Koronarokottamisen tavoiteltu aikataulu täsmentyi Jyväskylässä – laajan väestön rokotukset aloitetaan maaliskuussa, 80-prosenttisesti valmista heinäkuun lopussa

Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten väestö pyritään rokottamaan 80-prosenttisesti heinäkuun loppuun mennessä. Paula Pohjamo
Mikko Lundell

Mikko Lundell

Koronarokottamisen tavoiteltu aikataulu täsmentyy Jyväskylän seudulla. Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten muodostamalla yhteistoiminta-alueella pyritään siihen, että yli 16-vuotiaista asukkaista 80 prosenttia olisi rokotettu heinäkuun loppuun mennessä. Asiasta kertoi Jyväskylän kaupunki tiedotteessaan tänään maanantaina.

Arvio on, että laajan väestön rokotukset alkavat maaliskuussa viikolla 10 eli maaliskuun toisella viikolla. Aikataulu riippuu siitä, milloin ja millaisissa erissä rokotteita saadaan Suomeen ja miten ne jakautuvat sairaanhoitopiireittäin.

Rokotus annetaan maksutta kaikille yli 16-vuotiaille. Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista.

Tähän mennessä Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla on annettu rokotuksia yli 1 700 henkilölle. Ensimmäisinä vuorossa ovat olleet koronapotilaiden parissa toimivat sosiaali- ja terveyspalveluiden työntekijät sekä asumis- ja hoivapalveluyksiköiden henkilöstö.

Ikääntyneiden rokotukset aloitettiin viime viikolla asumis- ja hoivapalveluyksiköistä. Urakka jatkuu tällä viikolla, jolloin Jyväskylä odottaa saavansa käyttöön 1 000 rokotetta lisää.

Kun edellä mainitut ryhmät ovat saaneet rokotteensa, rokotukset laajenevat kotona asuviin ikääntyneisiin. Tavoite on, että kotona asuvien, 80 vuotta täyttäneiden rokotukset päästään aloittamaan helmikuun puolivälissä. Tämän jälkeen vuorossa ovat 70 vuotta täyttäneet kotona asuvat ja heidän omaishoitajansa sekä sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat.

– Kyselyitä tulee jo runsaasti siitä, milloin aikoja voi varata. Ajanvaraus avataan, kun meillä on täysi varmuus siitä, milloin rokotteita saadaan lääketehtailta Suomeen ja edelleen Jyväskylään. Kun tiedot varmistuvat, ajanvaraus avataan ja siitä tiedotetaan laajasti, ylilääkäri Johanna Tuukkanen kertoo tiedotteessa.

Kotona asuvat rokotetaan keskitetyissä rokotusyksiköissä. Ajanvaraus avataan asukkaille sitten, kun rokotteiden saamisesta Suomeen ja Jyväskylään on saatu varmuus. Ajanvaraus on mahdollista tehdä joko sähköisesti tai puhelimitse.

– Ajanvarauspalvelu perustuu joko henkilön syntymävuoteen tai saatuun diagnoosiin. Ohituskaistaa rokotuksiin ei siten pääse muodostumaan. Muun niin sanotun terveen aikuisväestön vuoro koittaa, kun riskiryhmät on rokotettu, Tuukkanen sanoo.

Terveydenhuollon julkinen ja yksityinen sektori neuvottelevat parhaillaan siitä, voisiko työterveyshuolto rokottaa omat asiakkaansa. Jos sopimus syntyy, suurin osa Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten työikäisistä voisi saada koronarokotteen oman työterveyspalvelunsa kautta.

Työterveyshuollon ulkopuolella olevat aikuiset valmistaudutaan rokottamaan julkisen terveydenhuollon keskitetyissä rokotuspisteissä. Neuvotteluja käydään myös siitä, millaista yhteistyötä alueen yksityisten palveluntuottajien kanssa voidaan tehdä väestön rokottamisessa.

– Yksityinen sektori kannattaa ilman muuta ottamaan mukaan rokotusurakkaan, sillä näin voidaan varmistaa henkilökunnan riittävyys väestön rokottamiseen. Yhteistyöllä voidaan varmistaa se, että rokotuksissa edetään mahdollisimman nopeasti. Rokottajien määrä ei ole Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten kohdalla ongelma, kunhan vain rokotteita aletaan Suomeen saada merkittävästi nykymääriä enemmän, ylilääkäri Tuukkanen toteaa.

Keski-Suomen koronanyrkki lausui tänään maanantaina, että Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alue on edelleen koronaviruksen kiihtymisvaiheessa.

Vaikka Jyväskylässä ilmeni viikonvaihteessa paljon uusia tartuntoja, tartuntaketjut ovat edelleen hyvin tiedossa, eikä sairaalahoidossa olevien määrä ole lisääntynyt. Näin ollen leviämisvaiheen kriteeristö ei täyttynyt.

Koronanyrkki ei nähnyt tarvetta antaa alueelle uusia suosituksia tai rajoituksia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut