Jyväskylän koronajäljittäjille merkittävä tunnustus – Jalkautuminen tartuntojen riskipaikkoihin saa kiitosta kaupungin päättäjiltä

Keskisuomalainen uutisoi jäljitystiimin toiminnasta usein viime vuonna. Kuvassa Elina Lahtinen (vas takana) Iida Ruippo ja Hanna Tiihonen työn äärellä lokakuussa. Risto Aalto
Heikki Kärki

Heikki Kärki

Vuoden 2021 Jyväskylä-mitali myönnettiin maanantaina Jyväskylän kaupungin koronajäljitystiimille.

Jyväskylän kaupunginhallitus myönsi mitalin kaupungin 184-vuotissyntymäpäivänä pitämässään kokouksessa. Kaupunginhallitus perusteli valintaansa sillä, että koronajäljitystiimi on pandemiavuoden ajan tuonut sekä henkistä ja terveydellistä turvaa Jyväskylän asukkaille.

Perusteluiden mukaan koronajäljitystiimin työ on ollut ennakoivaa ja työn ansiosta Jyväskylässä koronakaranteenit on onnistuttu asettamaan tartuntahuippujen aikana siten, että tartunnat on saatu hallintaan. Tiimi on kaupunginhallituksen mukaan luonut näkymää siitä, että tartuntojen leviäminen voidaan estää, kun noudatetaan yhdessä välillä raskailtakin tuntuneita koronaohjeita ja -suosituksia.

Lisäksi kaupunginhallitus kiittelee koronajäljitystiimin jalkautumista tartuntojen riskipaikkoihin ja -yhteisöihin testaamaan ja ohjeistamaan asukkaita. Jalkautuvalla työllään koronajäljitystiimi on synnyttänyt luottamusta terveydenhuollon ja asukkaiden välille.

Keski-Suomessa koronan tartuntaketjut saatiin kiinni – tässä ovat sankarit, joiden ponnistelu on pitänyt meidät turvassa: "Meillä on mahtava tsemppihenki päällä"

Koronapandemian aikana tiimin jäsenet ovat soittaneet tuhansille koronakaranteeniin asetetuille tai tartunnan saaneille asukkaille ohjeistaen ja rauhoittaen tiedon saaneita henkilöitä. Lisäksi he ovat soitoillaan varmistaneet asukkaiden voinnin eristysten ja karanteenien aikana.

Koronajäljitystiimin kokoonpano on vaihdellut pandemian aikana. Tartuntamäärien kasvaessa jäljitystiimiä on vahvistettu muista palveluista siirtyneillä sosiaali- ja terveyspalveluiden ammattilaisilla. Enimmillään tiimissä on toiminut yli 25 jäljittäjää. Jäljitystiimin toimintaa on koordinoinut tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä ja tartuntatautien vastuuhoitaja Elina Lahtinen.

Kaupunginhallitus korostaa, että vaikka mitali osoitettiin koronajäljitystiimille, se on samalla tunnustus kaikille pandemian hoitoon osallistuneille työntekijöille koronakriisin aikana. Kunnianosoituksen myöntämisellä Jyväskylä-mitalin historiaan jää oma merkintä pandemia-ajasta.

Jyväskylä-mitali luovutetaan koronajäljitystiimille sitten, kun se koronatilanteen ja kokoontumisrajoitusten puitteissa on mahdollista.

Jyväskylä-mitali

Historiaa

Kaupunginvaltuuston 24.10.1966 perustama Jyväskylä-mitali on tunnustus erityisen merkittävistä ansioista Jyväskylän hyväksi. Normaalisti mitaleita luovutetaan yksi vuodessa, mutta kaikkina vuosina mitalia ei ole myönnetty.

Mitalin sääntöjen mukaan ansiokkaaksi toiminnaksi katsotaan:

1. Poikkeuksellisen mittava panos Jyväskylän kaupungin luottamusmiehenä, viranhaltijana tai työntekijänä

2. Yleistä tunnustusta saanut toiminta, joka poikkeuksellisella tavalla on edistänyt Jyväskylän kaupungin aineellista tai henkistä kehitystä

3. Teko, joka Jyväskylästä olevan tai syntyperäisen jyväskyläläisen suorittamana on tehnyt Jyväskylän nimeä tunnetuksi ja jolle annetaan erityinen arvo Jyväskylän kaupungin ulkopuolellakin.

Aiemmat mitalin saajat:

1967 Alvar Aalto, akateemikko, professori

1967 Kalle Heinonen, kauppaneuvos

1967 Eino Palander, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

1968 Reino Pöyhönen, kaupunginsihteeri

1970 Ahti Karjalainen, kapellimestari

1972 Päivö Oksala, professori

1973 Veikko Hyytiäinen, varatuomari

1974 Veli Järvinen, kaupunkineuvos

1977 Matti Koivunen, kunnallisneuvos

1977 Mauno Salojärvi, kauppaneuvos

1977 Elli Särkkä, liikunnanohjaaja, liikuntatieteiden tohtori h.c.

1982 Sirkka Valjakka, museonjohtaja

1982 Pekka Nykänen, työsuojelutarkastaja

1982 Helka Rantanen, lastenhuollontarkkailija

1983 Antti Lehtinen, professori

1988 Matti Nykänen, olympiavoittaja

1998 Jaakko Lovén, kaupunkineuvos

2000 Pentti Sahi, kaupunginhallituksen puheenjohtaja

2007 Göran Schildt, filosofian tohtori

2008 Kauko Sorjonen, kotiseutuneuvos

2009 Aino Sallinen, rehtori

2010 Tommi Mäkinen, ralliautoilija

2011 Erkki Laatikainen, päätoimittaja, professori

2012 Jussi Jäppinen, FT, graafinen suunnittelija

2013 Mieskuoro Sirkat

2014 Ilkka Halinen, arkkitehti

2016 Valmet Rautpohjan tehdas

2017 Erkki Fredrikson, kamarineuvos

2018 Jyväskylän Kenttäurheilijat ry

2019 Jyväskylä Sinfonia

2020 Tanssisali Lutakko – Jyväskylän Elävän Musiikin Yhdistys (Jelmu) ry

Lähde: Jyväskylän kaupunki.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut