Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kirja-arvio: Tokarczukin romaani on tunnelmallinen sukellus uinuvaan pikkukylään, jonka liepeillä vaanii jotain uhkaavaa

Henri Nerg

Olga Tokarczuk

Aja aurasi vainajain luitten yli

Suom. Tapani Kärkkäinen. Otava 2020. 255 s.

Puolalaisen nobelisti Olga Tokarczukin Aja aurasi vainajain luitten yli on rikosromaani, joka kertoo muusta kuin rikoksesta. Se muistuttaa hillityn kauniin proosan osalta toista vaihtoehtoisen rikosromaanin mestariteosta, Umberto Econ Ruusun nimeä. Romaani on tunnelmallinen sukellus uinuvaan talviseen pikkukylään, jonka liepeillä vaanii jotain uhkaavaa.

Janina Duszejko käyttää vanhuudenpäivänsä runokäännöksiin, astrologiaan ja muiden kyläläisten asunnoista huolehtimiseen talvella. Hämmentäviä kuolemantapauksia alkaa putkahdella ympäriinsä, ja Janina ryhtyy amatöörietsiväksi käyttäen apunaan astrologiaa ja karmivia havaintojaan ympäröivästä luonnosta.

Vaikka romaania voikin juonellisesti kuvata suhteellisen suoraviivaiseksi rikosromaaniksi, rikokset jäävät täysin sivuosaan. Janinan terävän yhteiskuntakritiikin ohella pääosaan nousee Tokarczukin proosa, joka on suorastaan hypnoottista. Tapani Kärkkäisen erinomaisesti suomentamana se ikään kuin leijuu lukijan yllä, naturalistiset havainnot kietoutuvat huomaamattomasti mystisiin ja hurmeisiin näkyihin.

Romaani on paikoin myös makaaberin hauska.

Kirjailijan taidosta kertoo myös paljon se, kuinka karmivasta tunnelmastaan ja vakavista teemoistaan huolimatta romaani on paikoin myös makaaberin hauska. Kun Janina käyttää astrologiaa rikostutkimustensa apuna, teos alkaa muistuttaa enemmänkin hulvatonta neiti Marple

-parodiaa. Rikosromaanien kliseillä leikitellään oivasti pikkukaupungin tunkkaisuudesta ja virkaintoisten pikkupoliisien häsläämisestä lähtien.

Kaikki tämä on kuitenkin vain pintakuorta, sillä pohjimmiltaan Tokarczukin romaani on kertomus ihmisen mitättömyydestä ja kyvyttömyydestä ymmärtää ympäröivää yhteiskuntaa ja luontoa.

Parhaat rikoskirjailijat käyttävät rikosta vain kehyksenä syvempien teemojen käsittelemiseen, ja Tokarczuk menee tarkkanäköisyydellään heistäkin yli.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut