Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyväskylä sopi koronarokotuksista viiden työterveysfirman kanssa – "Työnantaja päättää, ostaako se rokotteen työntekijöilleen"

Työterveysyritykset ovat aloittaneet koronarokotukset asiakkailleen Jyväskylässä. Ylilääkäri Johanna Tuukkanen kertoi, että kaupunki on tehnyt sopimukset Mehiläisen, Terveystalon, Pihlajalinnan, Apila-terveyden ja Valmetin työterveyden kanssa.

– Yritykset joutuvat ostamaan rokotuspalvelun. Kelan korvauspäätös venähti maaliskuulle ja taso jäi alhaiseksi eli 10 euroon. Se ei kata kaikkia kuluja, vaikka kaupunki tarjoaa rokottaville työterveysyrityksille rokotteet ja tarvikkeet. Työnantaja päättää, ostaako se rokotteen työntekijöilleen työterveydestä vai ohjaako ottamaan rokotukset kaupungin rokotuspisteistä, toteaa Tuukkanen.

Tuukkasen mukaan tarkkaa hintalaskelmaa ihmisen rokottamisesta ei ole, mutta 10 euroa ei kata sen aiheuttamia kuluja kaupungillekaan. Ajatuksena on nopeuttaa kansalaisten rokottamista ja keventää työpainetta kaupungin rokotuspisteissä. Työterveysrokotuksia kangistaa monimutkainen sopimisjärjestelmä.

– Työterveyspalvelun tuottaja joutuu tekemään sopimuksen joka ikisen kunnan kanssa erikseen, jotta saavat sairaala-apteekista rokotteet. Alhainen korvaus jättänee työnantajalle maksettavaa työntekijän rokottamisesta, ja se varmasti karsii työantajia pois, ennakoi Tuukkanen.

Mehiläisen Kauppakadun toimipisteessä Jyväskylässä ensimmäinen työterveyden kautta rokotettava sai ensiannoksen iltapäivällä. Kaarimaljassa oli Pfizer-BioNTechin rokoteannoksia, ja työnantajalle jää maksettavaa kelakorvauksen ylittävä osa työstä. Sairaanhoitaja Niina Kallberg katsoo tietokoneelta, että rokotettavia on maanantaina kymmenen.

Rokotettavaksi saapuu Kimmo Laitinen. 47-vuotias mies on kunnossapidon insinööri ja riskiryhmäläinen. Elämäntapoihin vaikuttavan sairauden kanssa mies on sinut. Rokottavan henkilökunnan otteessa on ystävällinen rutiini, vaikka pistämisurakka on vasta alussa. Terveydenhoitaja Kerttu Korhonen luettelee tyypillisimmät lievät oireet, joita rokotettavat ovat kokeneet. Laitinen ottaa palvelun vastaan hyvillä mielin.

– Koronavuodesta ei ole tullut minulle uutta normaalia. Olen elänyt hyvin eristäytynyttä elämää. Teen etätöitä, perheenjäsenet hoitavat kauppareissut ja matkustelut ovat supistuneet minimiin. Olemme menettäneet sekä ristiäiset että hautajaiset, mutta rokote tuo valoa tunnelin päähän, kertoo Laitinen.

– Saat parissa viikossa hyvän suojan ja toisen ajan olitkin jo varannut heinäkuulle, toteaa terveydenhoitaja Korhonen.

Mehiläinen aloittaa rokotukset lähiviikkoina myös Äänekoskella ja Jämsässä. THL:n suositukset ja kuntien vaihteleva tilanne määräävät rokotusjärjestyksen. Mehiläinen rokottaa tällä hetkellä koronarokotussopimuksen tehneiden yritysten työntekijöitä, joiden kotikunnat ovat Jyväskylä, Hankasalmi, Uurainen, Muurame, Joutsa, Luhanka, Toivakka, Keuruu, Multia, Petäjävesi, Laukaa ja Konnevesi. Yksikön johtaja Mila Korhoselle kyse ei ole vain liiketoiminnasta.

– On hienoa päästä auttamaan rokottamisessa. On todella merkittävää, että yhteiskunta avautuu ja palvelut normalisoituvat. Me osaltamme huolehdimme siitä, että rokotekattavuus tulee mahdollisimman isoksi mahdollisimman pian, sanoo Korhonen.