Opiskelijakolumni: Ehdokas, muista opiskelijoiden hyvinvointi! – Satsaus opiskelijoiden hyvinvointiin nyt takaa hyvinvoivat kaupunkilaiset tulevaisuudessa

Elina Kärkkäinen

Kaikkien jaksaminen on koetuksella koronaviruksen jatkaessa edelleen leviämistään. En halua kilpailla siitä, ketkä tästä tilanteesta ovat eniten kärsineet, mutta haluan nostaa esiin korkeakouluopiskelijoiden näkökulman.

Yliopiston lähiopetus on ollut tauolla vuoden päivät, mikä on vähentänyt kohtaamisia muiden opiskelijoiden ja opettajien kanssa sekä lisännyt opintojen kuormittavuuden tuntua. Nämä ovat todellinen haaste hyvinvoinnille.

Kuntavaalien lähestyessä tuntuu tärkeältä tarkastella, kuinka oman kaupungin päätöksenteosta vastaavat puolueet suhtautuvat opiskelijoiden hyvinvoinnin tukemiseen – onhan kaupunki keskeinen toimija asukkaiden hyvinvoinnin edistämisessä.

Jyväskylän korkeakouluopiskelijat toivovat, että kaupunki tarjoaisi matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita myös opiskelijoille. Tämä on tärkeää, koska hyvinvointi on keskeinen edellytys sujuvalle opiskelulle.

Nykytilanteessa avun saaminen kuitenkin koetaan erittäin hankalaksi muun muassa pitkien jonojen ja paikasta toiseen pompottelun takia. Vastuu opiskelijan mielenterveyspalveluista ei tunnu kuuluvan kenellekään.

Mielenterveyspalveluja haluavat kehittää suurin osa kaupunginvaltuuston puolueista. Heidän vaaliohjelmissaan halutaan esimerkiksi parantaa palvelujen saatavuutta ja avun saamisen nopeutta.

Tärkeää kuitenkin on, että myös opiskelijat nähtäisiin keskeisenä avunsaajaryhmänä, ja ettei meitä unohdeta palvelujen kehittämisessä. Nyt puolueet eivät nimittäin erikseen huomioi opiskelijoita palvelujen tarvitsijoina.

Toinen olennainen osa opiskelijoiden hyvinvointia ovat liikunta ja harrastukset. Mielekäs vapaa-ajan tekeminen tukee jaksamista sekä opiskelusta palautumista.

Yleisesti puolueet suhtautuvat positiivisesti matalan kynnyksen liikunnasta, kuten lähiliikuntapaikoista, luonnosta tai kevyen liikenteen väylistä, huolehtimiseen. Liikunnan harrastamiseen kannustavat myös edulliset liikuntapalvelujen hinnat, koska opiskelijoiden tulotaso ei tunnetusti päätä huimaa. Tämän huomioivat vaaliohjelmissaan perussuomalaiset, SDP ja vihreät haluamalla panostaa joko kaikkien kaupunkilaisten tai erikseen muun muassa opiskelijoiden kohtuullisiin hintoihin.

Jyväskylässä toimivat puolueet esittävät vaaliohjelmissaan useita hyviä tavoitteita paitsi opiskelijoiden, samalla myös muiden kaupunkilaisten hyvinvoinnin tukemiseen. Näiden kirjausten ohella toivon, että nämä myös realisoituvat vaalien jälkeen todellisina toimina, eivätkä tärkeät nostot jää pelkiksi tyhjiksi lupauksiksi.

Jyväskylä tarvitsee hyvinvoivia kaupunkilaisia, ja opiskelijoiden kattaessa noin kolmasosan kaupungin asukkaista, on opiskelijoiden asiaan luonnollista ihan jo tämänkin vuoksi panostaa. Satsaus opiskelijoiden hyvinvointiin nyt voi taata hyvinvoivat kaupunkilaiset myös tulevaisuudessa.

Kirjoittaja on Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan JYYn hallituksen jäsen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut