Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Jyväskylä siirtyi koronan leviämisvaiheeseen – kaupunginhallitus päätti sulkea yläkoulut viikoksi

Viikon tartuntamäärä sunnuntaiaamuun mennessä on noin 240. Timo Mustalampi
Riikka Minkkinen

Riikka Minkkinen

Jyväskylä on siirtynyt koronan leviämisvaiheeseen, tiedotti kaupunki sunnuntaina.

Jyväskylän kaupunginhallitus kokoontui klo 12 heikentyneen koronatilanteen vuoksi ylimääräiseen kokoukseen ja päätti tartuntatautilain nojalla sulkea perusopetuksen koulujen 7.-9. luokkien opetuksen 1.2.–7.2.. Käytännössä yläkoululaiset ovat siten ensi viikon ajan etäopetuksessa. Etäopetus ei koske erityisen tuen tarpeessa olevia oppilaita.

Kaupunginhallitus perusteli päätöstään sillä, että tartunnat ja karanteenit kohdistuvat tällä hetkellä erityisesti yläkouluikäisiin oppilaisiin. Koronatilanteen pahentuessa tartuntariski kouluympäristössä kasvaa ja opetuksen järjestäjän sekä terveydenhuollon ohjeistamin toimin tartuntoja ei voida välttämättä estää.

Perusopetuslain 20 a § määrää, että mikäli opetusta ei tartuntatautilain 58 §:n nojalla annettavan päätöksen perusteella voida järjestää turvallisesti lähiopetuksena koulussa tai muussa opetuksen järjestämispaikassa, voidaan opetuksessa siirtyä opetuksen järjestäjän päätöksellä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin. 

Poikkeuksellisten opetusjärjestelyiden aikana voidaan opetusta järjestää etäyhteyksiä hyödyntäen osittain tai kokonaan muuna kuin lähiopetuksena. Opetuksen järjestäjä voi tehdä päätöksen vain tilanteessa, jossa se on välttämätöntä, eikä opetuksen järjestämisessä pystytä noudattamaan tartuntatautiviranomaisen päätökseen sisältyvää ohjeistusta opetustilojen turvallisesta käyttämisestä tai kun opetustilat joudutaan sulkemaan osittain tai kokonaan tartuntatautilain nojalla.

Alle 18-vuotiaiden liikuntaharrastukset keskeytetään Jyväskylässä kahdeksi viikoksi, myös museot ja kirjastot kiinni: "Kovia rajoituksia, jotka harmittavat monia perheitä", sanoo kaupunginjohtaja

Tietoa koteihin iltapäivän ja illan aikana

Poikkeuksellisia opetusjärjestelyitä käsitellään kello 13 alkavassa sivistyslautakunnassa. Sen jälkeen sivistyksen toimialajohtaja tekee tarvittavat päätökset muutoksista. Sivistyspalveluista tiedotetaan iltapäivän ja illan aikana koteja etäopetusjärjestelyistä ja siitä, miten oppilaat saa opetusvälineet haettua kouluilta. 

Päätöksen taustalla ovat Jyväskylässä nopeasti kasvaneet tartuntamäärät, jotka kohdentuvat erityisesti lapsiin ja nuoriin. Toimenpiteellä halutaan varmistaa koululaisten turvallisuus sekä varmistaa terveydenhuollon jäljitystoiminta, sillä kouluihin kohdentuvat tartunnat ja karanteenit ovat laajoja. Tartuntamäärien kasvaessa huolena on, että jäljityksen teho heikkenee jonojen kasvaessa.

Lasten ja nuorten harrastustoiminnan jatkoa pohditaan kello 15 kokoontuvassa kaupungin poikkeusolojen johtoryhmässä.

Terveydenhuollon kantokyky on vaarantumassa

Jyväskylän koronatilanne heikkenee nopeaa vauhtia. Eilen lauantaina uusia tartuntoja ilmeni 53 kappaletta. Viikon tartuntamäärä sunnuntaiaamuun mennessä on noin 240. Ilmaantuvuusluku 14 vuorokaudelta on 160 tartuntaa 100 000 asukasta kohti. Lisäksi positiivisten näytteiden osuus otetuista testeistä on jo yli 7,3 prosenttia.

Eilen karanteeniin tai eristykseen asetettiin jälleen yli 500 ihmistä. Jo aiemmin kuluneella viikolla karanteeniin on asetettu yli 1000 ihmistä. 

Jyväskylä katsoo nyt siirtyneensä taudin leviämisvaiheeseen, sillä terveydenhuollon kantokyky on vaarantumassa. Terveydenhuollon jäljitystyö on tällä hetkellä erittäin ruuhkautunut ja karanteenien asettaminen on vaarassa hidastua. Jäljitystyön vahvistaminen tarkoittaa sitä, että terveydenhuollon peruspalveluita ajetaan alas ja henkilöstöä siirretään tukemaan jäljitystyötä.

Tartuntojen laajuutta kuvaa se, että karanteeneja kohdistuu tällä hetkellä yli 10 koululle. Alle 18-vuotiaiden harrastustoiminnassa uusia tartuntoja on ilmennyt kuluneella viikolla muun muassa jalkapallossa, koripallossa, jääkiekossa, jääpallossa, kuntosalitoiminnassa ja vesipallossa. Altistumiset ovat joukkuetoiminnassa olleet laajoja. 

– Tartuntoja ilmenee nyt jatkuvasti eri puolilla Jyväskylää ja tartuntojen määrä jatkaa voimakasta kasvua asetettujen karanteenien ulkopuolella. Tartuntojen suurista määristä johtuen jäljitys on hidasta ja lasten ja nuorten sekä harrastustoiminnan kohdalla asetettavat karanteenit ovat laajoja, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kuvaa.

Sairaalahoidon tarpeen kasvua ei vielä ole nähtävillä, sillä tartuntamäärät lähtivät nousuun vasta viikko sitten ja tartuntoja ilmenee nyt erityisesti lapsilla ja nuorilla. 

– Pelko on, että tauti lähtee leviämään ikääntyvämpään väestöön. Sen jälkeen on selvää, että näillä tartuntamäärillä sairaalahoidon tarve kasvaa jyrkästi, Käsmä kertaa.

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut