"Näin uudessa talossa ei toivoisi näkevän tällaista palon leviämistä" – Palokan senioritalon palo-osastoinneissa ja palokatkoissa oli puutteita monilta osin, pelastustoimintakin sai kritiikkiä

Onnettomuustutkintakeskuksen (OTKES) selvityksen mukaan Palokan senioritalon tulipalo onnistui leviämään laajalle sen vuoksi, että palavaa materiaalia pääsi putoamaan julkisivun takana olleissa pystyonteloissa alempien kattojen tasalle. Siellä palo läpäisi puutteelliset osastoinnit ja levisi toisiin katto-onteloihin. Pystyonteloissa oli palava-aineisia pintoja.

OTKESin mukaan senioritalon palo-osastoinneissa ja palokatkoissa oli puutteita monissa osin rakennusta.

OTKESin selvitys kertoo, että ongelmalliset rakenteet olivat muodostuneet suunnitelmissa, rakentamisen hallinnassa, valvonnassa ja viranomaisviestinnässä olleiden puutteiden seurauksena. Tuoteosakaupalla ja aliurakoinnilla toteutettua rakennetta ei ollut suunniteltu kokonaisuutena, eikä osien toteutukseen osallistuneilla tahoilla ollut vastuuta kokonaisuudesta.

Ongelmalliset kohdat jäivät rakenteiden taakse piiloon, eikä kuittausperusteinen työmaavalvonnan muoto pystynyt havaitsemaan ongelmia.

OTKESin yksi johtopäätös palotutkinnan aikana oli se, että rakennuskohteissa muutoksia ei pidä tehdä suunnittelematta eikä ilman selkeää hyväksyntää.

– Kyseessä on uusi talo, eikä tällaisessa kohteessa toivoisi näkevän tällaista palon leviämistä, tutkinnanjohtaja Kai Valonen OTKESista sanoi tiistaiaamun tiedotustilaisuudessa.

OTKESin mukaan tulipalon leviäminen pääsi yllättämään myös pelastuslaitoksen. Samalla muistutettiin, että onteloiden sammuttaminen oli vaativa tehtävä. Evakuointitöitä haittasivat osaltaan katolta putoilleet palavat materiaalit.

Johtaja Veli-Pekka Nurmi korosti tiedotustilaisuudessa, ettei nyt tehdyllä selvityksellä ja muutosehdotuksilla ole tarkoitus syyttää ketään, eikä toiminnasta annettu kritiikki kohdistu vain Keski-Suomen pelastuslaitokseen, vaan se koskee laajasti pelastustoiminnan kehittämistä koko Suomessa.

– Ongelmia ei voi vain selittää pois. Kehittymistä tapahtuu ainoastaan, jos halutaan kehittyä. Me annamme osaltamme syötteitä turvallisuuden parantamiseen, Nurmi totesi.

Nurmen mukaan on mahdotonta sanoa, kuinka paljon vastaavantyyppisiä rakennusratkaisuja on tehty Suomessa, mutta hän pitää erikoisena, jos Palokan senioritalo olisi ainoa laatuaan.

– Ontelorakenteet ovat kuitenkin hyvin yleisiä eri rakennuksissa.

Palokassa sijaitsevan senioritalon parvekkeella syttyi viime kesänä illalla 10. heinäkuuta tulipalo, joka levisi nopeasti rakennuksen kattorakenteisiin. Myöhemmin yön aikana palo levisi saman kerrostalokokonaisuuden eri osiin tuhoten kaksi kattoa.

Neljä ihmistä loukkaantui, kun heidän päälleen lensi sammutuksen aikana katolta kekäleitä. Lähes sata asuntoa kärsi savu- ja vesivahinkoja. Suuri joukko asukkaita joutui evakkoon kodeistaan pitkäaikaisten kunnostustöiden ajaksi.

Onnettomuustutkintakeskus

Tällaisia suosituksia annettiin Palokan palon pohjalta

Rakennusteollisuus RT ja sen toimialaliitto Talonrakennusteollisuus ry kehittävät työmaan tarkastusmenettelyjä ja tarkastusasiakirjaa paremmin suurelle työmaalle soveltuvaksi. Kun tietty asia merkitään tarkastetuksi, taustalla pitää olla todelliset menettelyt, riittävä dokumentointi ja tosiasialliset edellytykset kunnollisiin tarkastuksiin.

Rakennustarkastusyhdistys ja pelastuslaitosten kumppanuusverkosto selkiyttävät yhdessä rakennusvalvonnan ja pelastusviranomaisen työnjakokäytännöt suurissa rakennushankkeissa. Erityisesti tulee tarkistaa menettelyt, miten pidetään erillään rakenneratkaisujen hyväksyntä ja neuvonta, sekä millaisia muutoksia voidaan sallia ilman lisäsuunnittelua.

Pelastusopisto ja sisäministeriö huolehtivat, että pelastuslaitoksille laaditaan ja julkaistaan johtamisen suunnitteluperusteet. Ohjeiden tulee sisältää periaatteet, miten laajoissa pelastustehtävissä toteutetaan samanaikaisesti yleisjohtajuus ja pelastusmuodostelmien johtaminen. Lisäksi ohjeiden tulee auttaa varmistamaan viranomaistoiminnan jatkuvuus ja yhteistoiminta pelastustoiminnan päättyessä.

Lisäksi Onnettomuustutkintakeskus toistaa Vihtavuoren 2013 vaaratilanteen tutkinnassa annetun suosituksen, jonka mukaan sisäministeriön tulisi huolehtia, että laajan evakuoinnin käytännön toteuttamista varten valmistellaan ohje.

Lähde: OTKES

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut