätä liikenteeseen tarpeen mukaan.

Iloisia joulumatkalaisia linja-autoaseman odotussalissa. Keskisuomalaisen arkisto

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut