Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ylen Pilluralli kertoo itsenäistymistä yrittävistä nuorista – Lievestuoreella asuvalla Dimitryllä on ulosotossa kymppitonneja: "Olen paska raha-asioiden hoidossa"

Itsenäistymisessään kipuilevat nuoret nuoret Dimitry (vas.), Juuli ja Alex kertovat elämästään Ylen sarjassa. Yle/ Theofanis Kavvadas
Tuula Puranen

Tuula Puranen

Suomessa nuoret itsenäistyvät varhemmin kuin monin paikoin Euroopassa. Kolmiosainen Pilluralli – itsenäistymisen vuosi -dokumenttisarja näyttää, miten vaikeaa rahan ja arjen hallinta voi olla juuri silloin, kun yhteiskunta jo edellyttää sinun pärjäävän itsenäisesti.

Kyseessä on tunnetun dokumentaristin Sami Kieksin uusi sarja. Siinä seurataan kolmea itsenäistymistä yrittävää nuorta, jotka pakenevat menneisyyttä ja menetyksiä autoihinsa ja pillurallin (nuorison harjoittama huviajelu, jossa kierretään yleensä yhtä ja samaa reittiä) pariin. Sarja on katsottavissa kokonaisuudessaan Yle Areenassa ja se nähdään Yle TV2:ssä 3.5. alkaen.

Sarja nostaa esiin maakunnissa asuvien nuorten kipuilut, kuten kiusaamisen jättämät jäljet, isän kaipuun, velkaantumisen ja haaveita horjuttavan diagnoosin. Autoilu on päähenkilöille sielunhoitoa, vapautta ja yhteisöllisyyttä. Ratissa poistuu ainakin puolet huolista, kertoo Yle tiedotteessaan.

Venäjältä lapsena adoptoitu Dimitry, 24, elää yksin ränsistyneessä omakotitalossa Laukaan Lievestuoreella postilaatikko täynnä avaamattomia perintäkirjeitä. Oma metsätyöfirma on mennyt alta ja parisuhde päättynyt. Dimitryn mitta tulee täyteen: on haettava apua.

– Olen paska raha-asioiden hoidossa, mulla on ulosotossa kymppitonneja. Saakohan kaiken vielä korjattua?

Livestuoreella asuva Dimitry yrittää saada ryhtiä raha-asioihinsa. Yle/ Theofanis Kavvadas

Juulia, 19, muutti kaksi vuotta sitten pois kotoa Loimaalta, koska oli kiire itsenäistyä. Sitten tuli sössittyä sekä rahat että ihmissuhteet. Kiusaamista kokenut nainen pyrki saamaan ystäviä alkoholin avulla. Juhliminen jätti muistoksi maksuhäiriömerkinnän ja pienen paikkakunnan huhumyllyn.

– Vanhemmat sanoivat, että muuta takaisin kotiin. Mutta en mä voi olla se ihminen, joka ei pärjää yksin.

Alex, 18, on kamppaillut mielenterveysongelmien kanssa ja luo uudelleen välejä vankilasta vapautuneen isänsä kanssa. Terapiana toimivat suomirap ja autoilu. Mänttä-Vilppulassa asuva Alex aikoo muuttaa kaverinsa kanssa kämppiksiksi, vaikka itsenäistyminen jännittää.

– Silloin saa oman rauhan ja voi päättää itse, mitä ostaa jääkaappiin.

Sami Kieksi on dokumentaristina tunnettu Ylelle ohjaamistaan sarjoista Some Deep Story (2016–2020), Logged in (2020) ja Toimettomat (2020).

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut