Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Siitepölyallergikot joutuvat nyt taistelemaan koivun kanssa – lyhyet sateet tuovat hetkeksi helpotusta

Siitepölyallergiasta kärsivät saavat varautua siihen, että vihreinä leijailevat siitepölylautat kiusaavat näinä aikoina. Esa Kilponen

Tea Rissanen

Annika Saarto Turun yliopiston siitepölytiedotuksesta kertoo, että koivu kukkii poikkeuksellisen runsaasti nyt maan etelä- ja keskiosissa.

Koko maahan ennustettiin jo maaliskuussa Norkko-laskelmien perusteella runsasta kukintaa.

– Osa syynä siitepölytilanteessa on, että kevät on alkanut näin myöhään. Nyt kun on tullut lämpimiä kelejä niin puut kukkivat kaikki samaan aikaan, joka näkyy runsaina siitepölypitoisuuksina, Saarto kertoo.

Maan eteläosissa koivun korkeat siitepölypitoisuudet ovat jatkuneet jo viikon verran, ja Keski-Suomi tulee siitä noin viikon jäljessä. Tästä syystä Saarto arvelee, että runsas siitepölytilanne koivun osalta jatkuu Keski-Suomessa vielä noin kaksi viikkoa

– Lyhyet sateet hetkeksi tuovat helpotusta tilanteeseen ja laskevat siitepölymääriä, mutta kukinta jatkuu, Saarto kertoo.

Siitepölytilanne voi aiheuttaa ihmisillä flunssan kaltaisia oireita. Tyypillisiä ovat siitepölyallergian oireet kuten vuotava nenä, silmien kirvely ja astman tyyppiset oireet. Myös yleistä voimattomuuden tunnetta ja väsymystä voi esiintyä. Puolestaan astmaatikoilla siitepöly voi pahentaa oireita ja tuoda hengenahdistusta.

Saarron mukaan Keski-Suomen alueelle ei ole ennustettavissa muita runsaita siitepölypitoisuuksia koivun lisäksi. Leppä on jo lopettanut kukintansa alueella. Heinien kukintaan puolestaan menee vielä muutama viikko.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut