Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Yön uutiskooste: NHL:n paluun aikataulu selviämässä – bussin jarrut pettivät tuhoisin seurauksin Brasiliassa

Sillalta rotkoon syöksynyt bussi tuhoutui onnettomuudessa pahoin. AFP

KOONNEET: Sanna

Syksyn kirjoitukset eivät tuoneet suuria muutoksia STT:n lukiovertailuun

STT:n lukiovertailun ykköslukiot pysyivät syksyn ylioppilaskirjoitustenkin jälkeen samoina kuin keväällä. Suurten lukioiden ykkönen on kärkisijaa vuodesta 2018 pitänyt Turun Katedralskolan, jossa ylioppilastutkinnon suoritti 87 abiturienttia. Pienten kärkeen taas nousi viime vuoden 15. sijalta Enontekiön Erälukio, tutkinnon suorittaneita kokelaita oli tänä vuonna neljä.

STT:n syksyn vertailussa koko vuoden ylioppilaskirjoitusten tuloksia verrataan kolme vuotta sitten lukionsa aloittaneiden peruskoulun päättötodistusten keskiarvojen keskiarvoihin. Vertailu siis kertoo, kuinka opiskelijoiden arvosanat ovat muuttuneet lukion aikana. Pelkkiä ylioppilaskokeita vertailemalla kärki koostuisi lähinnä lukioista, joihin pääsee vain jo valmiiksi koulussa hyvin menestyneitä opiskelijoita korkeilla keskiarvoilla.

Brexit-sopimus auki, EU:n johtaja soittaa Britannian pääministerille lauantaina

Neuvottelut EU:n ja Britannian brexitin jälkeisestä kauppasopimuksesta eivät johtaneet tulokseen perjantaina. Sen sijaan EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Britannian pääministeri Boris Johnson keskustelevat lauantaina.

EU:n pääneuvottelijan Michel Barnierin ja hänen brittiläisen kollegansa David Frostin mukaan näkemykset eroavat muun muassa kalavesien suhteen.

Jos sopimus halutaan saada voimaan vuodenvaihteessa, sovun olisi synnyttävä erittäin pian.

USA:n edustajainhuone hyväksyi kannabiksen dekriminalisoinnin historiallisessa äänestyksessä

Yhdysvalloissa kongressin edustajainhuone on hyväksynyt kannabiksen dekriminalisoinnin.

Lakialoite läpäisi demokraattienemmistöisen edustajainhuoneen äänin 228–164. On kuitenkin epätodennäköistä, että laki menee läpi republikaanienemmistöisessä senaatissa.

Laki poistaisi kannabiksen liittovaltion valvottujen huumausaineiden listalta, jossa se on kirjattu muun muassa heroiinin rinnalle vaaralliseksi huumausaineeksi, jonka käytöstä voi saada kovia rangaistuksia.

Ankarasta lainsäädännöstä ovat kärsineet etenkin mustat amerikkalaiset, joille on langetettu enemmän ja kovempia rangaistuksia kannabiksen käytöstä kuin valkoisille. Monissa Yhdysvaltain osavaltioissa kannabiksen käyttö on jo laillistettu. (Lähde: AFP)

Washington Post: Joe Bidenin virkaanastujaiset pidettäneen virtuaalisena

Yhdysvalloissa presidentiksi nouseva Joe Biden kertoo, että hänen tammikuiset virkaanastujaisensa tullaan todennäköisesti järjestämään virtuaalisena koronatilanteen vuoksi.

Asiasta kertoo muun muassa Washington Post. Bidenin mukaan tärkeintä on pitää ihmiset turvassa. Siksi tulevan presidentin mukaan on epätodennäköistä, että perinteisesti suuria väkijoukkoja keräävä tapahtuma tullaan järjestämään perinteisin menoin paraateineen ja muine juhlallisuuksineen.

Sen sijaan luvassa on mahdollisesti joukko useita pienempiä tapahtumia ympäri Yhdysvaltoja, jotka välitetään kansalaisille virtuaalisesti. Virkaanastujaiset järjestetään tammikuun 20. päivänä.

Trump vetää lähes kaikki Yhdysvaltain sotilaat pois Somaliasta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo vetää lähes kaikki Yhdysvaltain sotilaat ja muut turvallisuusjoukot pois Somaliasta ensi vuoden alkuun mennessä.

Joukot ovat taistelleet maassa etenkin äärijärjestö al-Shabaabia vastaan ja kouluttaneet Somalian armeijan sotilaita. Yhdysvalloilla on maassa noin 700 hengen joukot ja muun muassa yksityisten turvallisuusyritysten edustajia.

Osa sotilaista on määrä siirtää jatkamaan tehtäviään Somalian naapurimaihin. Somalian lisäksi Trump on ilmaissut halunsa vetää Yhdysvaltain joukot kokonaan pois Afganistanista nopeutetulla aikataululla. (Lähde: AFP)

Japanin luotain pudottaa asteroidinäytteitä kapselissa Australiaan

Japanilaisen Hayabusa 2 -luotaimen on määrä pudottaa tänä iltana Suomen aikaa kaukaiselta asteroidilta kerättyjä näytteitä Maahan. Kapselin on määrä lentää tulipallona läpi ilmakehän ja pudota lopulta laskuvarjon hidastamana suljetulle sotilasalueelle Australiassa.

Luotain keräsi näytteitä noin kilometrin läpimitaltaan olevalta Ryugu-asteroidilta viime vuonna. Näytteiden toivotaan antavan lisää tietoa muun muassa aurinkokuntamme synnystä.

Hayabusa-luotain ei itse laskeudu Maahan vaan jatkaa matkaansa ohilennon jälkeen vielä toiselle kaukaiselle asteroidille.

Bussi syöksyi alas sillalta jarrujen pettäessä – useita kuoli Brasiliassa

Ainakin 16 ihmistä kuoli Brasiliassa, kun bussi suistui alas sillalta 20 metrin korkeudesta paikallista aikaa perjantaina.

Lisäksi ainakin 27 ihmistä loukkaantui onnettomuudessa, jonka syynä oli ilmeisesti bussin jarrujen pettäminen.

Onnettomuus sattui maan kaakkoisosassa Minas Geraisin osavaltiossa Joao Monlevaden kaupungin lähettyvillä. Osa ihmisistä, mukaan luettuna kuljettaja, pääsi ulos bussista.

Tieturmat ovat yleisiä Brasiliassa. Vuosina 2015–2019 maassa kuoli keskimäärin 30 000 ihmistä vuosittain tieliikenneonnettomuuksissa. (Lähde: AFP)

NHL hautoo paluuta jäille tammikuun puolivälissä, kertovat medialähteet

Jääkiekkoliiga NHL on aloittamassa pelikautensa tammikuun puolivälin tienoilla, ja kauden aikana aiotaan pelata 52 tai enintään 56 ottelua. Näin kertovat lähteet kanadalaiselle televisiokanava TSN:lle sekä yhdysvaltalaiskanava ESPN:lle.

Alun perin kauden oli määrä alkaa jo 1. tammikuuta, mutta tätä tavoitetta oli jo aiemmin pidetty epärealistisena.

NHL-pelaajien ammattiliitto NHLPA:lle jaetussa alustavassa aikataulussa pelit alkavat tammikuun puolenvälin tienoilla, mutta tarkkaa päivämäärää ei ole vielä lyöty lukkoon. Harjoitusleirit alkavat 10–14 päivää ennen tätä, eli näillä näkymin vuoden ensimmäisinä päivinä.

Hertha otti kauden ensimmäisen kotikenttävoittonsa Berliinissä – Unionin kahdeksan ottelun voittoputki katkesi

Saksan Bundesliigan perjantai-illan ottelussa Hertha Berlinin kentälle vaihdettu hyökkääjä Krzysztof Piatek takoi toisella puoliajalla kaksi maalia Union Berlinin verkkoon minuuttien sisällä toisistaan ja vei joukkueensa 3–1-voittoon.

Kyse on Herthan kauden ensimmäisestä kotikenttävoitosta Bundesliigassa. Samalla katkesi Unionin kahdeksan ottelua kestänyt voittoputki.

Union pelasi suuren osan ajasta alakynnessä, sillä keskikentän pelaaja Robert Andrich hankki punaisen kortin jo 23. minuutilla. Ottelun päätteeksi Hertha on liigan 11. sijalla ja Union kuudennella. (Lähde: AFP)

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut