Kirja-arvio: Valaiseva katsaus neukkuturismin historiaan

Postikortti Volgogradin (entinen Stalingrad) Mamajevin kurgaanilla seisovasta sotamuistomerkistä. Vastapaino

Pentti Stranius

Ville-Juhani Sutinen

Neukkuturismi. Neuvostoliiton matkailun historia

Vastapaino 2020. 463 s.

Loppuvuodesta ilmestyi mielenkiintoinen kirja Neuvostoliiton vähemmän virallisesta historiasta. Jyväskyläläinen tietokirjailija Ville-Juhani Sutinen on ottanut melkoisen haasteen käymällä kirjassaan Neukkuturismi perusteellisesti läpi Neuvostoliiton matkailun historiaa 1920-luvulta aina 1990-luvun alkuun, maan hajoamiseen saakka.

Oikeastaan olen ihmetellyt pitkään sitä, ettei kukaan ole tarttunut neukkuturismin vaiheisiin. Tiedemaailmassakin aihetta on käsitelty yllättävän vähän. Tosin monet neukkuturismin arkiset puolet ovat olleet kiitettävästi esillä.

Intouristin suomenkielinen opaskirjanen Mustanmeren lomarannikolle. Vastapaino

Kuvitus valaisee matkailun eri ilmiöitä.

Asiaa teoksessa on paljon. Monet valokuvat, mainokset ja postikortit tekevät välillä Neukkuturismista miltei kuva-albumin, mutta tekijä pysyy hyvin asiassa tekstin puolella. Kuvitus valaisee matkailun eri ilmiöitä, ja kirjan kronologinen jaottelu tekee siitä helppolukuisen.

Kirjassa esitellään myös se valtiokeskeisyys, suunnitelmallisuus ja sivistystehtävä, mikä turismille Neuvostoliitossa asetettiin. Mielenkiintoisia erityistapauksia ovat sitten venäläismatkailu lännessä ja ulkomaalaisten turistien osuus.

Sutisen lopputulema hieman arveluttaa, sillä hänen johtopäätöksensä mukaan lännestä tullut turismi jopa murensi kommunismin ja lopetti koko Neuvostoliiton.

Valkovenäläisen Vitebskin kaupungin tavaratalo komeilee postikortissa. Vastapaino

Matkailulla oli osansa Neuvostoliiton romahtamiseen, myös vodkaturismilla ja suomalaistenkin harjoittamalla mustan pörssin kaupalla, mutta niin oli monella muullakin ilmiöllä. Talouden stagnaatiolla, ideologisella tyhjiöllä, niin sanotun "varjoyhteiskunnan" kehityksellä ja Mihail Gorbatshovin ajan (1985–91) avoimuudella oli ehkä vielä isompi rooli.

Keskeisenä syynä pidän juuri ideologian ruostumista: luvattu "valoisa kommunismin aika" ei koskaan koittanut, vaikka niitä "kaikin puolin kehittyneen neuvostoihmisen" iloisia vuosia luvattiin 1930-luvulta 1960-luvulle saakka.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut