Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Vanhat kuvat: Kahden mailin maailmanennätys meni uusiksi Jyväskylän messukisoissa

Kahden mailin juoksusta on jo kilometri juostu. Halberg johtaa ja hänen takanaan näkyy Höykinpuro. Keskisuomalaisen arkisto

Onni Tahkola

Jyväskylän messujen yhteydessä järjestettiin Harjulla 7.7.1961 messukisat, joita seurasi noin viisituhatpäinen yleisö. Se ei joutunut pettymään, sillä uusseelantilainen Murray Halberg rikkoi kisoissa kahden mailin maailmanennätyksen, jota oli tuohon asti pitänyt hallussaan australialainen Albert Thomas. Uusi ennätys oli 8.30,0. Halbergin ajoitus oli myös hyvä: hän alitti Thomasin ajan 28-vuotissyntymäpäivänään.

Maailmanennätyksestä tuli kisojen kohokohta, ja Keskisuomalainen varasikin sille anteliaasti palstatilaa kisoista kertovan juttunsa yhteydessä. Samassa kilpailussa juossut suomalainen Reijo Höykinpuro tuli toiseksi hyvällä ajalla, mutta ei saanut alitettua matkan Suomen ennätystäkään. Kolmas oli australialainen Pat Clohessy, joka oli pitänyt vauhtia yllä parin ensimmäisen kierroksen ajan.

Messukisat saivat paljon yleisöä. Kuva on otettu kahden mailin juoksun alusta, kun Halberg on vasta toisena. Johdossa on Pat Clohessy. Keskisuomalaisen arkisto

Maailmanennätysmies Murray Halberg paljasti kisan jälkeisessä haastattelussa olleensa ennätyksen syntymisestä melko varma koko juoksun ajan. "Tunsin heti alkukierroksilla, että maailmanennätys tulee rikkoutumaan", hän kertoi. Loppujen lopuksi ero vanhaan ei silti ollut suuren suuri, ainoastaan kaksi sekuntia.

Halberg nojaamassa polviinsa suorituksen jälkeen. Keskisuomalaisen arkisto

Myöskään Halbergin valmentaja Arthur Lydiard ei ollut yllättynyt. Hänen mukaansa Murray pystyi parantamaan ennätystä vielä sekunneilla. Uusseelantilainen ei koskaan tehnyt niin, mutta hänen nimiinsä siirtyi samana vuonna vielä muitakin maailmanennätyksiä, kuten 3 mailin ennätys.

Haastattelussaan valmentaja Lydiard myös kritisoi erään toisen ME-miehen, Herb Elliottin valmentajaa Ceruttya. Lydiardin mukaan tämä "ei tiennyt urheilusta paljoakaan".

Halberg, Höykinpuro ja Cholessy palkintopallilla. Keskisuomalaisen arkisto

Kahden mailin juoksun lisäksi messukisoissa kilpailtiin myös monissa muissa lajeissa. Näihin kuuluivat mm. keihään- ja moukarinheitto, sadan ja kahdensadan metrin juoksut sekä pituus- ja korkeushyppy. Kenttäennätyksiä nähtiin paljon, ja ne olivat enimmäkseen ulkomaalaisten käsialaa. Esimerkiksi jugoslavialainen Kresimir Racic heitti moukaria 58.39 m ja voitti oman kisansa selvästi.

Kenialainen Seraphino Antao taas voitti 100:n ja 200:n metrin matkan, ja molemmilla kerroilla syntyi uusi rataennätys.

Sadan metrin sprintti on alkanut. Voittaja Antao kolmas vasemmalta. Keskisuomalaisen arkisto

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut