Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyväskylän lähimetsissä leuto talvi aiheutti haasteita – hakkuut ja metsänhoitotyöt toteutuivat silti hyvin

Leudon talven aiheuttamat haastavat olosuhteet hankaloittivat lähimetsissä hoitotöiden etenemistä Jyväskylässä. Roudattomuuden ja vähäisen lumipeitteen seurauksena useat talvelle 2020 kaavaillut harvennuskohteet Nenäinnimessä ja Sääksvuoressa jäivät odottamaan suotuisampia olosuhteita.

Kaakkolammella ja Huhtasuolla saatiin kuitenkin talven 2020 aikana edellisvuodelta kesken jääneet työt viimeisteltyä. Töitä Sääksvuoressa ja Nenäinniemessä jatkettiin talvella 2021 kesken jääneillä alueilla, tiedottaa Jyväskylän kaupunki.

Jyväskylän kaupungin vuoden 2020 toimintakertomus metsäohjelman toteutumisesta on valmistunut. Siinä todetaan myös, että syksyllä 2020 työt uusilla lähimetsien hoitokohteilla Sarvivuoressa, Säynätsalossa, Lehtisaaressa, Muuratsalossa ja Kinkovuoressa käynnistettiin heti elokuussa. Muuratsalossa, Säynätsalossa ja Kinkovuoressa tekemistä jäi kuitenkin vielä tälle vuodelle ja työt jatkuvat tulevana syksynä.

Päävirkistysalueiden hoitosuunnitelmia laadittiin vuoden 2020 aikana Keljonkankaan ja Muuratsalon alueille. Keljonkankaan alueella ensimmäisiä hoitosuunnitelman mukaisia toimenpiteitä tehtiin jo syksyn aikana.

Alkuvuonna 2020 Suomeen rantautunut koronavirus muutti työskentelytapoja myös metsäpalveluissa. Muutoksiin sopeuduttiin nopeasti ja vaikutukset metsien hoitoon kaupungin mailla jäivät vähäisiksi. Puumarkkinoilla alkuvuoden tilanne aiheutti häiriöitä, mutta kaupungin kumppanuussopimus UPM:n kanssa tarjosi vakautta epävarmassa tilanteessa.

Metsänhoitotöitä ja hakkuita toteutettiin vuoden aikana yhteistyössä UPM:n, urakoitsijoiden ja Kunnolla töihin yksikön kanssa. Kunnolla töihin on työllisyyspalveluiden yksikkö, jossa työllistetään työikäisiä henkilöitä työkokeilun ja palkkatuen avulla.

Kaiken kaikkiaan hakkuita tehtiin kaupungin metsissä vuoden aikana noin 347 hehtaarilla, tiedotteessa todetaan. Ainespuuta hakkuista kertyi yhteensä noin 34 800 kuutiometriä ja energiapuuta 8 200 kuutiometriä. Eniten toimenpiteitä tehtiin talousmetsissä ja ulkoilu- ja virkistysmetsissä. Pääasiassa toimenpiteet olivat harvennuksia ja jatkuvan kasvatuksen poimintahakkuita. Uudistushakkuita tehtiin maltillisilla pinta-aloilla. Jyväskylän kaupungin metsäohjelma ohjaa hoidon periaatteita kaupungin metsissä.