Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirja-arvio: | Koronavuoden ajatuksia maailmanmenosta – Mazzarellan tarkkanäköisyys ei kärsi koronasta

Merete Mazzarella

Syksystä syksyyn. Suom. Raija Rintamäki

Tammi 2021, 336 s.

Jälleen kerran Merete Mazzarella on ajankohtaisten asioiden äärellä päiväkirjanomaisessa teoksessaan Syksystä syksyyn.

Liikkeelle lähdetään vuoden 2019 syksystä. Ajan ja muistin pohtiminen kuin myös vanhenemiseen liittyvät haikeus ja kipeät huomiot ovat syvästi inhimillisiä ja koskettavia. Samaan aikaan maailma ympärillä mullistuu.

Maaliskuussa WHO julistaa koronaviruksen pandemiaksi. Kirjailijan kansainvälinen elämä saa rajun muutoksen. Seminaareja, esitelmiä ja tapaamisia niin Suomessa kuin ulkomaillakin perutaan yksi toisensa jälkeen.

Ennen pandemiaa ehditään kuitenkin käydä Australiassa ystävien luona. Mutta aggressiivisina riehuvat metsäpalot muuttavat suunnitelmia, matka jää odotettua lyhyemmäksi. Myös 75-vuotisjuhlat Englannissa jäävät pitämättä. Yhtäkkiä kalenteri on tyhjä.

Kun yli 70-vuotiaita kehotetaan eristäytymään muista, Mazzarella siirtyy filosofipuolisonsa kanssa Tammisaaren rauhaan. "Nyt enemmän kuin koskaan on tärkeää havainnoida, pohtia, dokumentoida." Niinpä keskustelut puolison kanssa jatkuvat, samoin lukeminen ja erityisesti kirjoittaminen. Eivätkä ystävätkään unohdu täysin, pitkät puhelut astuvat elämään takaisin.

On jälleen kerran hämmästyttävää, miten tarkkanäköisesti Mazzarella seuraa maailman menoa koronasta huolimatta. Hän jaksaa ihmetellä sitä, miten moni tragedia maailmalla jää koronan uutisoinnin jalkoihin. Maailmassa kuitenkin kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Mitä sitten tapahtuu, kun Tammisaaren hiljaisuudessa onkin yhtäkkiä aikaa levätä? Voi ainakin tarkkailla luontoa, ja kun ihmisiä tapaa harvemmin, tapaamiset tuntuvat tärkeämmiltä kuin aikaisemmin. Klassinen musiikkikin saa sijaa ensimmäistä kertaa elämässä.