Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Koronavuosi pakotti Jyväskylä Sinfonian digiloikkaan yleisön saavuttamiseksi – tallenne Pusker & Tanguy -konsertista julkaistaan keskiviikkona kello 19

"Poikkeusajassa striimikonsertit ovat olleet monelle merkityksellinen ja arkeen toivoa luova elementti", Jyväskylä Sinfonian intendentti Emma Anttila sanoo. Jukka Mäkelä
Sari Toivakka

Sari Toivakka

Jyväskylä Sinfonian tuottamiin konsertteihin ja yleisötyötilaisuuksiin osallistui vuonna 2020 yhteensä 14 952 henkilöä. Määrä on lähes 20 000 vähemmän verrattuna vuoteen 2019 johtuen koronapandemian aiheuttamista muutoksista toiminnassa.

Vuoden aikana toteutetut maksuttomat verkkosisällöt ja konserttitallenteet keräsivät kuitenkin yli 12 000 katselukertaa, mikä paransi orkesterin saavutettavuutta sekä tavoitti uusia kuulijakuntia.

– Poikkeavassa tilanteessa olemme voineet tarjota myös monille uusille kuulijoille mahdollisuuden nauttia konserteista. Verkkokonserttien ja uusien digitaalisten sisältöjen suosio on yllättänyt positiivisesti, intendentti Emma Anttila sanoo.

Sinfoniakonserttien verkkolähetykset sekä tallenteet orkesterin Youtube-kanavalla ja Keskisuomalaisen verkkosivuilla ovat Anttilan mukaan tavoittaneet muutaman tuhat katsojaa. Palaute striimauksista on ollut hyvää.

– Olemme saaneet uusia kuulijoita niin Keski-Suomen alueella kuin kansallisesti ja kansainvälisestikin. Yleisön palautteessa on noussut esiin, että tässä poikkeusajassa striimit ovat olleet monelle merkityksellinen ja arkeen toivoa luova elementti, Anttila kuvaa.

Striimilähetykset antavat mahdollisuuden klassisen musiikin konsertteihin tutustumiseen matalalla kynnyksellä.

Keskeinen kysymys on, miten palvelemme tulevaisuudessa yhä paremmin ja saavutettavammin.

Intendentti Emma Anttila

Orkesterin saamista palautteista käy myös ilmi, että kotona katsotut konsertit eivät pysty korvaamaan elävää konserttikokemusta. Konserttien jatkumista odotetaan kovasti.

– Tätä odotamme mekin, sillä muusikotkin kaipaavat konserttiyleisöä, konsertti-illan sähköistä latausta ja kommunikaatiota kuulijoiden kanssa.

Orkesteri jatkaa konserttien suoria verkkolähetyksiä kevään ajan, mikäli yleisökonsertit ovat tauolla helmikuun jälkeen.

– Tuotannollis-taloudellisista syistä kaikkia konsertteja ei ole mahdollista lähettää, mutta pyrimme mahdollistamaan niitä resurssien sallimissa rajoissa ja samalla kehittämään palvelua.

Korona-aika on merkinnyt orkesterille digiloikkaa eri verkkoalustoille tuotetuissa sisällöissä. Myös orkesterin toimintaa yhteisönä on lähdetty kehittämään.

– Tämä koskee niin striimausten kehittämistä kuin ennen kaikkea orkesterin kokonaisvaltaista strategista kehittämistyötä, jossa keskeisenä on kysymys miten palvelemme tulevaisuudessa yhä paremmin ja saavutettavammin.

Jyväskylä Sinfonia lähetti syyskauden päättävän konsertin suorana verkossa. Konsertin johti ylikapellimestari Ville Matvejeff. Sari Toivakka

Orkesterin konsertit yleisölle ovat tauolla, mutta työ jatkuu aktiivisesti ja täysipäiväisenä koronarajoitukset huomioiden. Tällä viikolla Jyväskylä Sinfonia levyttää ranskalaisen säveltäjä Eric Tanguyn viulukonserton Ondine-levymerkille. Konserton johtaa ylikapellimestari Ville Matvejeff ja solistina on unkarilaissyntyinen viulisti Julia Pusker.

Levytys toteutetaan Mikkelin Mikaelissa ja konsertista tehty taltiointi julkaistaan verkossa keskiviikkona 10.2.

Seuraava suora verkkolähetys teatteritalolta on Olli Mustosen solisti-kapellimestarina rakentama Mozartia ja Beethovenia sisältävä konsertti 17. helmikuuta.

Helmikuuhun sisältyvät myös Jyväskylän alueseurakunnan kanssa toteutettava yhteisvastuukamarikonsertti Säveliä Silmusta 7. helmikuuta sekä Miljoonasateen ja Jyväskylä Sinfonian yhteisen Askeleet kahdelle / Pas de deux -levyn julkistus 12. helmikuuta.

Poikkeusaika on iskenyt rajusti kulttuurialan toimijoihin. Orkesteri sai koronatukea valtiolta kahdessa hakuerissä yhteensä 95 000 euroa vuonna 2020. Viime vuoden lomautukset kestivät 16 päivää.

– Tilanteeseen nähden Jyväskylä Sinfonian vuoden 2020 talouden tulos oli hyvä. Alamme haavoittuvimmat toimijat ovat freelancerit, joita on paljon taiteilijoina ja tuotannossa. Huoli alan kokonaistilanteesta on suuri tällä hetkellä. Siitä syystä keskitymmekin omalta osaltamme toiminnan jatkamiseen ja aktiiviseen kehittämiseen, Anttila sanoo.

Kevät 2021

Konsertit verkossa

Jyväskylä Sinfonian konsertit ovat katsottavissa orkesterin Youtube-kanavalla sekä Keskisuomalaisen verkkosivuilla helmikuussa.

Jyväskylä Sinfonian jousikvartetti Säveliä Silmusta suora 7.2. klo 13.

Tallenne Pusker & Tanguy -konsertista julkaistaan 10.2. klo 19 Jyväskylä Sinfonian Youtube-kanavalla. Kuvattu Mikkelin konserttitalo Mikaelissa.

Olli, Con Brio suora 17.2. klo 19.

Korvaavat, suorat verkkolähetykset konserteista jatkuvat myös helmikuun jälkeen, mikäli yleisökonsertit ovat yhä tauolla.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut