Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Vanhat kuvat: Mirja Lehtonen hiihti Uuraisilta maailmankartalle

18-vuotias Uuraisten Urheilijain hiihtäjälupaus Mirja Lehtonen. Keskisuomalaisen arkisto

Jaana Ojala

Keskisuomalainen kertoi 5.1.1961 Uuraisten Urheilijain "hiihtäjätyttö" Mirja Lehtosen saaneen kutsun kilpailumatkalle Sveitsiin. Hiihtoliitto oli ilmoittanut puhelimitse, että Lehtonen oli valittu Sveitsiin matkaavaan Suomen hiihtojoukkueeseen. Tarkkaa matkustus- ja kilpailusuunnitelmaa hänelle ei oltu kerrottu, mutta matkaan lähdettäisiin jo muutaman päivän kuluttua. Mirja Lehtonen oli tuolloin 18-vuotias ja matka oli hänen ensimmäinen ulkomaanmatkansa. Mirja oli tyttöjen sarjan kolminkertainen suomenmestari. Yleisön tietoisuuteen hän oli hiihtänyt edellisenä talvena voitettuaan Kokkolassa naisten sarjan, vaikka mukana oli useita olympiahiihtäjiä. Kuluvaan kauteen Mirja oli harjoitellut tunnollisesti. Harjoitusohjelmaan oli kuulunut myös halonhakkuuta. Eräissä lehdissä oli kerrottu hänen hakanneen syksyn aikana peräti 400 mottia halkoja. Tämän tiedon Mirja kuitenkin oikaisi Keskisuomalaiselle: "Tässä määrässä on yksi nolla liikaa. Motteja kertyi vain 47."

Juhlatilaisuus Sveitsin-matkan jälkeen. vas. johtaja Arvo Lehto, Mirja Lehtosta onnittelemassa Sulo Pokela, taustalla Hilkka Moilanen ja Matti Järvinen. Keskisuomalaisen arkisto

Viikon kuluttua Keskisuomalainen jo uutisoikin Mirjan voittaneen kansainvälisen 10 kilometrin kisan Sveitsin Grindewaldissa. Toiseksi tullut Ruotsin Toini Gustafssonin hävisi hänelle yli minuutin. Uuraisten säästöpankilla järjestettiin voittoisan matkan jälkeen juhlatilaisuus Lehtosen kunniaksi.

Mirja Lehtonen saapui voittajana Ilveshiihtojen maaliin tammikuussa 1961. Keskisuomalaisen arkisto

Seuraavaksi Mirja Lehtosella oli ohjelmassa Jämsänkosken Ilveshiihdot, jossa hän voitti naisten sarjan ja helmikuun alkupuolella Kuukan hiihdot kotikunnassa Uuraisilla.

Kuukan hiihdoissa Lehtonen voitti noin minuutin erolla Suomen olympiaedustajat Siiri Rantasen ja Eva Högin. Keskisuomalaisen arkisto

Kuukan hiihdoissa oli paikalla Suomen naishiihtäjien kärkikaarti. Kun Lehtonen löi 6,5 kilometrin kilpailussa kirkkaasti Suomen olympiaedustajat, Eeva Högin ja Siiri Rantasen, Keskisuomalainen uutisoi naisten hiihdon valtikan olevan siirtymässä Keski-Suomeen.

Olympia- ja MM-mitalisti Siiri "Äitee" Rantanen sijoittui Kuukan hiihdoissa kolmanneksi Mirja Lehtosen ja Eva Högin jälkeen. Keskisuomalaisen arkisto

Arvokisoissa Mirja Lehtonen voitti Zakopanen viestijoukkueessa MM-pronssia 1962 ja Innsbruckin olympialaisissa 1964 hopeaa 5 kilometrillä sekä viestipronssia. SM-mitaleita hänelle kertyi kymmenen.

Vuosina 1961 ja 1963 Lehtonen valittiin Vuoden suomalaiseksi naisurheilijaksi ja vuonna 2003 opetusministeriö palkitsi hänet Pro Urheilu -tunnustuspalkinnolla. Uuraisilla on järjestetty vuodesta 1981 Mirjan kierros -hiihtokilpailu.

Lehtonen lopetti huippu-uransa jo 23-vuotiaana mentyään naimisiin Multialta kotoisin olevan Antero Kierroksen kanssa. Mirja Kierros menehtyi äkillisesti elokuussa 2009.

Juttua on tarkennettu 11.1. klo 9.18: korjattu Siiri Rantasen nimi oikein.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut