Kirja-arvio: Hurmeen Suomi on kuin jorinaa kapakan loppuillassa

Pasi Huttunen

Juha Hurme

Suomi

Teos 2020. 480 s.

Ansaitusti Finlandialla palkittu Niemi (2017) oli loistava ja tarpeellinen, myyttejä murtava teos Suomen juhlavuoteen. Juha Hurme yrittää nyt kirjassaan Suomi toistaa temppunsa, mutta ei onnistu.

Jahkaileva, poukkoileva ja sinne tänne säntäilevä Suomi on raskas luettava. Hurme on loistava kirjoittaja, ja hänen tutkimuksensa määrä on huima. Kirjaan ängetty tietomäärä on valtava, ja uutta oppii varmasti itse kukin. Pääjuonteena on peilata asioita Kalevalan ja sen syntyhistorian kautta.

Tiivis ja naseva analyysi Kalevalasta saadaankin jo alkupuolella: " Kalevala on rääppeistä koottu ja stilisoitu hieno kirja, muttei erityisen ihmeellinen. Onhan noita hyviä kirjoja."

Suomi tuntuu siltä kuin oltaisiin kapakan loppuillassa ja joku kanta-asiakkaista olisi änkeytynyt pöytään jorisemaan.

Myös myyttien murtaminen Suomesta ja suomalaisuudesta hoituu Niemen tapaan lakonisilla toteamuksilla: "Se oli oikeastaan Englannin vika, että Suomesta tuli Suomi."

Tällä tietysti viitataan niihin kansainvälisen politiikan kiemuroihin, joiden seurauksena Ruotsi menetti itäisiä kolkkiaan Venäjälle.

Taiteen ja kulttuurin tärkeyden korostaminen on kirjan läpi kulkevista punaisista langoista selkein. Hurme ei puolusta taidetta ja kulttuuria jonkinlaisena pakoa arjesta tarjoavana kivana vaan meille kaikille välttämättömänä elinehtona. Se on tietysti aivan oikein.

Teoksen rakenne eksyttää lukijan. Niemessä poukkoilu vielä tuntui suunnitelmalliselta ja taidokkaalta, kuin päreillä valaistun tuvan hämärässsä tarinoinnilta. Suomi tuntuu siltä kuin oltaisiin kapakan loppuillassa ja joku kanta-asiakkaista olisi änkeytynyt pöytään jorisemaan. Vielä ehtisi käydä tuopillisen ennen valomerkkiä, mutta kun tarina ei vain lopu eikä kukaan enää ymmärrä mihin ja miksi se on menossa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut