Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Alle 70-vuotiaat riskiryhmäläiset eivät pääsekään Jyväskylässä vielä koronarokotukseen – "Luvattujen rokotetoimitusten myöhästely vaikeuttaa suunnittelua"

Jyväskylä ei pysty avaamaan vielä tällä viikolla riskiryhmien rokotusten ajanvarausta. Timo Mustalampi
Katri Nieminen

Katri Nieminen

Koronarokotteen toimitusten epäluotettavuus hidastaa rokotustahtia Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla. Jyväskylä ei pystykään vielä tällä viikolla avaamaan riskiryhmäläisten rokotusten ajanvarausta.

Rokotusaikoja ei voi antaa luvattujen rokotemäärien mukaisesti, koska annoksia saapuu lähes poikkeuksetta ennakoitua vähemmän.

– Alkuvuonna ministeriö ohjeisti valmistautumaan massarokotusten aloittamiseen viikolla 8, ja sen mukaan toimittiin. Luvattujen rokotetoimitusten myöhästely vaikeuttaa suunnittelua ja harmittaa. Pystyisimme henkilökunnan ja tilojen puolesta 8 000 rokotuksen viikkotahtiin, kun tähän mennessä rokotteita on saatu noin 1500 annosta viikossa, toteaa Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten rokotuksista vastaava ylilääkäri Johanna Tuukkanen.

Ikäihmisille on soitettu rokotusaikojen varauksia, kuten aiemmin tekstiviesteillä ja postikortein ilmoitettiin. Soittoja on ryhdytty tekemään iäkkäimmistä alkaen. Rokotepulan vuoksi kaikille ei vielä ole aikaa tarjottu. Kun rokotteet saadaan, urakka jatkuu suunnitellussa järjestyksessä vanhimmista nuorempiin. Kaikille jo rokotetuille ikäihmisille on annettu Pfizer-Biontechin tai Modernan koronarokote. Niillä työ myös jatkuu.

– Uskomme, että kaikki ikäihmiset tavoitetaan ajan sopimiseksi tämän viikon aikana. Koska mikään järjestelmä ei kuitenkaan ole aukoton, voivat ikäihmiset varata rokotuksensa 24.2. alkaen soittamalla omalle terveysasemalleen, jossa varausoikeus on heille avattu. Jos siis puhelinsoittoa ei ole kuullut tai se ei vielä ole tullut, vuoro ei ole mennyt ohi, Tuukkanen sanoo.

Kotihoidon asiakkaiden rokotukset alkoivat tiistaina 16.2., ja rokotukset saadaan annetuksi noin kuukaudessa. Rokottaminen tapahtuu normaalien käyntien yhteydessä, joten erillistä ajanvarausta ei tarvita.

Alle 70-vuotiaat saavat eri rokotevalmistetta kuin ikäihmiset.

Alle 70-vuotiaat saavat AstraZenecan rokotetta. Timo Mustalampi

Aiemmista tiedoista poiketen Jyväskylä ei pystykään vielä avaamaan alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotusten ajanvarausta.

Tekstiviestit varausoikeuden omaaville lähtevät vasta siinä vaiheessa, kun AstraZenecan rokotteiden saanti rokotuspisteille on varmaa.

Kunkin riskiryhmäläisen varausoikeus perustuu THL:n ohjeen mukaiseen ja sairaanhoitopiirin tekemään diagnoosipoimintaan. Ensiksi varausoikeuden saavat ykkösriskiryhmään kuuluvista tänä vuonna 60 täyttävät ja sitä vanhemmat. Heille lähetetään tekstiviesti, kun heidän varausaikansa alkaa.

Koronarokotusneuvontaa saa puhelimitse ja sähköpostilla.

Koronarokotustaan harkitsevia tai rokottamisesta yleistä tietoa tarvitsevia varten avataan torstaina 18.2. koronarokotusneuvontaa antava puhelinpalvelu. Se toimii seuraavilla terveysasemilla: Hankasalmi, Huhtasuo, Kyllö, Nova, Palokka, Sampoharju ja Uurainen. Näille asemille voivat soittaa myös Korpilahden, Tikkakosken ja Säynätsalon asukkaat. Palvelu toimii terveysaseman omassa puhelinnumerossa, josta neuvontapalveluun pääsee valinnalla 4. Neuvontanumeroon on yhdistetty takaisinsoittopalvelu, jonka voi valita nauhoitteen ohjeet kuunneltuaan. Asiakkaalle, joka valitsee takaisinsoiton, soitetaan vuorokauden kuluessa. Koronaneuvontapuhelussa ei voi varata rokotusaikaa.

Kysymyksen koronarokotuksesta voi lähettää neuvontaan myös sähköpostitse osoitteella koronarokotus@jyvaskyla.fi.

Kuulovammaisten ajanvaraus etenee muiden ikä- ja riskiryhmien tahdissa

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut