Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Vanhat kuvat: Koululaisten liikunta- ja musiikkijuhla täytti Lounaispuiston ja Harjun

Lounaispuiston lava täyttyi laulajista ja puisto yleisöstä, kun kaupungin kansakoululaiset esiintyivät. Keskisuomalaisen arkisto

Jaana Ojala

Jyväskylän kaupungin kansakoululaiset aloittivat kaksipäiväiset musiikki- ja liikuntajuhlansa musiikkiesityksillä Lounaispuistossa 24.5.1961. Juhlaa jatkettiin liikuntaesitysten parissa Harjun kentällä seuraavana päivänä. Tapahtuman tarkoituksena oli kartuttaa kansakoulujen stipendirahastoa ja vetää nuoria oikeiden harrastusten pariin.

Keskisuomalainen kertoi, miten seitsensataapäinen esiintyjäjoukko heläytti, visersi ja rummutti itsensä Lounaispuistoon pakkautuneen yleisön sydämiin.

Juhla aloitettiin laulamalla suvivirren kaksi ensimmäistä säkeistöä, minkä jälkeen kansakouluntarkastaja

V. A. Niininen julisti kaupungin kansakoululaitoksen musiikki- ja liikuntajuhlat avatuksi.

Tyttöjen taidokas vanne- ja keilaohjelma herätti ihastusta. Keskisuomalaisen arkisto

Lavalla nähtiin ja kuultiin sekä musiikki- että voimisteluesityksiä. Yksi vaikuttavimmista oli yhteislauluesitys, johon osallistui 700 tyttöä ja poikaa kaupungin kansakouluista. Ensiksi laulettiin "Tässä näätte nuoren joukon", sen jälkeen Tulikarin "Pieni laulu Jyväskylälle" ja lopuksi Melartinin sävellys "Leivo."

Yhteisesityksen ohjelma jatkui kansakoulujen soittokunnan esityksellä sekä eri koulujen laulaja- ja soittajaryhmien musisoinnilla, tanhu-, voimistelu-, ja liikuntaesityksillä. Tilaisuuden lopuksi yleisökin pääsi ääneen laulaessaan yhdessä kuorojen kanssa "Suomalaisen rukouksen".

Kansakoululaiset kulkivat soittokunnan johdolla kulkueena Harjulle liikuntajuhlaan. Keskisuomalaisen arkisto

Seuraavana päivänä juhlaa jatkettiin liikunnan merkeissä Harjun kentällä, jonne osanottajat vaelsivat kulkueena kaupungin halki. Kauniissa kevätsäässä pidettyyn tapahtumaan osallistui usea sata koululaista ja runsaasti yleisöä. Tapahtumaa kuvattiin erittäin onnistuneeksi ja vaikuttavaksi.

Juhlan avaussanat lausui johtajaopettaja Aati Jäppinen, kaupunginjohtaja Veli Järvinen toi tilaisuuteen kaupungin tervehdyksen.

Kansa- ja kansalaiskoulujen pojat voimisteluesityksessään Harjulla. Keskisuomalaisen arkisto

Tapahtumassa nähtiin kansa- ja kansalaiskoulujen poikien voimisteluesitys ja kunnallisen keskikoulun tyttöjen taidokas keila- ja vanneohjelma, lisäksi kansakoulujen tytöiltä kansantanhuja sekä yhteinen voimisteluesitys. Myös nuorimmat oppilaat pääsivät esiintymään: alaluokkien oppilaat esittivät kaksi piirileikkiä.

Liikuntajuhlan esityksiä hiottiin kuntoon harjoituksissa, koleassa säässä. Keskisuomalaisen arkisto
Jo harjoituksissa osallistujien määrä ja liikkeiden samanaikaisuus tekivät vaikutuksen.. Keskisuomalaisen arkisto

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut