Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Nuoret pääsevät jälleen harrastamaan Jyväskylässä, myös museot avataan – "Kun nyt hoidetaan asiat vastuullisesti, ei tarvitse palata sulkuihin parin viikon päästä"

Aleksi Palviainen treenasi perjantaina ulkona Jyväskylässä Vehkalammen tekonurmella. Ensi viikolla on edessä paluu jälleen treeneihin sisälle halliin. Timo Mustalampi

Pertti Perämäki, Tommi Salo

Jyväskylän koronatilanne on rauhoittumassa. Perjantaina kokoontuneessa Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmässä todettiin, että tartuntatilanteen rauhoituttua alle 18-vuotiaiden liikuntaharrastukset kaupungin tiloissa voidaan avata tulevana maanantaina.

Tartuntatautien vastuulääkäri Ilkka Käsmä painottaa, että harrastusryhmillä on nyt toimintakulttuurissa näytön paikka.

– Nyt harrastustoiminnassa on kaikkien etu, että käytänteet ovat suositusten mukaisia ja toimintakulttuuri mahdollisimman turvallista. Harrastusten avaaminen vääjäämättä paljastaa, mikä nuorten rooli on korontartunnoissa. Nyt kun hoidatte asiat vastuullisesti, niin ei tarvitse taas palata sulkuihin parin viikon päästä, sanoo Käsmä.

Päättyvä viikko alkoi Käsmän mukaan synkkänä, mutta tilanne kohentui päivä päivältä paremmaksi.

Jyväskylässä on todettu kuluneella viikolla 47 koronatartuntaa. Tartunnoista 31 on saatu karanteenissa olleiden perheiden keskuudessa. Jyväskylän ilmaantuvuusluku on tartuntojen vähentyessä kääntynyt laskuun.

Kaupungilta kerrotaan, että sairaalahoidon tarve ei ole missään vaiheessa merkittävästi kasvanut. Käsmän mukaan tartuntojen alkuperästä pystytään jäljittämään 78 prosenttia. Näin ollen kaupunki katsoo palanneensa koronan leviämisvaiheesta koronan kiihtymisvaiheeseen.

Harrastusten avaamisen ohessa myös museot avataan ensi maanantaina koronaohjeet huomioiden.

Kaupungin kirjastoissa palvellaan rajoitetuin palveluin helmikuussa. Varausten nouto, palautus, uutuusaineiston lainaus rajatusta kokoelmasta sekä asiakaskoneiden lyhytaikainen käyttö palvelevat kirjastojen aukioloaikoina.

Jyväskylässä voimassa olevat rajoitukset muun muassa aikuisten liikuntaharrastusten, kokoontumisrajoitusten ja maskisuositusten osalta pysyvät edelleen voimassa, sillä koronatilanne on edelleen aktiivinen ja voi muuttua nopeasti.

– Laajat altistukset voivat nopeasti aiheuttaa kaupungissa tilanteen, jossa monen arki muuttuu. Siksi on tärkeää noudattaa annettua maskisuositusta sekä kokoontumisrajoituksia ja kantaa vastuuta siitä, että arkemme säilyy mahdollisimman normaalina, Käsmä muistuttaa.

Mikäli tilanne lähtee jälleen heikkenemään, kaupungilla on valmius palauttaa rajoituksia voimaan.

– Terveydenhuolto on tällä hetkellä kantokykynsä rajoilla. Sitä kuormittavat rokottamiset ja tartuntaketjujen jäljittämiset. Myönteistä on se, että koronakuolemilta on pitkään vältytty.

 

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut