Alle 70-vuotiaat riskiryhmäläiset tarkkana – tieto koronarokotusten ajanvarauksen aukeamisesta tulee ensi viikolla tekstiviestillä

Ensi viikosta alkaen alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten pitäisi päästä varaamaan aikansa koronarokotukseen. Paula Pohjamo

Niklas Pelkonen

Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten koronarokotusten ajanvarauksen aukeamisesta ilmoitetaan ensi viikon lopulla tekstiviestillä, Jyväskylän kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Riskiryhmäläisiä päästään rokottamaan ensi viikolla, mikäli rokotteita saadaan ennalta luvattu määrä. Ajanvarauksen aukeamisesta tiedotetaan laajasti myös muuten, kaupunki lupaa. Rokotukset toteutetaan AstraZenecan rokotteella.

– Ajanvarauksen tarkkaa aloituspäivää ei vielä pystytä sanomaan, mutta rokotukseen oikeutetuille lähetetään tekstiviesti, jossa kerrotaan, että he voivat kirjautua ajanvarausjärjestelmään ja varata ajan, ylilääkäri Johanna Tuukkanen kertoo tiedotteessa.

Ajanvarausjärjestelmä aukeaa kaupungin verkkosivuille osoitteeseen www.jyvaskyla.fi/koronarokotus. Ajan voi varata myös puhelimitse soittamalla numeroon, joka ilmoitetaan ajanvarauksen avautumisesta kertovassa tekstiviestissä.

Ajanvarausjärjestelmään pääsevät ainoastaan riskiryhmäläiset.

– Ajanvaraus perustuu THL:n määrittelemien ensimmäisen vaiheen sairauksien diagnooseihin. Vain ne, joilla kyseinen diagnoosi potilastiedoissa on, voivat varata ajan. Näin varmistetaan se, että rokotukset etenevät suunnitelmallisesti eikä rokotusajoissa voi kiilata muiden ohi, ylilääkäri Tuukkanen kertoo.

Rokotukseen oikeutettuja ovat ensivaiheessa 16–69-vuotiaat henkilöt, joilla on aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen kakkostyypin diabetes tai Downin oireyhtymä. Lisäksi rokotukseen ovat oikeutettuja he, joille on tehty elin- tai kantasolusiirto.

– Henkilön kirjautuessa ajanvarausjärjestelmään järjestelmä hakee potilastiedoista tiedon siitä, onko henkilöllä kyseinen diagnoosi. Jos on, hänelle aukeaa oikeus varata aika, tiedotteessa kerrotaan.

Rokotettavia ensivaiheen riskiryhmäläisiä on Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla ainakin 6 000. Tämän ryhmän rokottamiseen menee rokotteiden saatavuuden rajallisuuden takia useita viikkoja.

Rokotteiden määrän takia kaikki riskiryhmäläiset eivät myöskään pääse heti varaamaan aikaansa. Rokoteaikoja avataan asteittain sitä mukaa, kun rokotteita saadaan käyttöön.

Rokotuksiin kutsutaan tällä hetkellä yli 70-vuotiaita. Heidät rokotetaan Biontech & Pfizerin ja Modernan rokotteilla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ohjeistaa tällä hetkellä antamaan AstraZenecan rokotetta ainoastaan alle 70-vuotiaille.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut