Radio Keskisuomalaisessa alkaa uusi ohjelma, joka on omistettu paikalliselle musiikille
Kuuntelijoiden toive toteutuu Juho Hämäläisen isännöimässä radio-ohjelmassa keskiviikkoisin.

Toimittaja Juho Hämäläinen leväyttää pöydälle keskisuomalaisten bändien levyjä, tulevan radio-ohjelmansa ennakkotunnelmissa.
Hämäläinen poimii läjästä joitakin äänitteitä lähempään tarkasteluun, satunnaisessa järjestyksessä.
– The Surftones, Expose Yourself to Surfers. Soittaa instrumentaalista surf rockia. Aloitti 1990-luvulla ja keikkailee edelleen ainakin silloin tällöin. Ponnistaa surf-pohjalta, mutta mukana on paljon muutakin. Siinä on avaruudellinen, psykedeelinen kulma, tai vähintään pilke silmäkulmassa. Tämä on heidän ensimmäinen levynsä, vuodelta 1996.
Näiden levyjen hypisteleminen liittyy siihen, millainen toive korostui viime vuonna aloittaneen Radio Keskisuomalaisen saamissa ensimmäisissä palautteissa. Soittakaa enemmän paikallista musiikkia!
Paikallisradio päätti vastata toiveeseen myöntävästi. Kanavalla alkaa ensi keskiviikkona 13. tammikuuta uusi radio-ohjelma Keski-Suomesta kajahtaa. Se on omistettu paikalliselle musiikille.
Tunnin suora lähetys kuullaan keskiviikkoisin keskipäivällä, heti kello 12:n uutisten jälkeen.

Radio-ohjelmassaan Hämäläinen luukuttaa keskisuomalaista populaarimusiikkia, uutta ja vanhaa, tyylillisesti laidasta laitaan. Hän myös esittelee bändit ja kappaleet sekä kertoo niiden taustoista.
Hämäläinen on sanomalehti Keskisuomalaisen pitkäaikaisia toimittajia. Hän on kirjoittanut työurallaan runsaasti musiikista ja lisäksi soittanut bändeissä.
Nykyisin Hämäläinen kirjoittaa vähemmän. Hän on Keskisuomalainen-konsernin digiyksikön sisällöntuotannon kehityspäällikkö ja Keskisuomalaisen toimituksen sähköisten sisältöjen tuottaja.
– Koen sen kunniatehtäväksi, että saan esitellä keskisuomalaista musiikkia radioaalloilla. Täällä tehdään tosi hyvää musaa monessa genressä.

Hämäläinen poimii pöydältä lisää lähimusiikkia käsittelyynsä.
– Sunride, Magnetizer vuodelta 1998. Sunride oli jyväskyläläisen stoner rockin iso nimi 90-luvun ja 2000-luvun taitteessa. Bändi levytti saksalaiselle levy-yhtiölle ja teki kiertueita ulkomaillakin. Bändin jäseniä on ollut sen jälkeen Ghost Brigadessa.
– Fridgen ep-levy Rave Oblivion (1999). Fridge oli jyväskyläläisen indie rockin pieni suuri nimi. Laulaja-kitaristi Mikko Karjalainen on tehnyt sen jälkeen Perutaan häät -hitin. Mikolla ja Fridgen rumpalilla Tero Pekkarisella on nykyään semmoinen bändi kuin Ajospään HiFi, joka on BetoniHankin jatkaja. Ajospään HiFissä laulaa Ghost Brigaden Manne Ikonen.

Seuraavaksi Hämäläinen tarttuu laajasti tunnettuun kiekkoon.
– Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus, vuonna 2002 tullut Rajaportti-levy. Surupuku on heidän suurin hittinsä ja tämä on varmaan isoin jyväskyläläinen rocklevy. Vai meneekö Miljoonasateella levymyynti yli tästä? Platinaahan tämäkin myi.
Miljoonasade on sekin saanut parhaimmillaan platinaa, kokoelmastaan Pullo Hunajaa (1992). Musiikkituottajien tilaston mukaan Rajaportti pesee kappalemyynnissä verrokkinsa 54 900–48 600. Niinä vuosina fyysiset tallenteet jyräsivät.
Suomen kärkeen ponnistaminen on ollut keskisuomalaisille bändeille ja artisteille harvinaista. Se ei kuitenkaan Hämäläisen mukaan tarkoita, etteikö Jyväskylästä ja maakunnasta olisi tullut paljon helmiä.
– Jyväskylässä on aina ollut tosi vilkas musiikkielämä. Yliopistokaupungin henki näkyy heterogeenisyydessä. Täältä tulee tosi monenlaista kamaa, vaikka viime vuosina eniten ovat päässeet esille raskaan rockin artistit: mainittu Ghost Brigade, Swallow the Sun ja viimeisimpänä Lost Society. Ne ovat kiertäneet ulkomaita myöten.
Lost Society on ollut tunnetuimpia jyväskyläläisnimiä striimausten aikakaudella, kuten myös rap-artisti Gettomasa. Suomi-indien tähdeksi on noussut Litku Klemetti.
Radio Keskisuomalainen taajuudella 95,9 MHz ja nettiosoitteessa www.radiokeskisuomalainen.fi.
Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.