Levyarvio: Toivo ilmoilla itää

Suonna Kononen

Emmi Kuittinen & Ikuisen ikävän orkesteri

Itken ja laulan

Kansanmusiikki-instituutti

4/5

Itkuvirsilevyjä tulee suomalaisessa kansanmusiikissa vastaan äärimmäisen harvoin. Jaana Luomajoen kaunis omakustanne Mure ilmestyi muutama vuosi sitten. Emmi Kuittisen Itken ja laulan on saatteensa mukaan ”ensimmäinen ammattimuusikon tekemä, kokonaan itkuvirsiperinteestä ponnistava levy”.

Jos on ennakkoluuloinen houkutus ajatella, että itkuvirsien laulanta on hapenpuutteesta kärsivää tyrskimistä, sen Emmi Kuittinen laulajaystävineen osoittaa vääräksi. Surullisen laulannan spektri on laaja.

Itken ja laulan -levyn vahvuuksia on hyvä biisimateriaali. Semmoiset Kuittisen sävellykset kuin Mintäh tai Tuuiteltuni ovat osaavaa työtä.

Lauluyhtyesovituksista huolimatta kokonaisuus on vereslihaisimmillaan, kun Kuittinen on yksin äänessä. Soolokappaleita hän on äänittänyt itse mökkiolosuhteissa Pohjois-Karjalassa, Nurmeksessa ja Juuassa.

Elämä liippaa idealtaan aika läheltä Ismo Alangon Rakasta, rämää elämää. Kunnes kultanen paisteleevi on levylle hyvin sopiva päätös, jossa tyhjentynyttä pesää katsovan emon rinnassa ”toivo ilmoilla itää”.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut