Saadaanko tänä vuonna vauvauutisia Ähtäristä? Lumi-pandan kiima-aika lähestyy ja silloin kyse on tunneista

Ähtärin Eläinpuiston pandatarhassa eletään muuten tavallista arkea pandaparivaljakko Lumin ja Pyryn kanssa, mutta käynnissä on samalla toiveikas odotus uusien pandavauvojen alulle saattamisen suhteen.

Naaraspanda Lumin kiima-aika on nimittäin koittanut tähän mennessä joka kerta maaliskuussa, joten se on tällä hetkellä alati Ähtäri Zoon pandatiimin kiikarin alla.

– Tarkkailemme tällä hetkellä sen hormonitasoja virtsanäytteistä, ja seuraamme hyvin tarkkaan sen käytöstä. Vielä ei voi aivan varmasti sanoa, alkaako Lumin kiima-aika juuri maaliskuussa, pandahoitaja Anna Palmroth toteaa.

Seurannan on oltava hyvin intensiivistä, sillä pandoilla kiima-ajan alkaminen ei ole mitenkään kiveen hakattu, se koittaa kerran vuodessa ja kestää vain hyvin lyhyen ajan.

– Se (kiima-aika) kestää yleensä noin kaksi päivää, josta tärppäävin osuus on 6–12 tuntia, Palmroth tarkentaa.

Hormoniseurannassa Ähtäri Zoo saa tukea pandojen kotimaasta Kiinasta etäyhteyksien avulla. Mikäli koronarajoitukset sallisivat, saapuisi Ähtäriin myös Belgiasta tutkijoita tekemään tarkempia analyyseja pandojen hormoniseurantaa varten.

Järjestyksessään toista Ähtärin pandojen kiima-aikaa päästiin todistamaan viime vuonna. Tuolloin normaalisti erillisissä aitauksissa asustelevat Lumi ja Pyry päästettiin tutustumaan toisiinsa samaan aitaukseen. Koiraspuolinen Pyry jäi tuolloin liikaa Lumin tassun alle, mutta pariskunta sai muuten hyvää kokemusta tulevaa varten.

Olisiko tämä se vuosi, kun eläinpuisto saa vetonauloikseen pandavauvoja?

– Odottelemme ja katselemme tässä päivä kerrallaan, milloin alkaa tapahtua, Palmroth naurahtaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut