Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Keski-Suomessa on tarjolla enemmän kesätöitä kuin aiemmin, mutta kaikkia ei silti lykästä – "Lomailusta ei olisi haittaa", sanoo Tiia Taipale rankan etäopiskelutalven jälkeen

Tiia Taipale on kävelyllä Pancho-koiransa kanssa. Taipale on hakenut useita eri kesätöitä, mutta paikkaa ei ole vielä löytynyt. Peppi Lokka

Tea Rissanen

Sampo Kerola ja Ville Martikainen ovat työskennelleet sähkömyyjinä jo useamman vuoden. Peppi Lokka

Jyväskylän keskustassa työskenteleville Sampo Kerolalle, 20, ja Ville Martikaiselle, 19, Helenin sähkömyyjän työ oli jo entuudestaan tuttu. Heidän mielestään työ on helppoa ja siihen on mukava palata. Kumpikin on ollut Helenillä kesätöissä jo useita vuosia. Martikainen kertoo hakeneensa paikkaa ensimmäisen kerran 17-vuotiaana.

– Silloin eräs kaverini oli myös töissä Helenillä ja vinkkasi työpaikasta. Siitä se sitten lähti, Martikainen kertoo.

Kerola puolestaan löysi paikan ensimmäisen kerran Duunitori-ilmoituksen kautta, ja on ollut sähkömyyjänä nyt kolmen vuoden ajan.

Kerola ja Martikainen kokevat, että työssä oppii hyödyllisiä taitoja. Kumpikin on kiinnostunut kaupallisesta alasta ja sähkömyyjän työtä pystyy myös tekemään osa-aikaisena koulun ohessa.

– Tässä työssä oppii lähestymään ja puhumaan ihmisille. Myyntitaidot myös kehittyvät, Kerola ja Martikainen pohtivat.

Heidän mukaansa työhön on tullut lisää ohjeistuksia ja rajoituksia koronan takia. Maskien käyttö ja turvavälit korostuvat. Martikaisen mukaan ihmisiä tulee myös lähestyä varovaisemmin ja jos henkilö ei halua puhua, sitä tulee kunnioittaa.

Niin Kerolan kuin Martikaisen mukaan työn ilona on se, että joka päivä kohtaa hauskoja ihmisiä, joille on mukava jutella.

– Kun päivän aikana puhuu useille ihmisille, joukkoon mahtuu epämiellyttäviäkin kokemuksia. Silti ikävintä on, jos ihmiset eivät edes vastaa ja kävelevät ohi, Kerola kertoo.

Kerola ja Martikainen kertovat myös, että heidän kaveripiirinsä ovat työllistyneet hyvin koronatilanteen epävarmuudesta huolimatta.

Veera Kuumola kokee, että tänä vuonna työnhaku oli helpompaa viime vuoteen verrattuna. Peppi Lokka

Jyväskylässä luokanopettajaksi opiskeleva Veera Kuumola, 21, löysi kesätöitä verrattain helposti. Hän sai paikan Kiljavalta Hyvinkäältä lasten kesäleiriltä. Työhön kuuluu ohjelmien suunnittelua ja vetämistä sekä lasten kanssa touhuamista.

Kuumola etsi aktiivisesti oman alan kesätöitä ja paikka löytyi sitä kautta. Hän haki myös Subwaylle, jossa oli ollut edellisenä kesänä töissä, mutta paikka löytyikin kesäleiriltä.

– Uskon, että alan opinnot auttoivat paikan saannissa. Olen myös tehnyt opettajan sijaisuuksia ja ohjaan Jyväskylän naisvoimistelijoilla lasten harrasteliikuntaa, joten minulta löytyy myös kokemusta, Kuumola kertoo.

Muuta kesätyökokemusta Kuumolalla on kahvila- ja ravintola-alalta. Hän mielellään työskentelee kesän aikana ja paikat, joissa riittää tekemistä, ovat mieleisiä. Kesätyökokemukset ovat Kuumolan mielestä arvokkaita myöhemmässä työnhaussa.

Hänen mukaansa koronan vaikutukset työnhakuun eivät olleet tänä vuonna niin vahvasti nähtävillä kuin edellisenä vuonna.

– Silloin ei vielä tiedetty koronasta paljon, ja se hiljensi työmarkkinoita. Viime kesänä sain töitä samasta paikasta kuin sitä edellisenä kesänä, ja se helpotti tilannetta, Kuumola muistelee.

Hän toivoo, että työnantajat kutsuisivat nuoria mahdollisimman laajasti haastatteluihin. Kuumolan mukaan siitä saisi jo arvokasta kokemusta, joka auttaisi työnhakuprosessissa. Hän myös kokee, että kasvokkain tehtävät haastattelut ovat helpompia.

– Tuntui, että pystyin antamaan paikan päällä tehdyssä haastattelussa paremman kuvan itsestäni, Kuumola kertoo.

Tiia Taipale on kävelyllä Pancho-koiransa kanssa. Taipale on hakenut useita eri kesätöitä, mutta paikkaa ei ole vielä löytynyt. Peppi Lokka

Vielä ilman kesätöitä jäänyt Tiia Taipale, 24, on hakenut laajasti erilaisiin paikkoihin. Hän on hakenut kaupungille, kiinteistöhuoltoon, kauppoihin sekä erilaisiin keikkahommiin. Taipale opiskelee taidehistoriaa Jyväskylän yliopistossa ja hän ei ole huomannut, että omalla alalla olisi paljon paikkoja tarjolla kesäksi.

– Museot olivat pitkään kiinni, mikä on varmaan vaikuttanut alan työllisyystilanteeseen, Taipale pohtii.

Taipaleella on aikaisemmilta vuosilta kesätyökokemusta siivoojana. Hän ei koe, että aikaisemmat kesätyöpaikat olisivat erityisesti auttaneet töidenhaussa. Taipaleen mielestä enemmän painoarvoa on sillä, miten onnistuu esittämään itsensä haastatteluissa.

Hän epäilee, että korona on juuri työnhaun hankaluuden taustalla.

– Moni yritys ei varmaan tarvitse niin paljon työntekijöitä nyt ja tilanne voi olla vielä epävarma, Taipale arvioi.

Hän myös kertoo, ettei viime kesänäkään tehnyt mitään vakituista, vaan suoritti opintoja myös kesällä. Taipale on miettinyt, että jos töitä ei ilmaannu, saattaa myös tämä kesä mennä opintojen parissa. Taipaleen mielestä opiskeluvuosi on kuitenkin ollut tavallista rankempi, ettei lomailustakaan ainakaan haittaa olisi.

– Tämä etäopiskelu ei ole sopinut minulle yhtään ja tuntuu kuin töitä olisi ollut enemmän, hän kertoo.

Aikaisempien siivoustöiden perusteella Taipale voi kertoa, että työnantajien kannattaa kiinnittää huomiota työilmapiiriin. Hänen mukaansa se vaikuttaa valtavasti siihen viihtyvätkö nuoret työpaikoissa.

Toista työpäivää viettävä Oona-Maria Hartikainen suhtautuu kesätöihin oppimismahdollisuuksina. Peppi Lokka

TL-Maintilla kausiapulaisena työpaikan saanut Oona-Maria Hartikainen, 23, halusi saada kesäksi jonkin paikan Jyväskylästä.

Musiikinopettajaksi opiskeleva Hartikainen ei välittänyt siitä, liittyykö paikka omaan alaan, vaan otti kitkentäpaikan mielellään vastaan.

– Aluksi täällä oli kaikki paikat varattuna, mutta minun onnekseni joku perui ja sain töitä täältä, hän kertoo.

Myös Hartikainen epäilee, että aiemmalla työkokemuksella oli suuri vaikutus työpaikan saannissa.

– Tulen Itä-Suomesta ja siellä olen päässyt kitkemään ja peltotöihin, hän nauraa.

Hartikaisella on puutarhatyön lisäksi kesätyökokemusta myös päiväkodista ja kahvilan asiakaspalvelijana toimimisesta. Hänen parhaimmat kesätyömuistonsa ovat juuri lasten kanssa työskentelemisestä. Huonoja kesätyömuistoja hänellä ei ole:

– Joskus sain jotain palautetta yrityksestä, jossa työskentelin. Silloin osasi erottaa sen, ettei kritiikki kohdistu minuun, Hartikainen kertoo.

Hänen mielestään kesätyöt ovat hyvä keino niin oppia itsestään kuin kehittää itseään. Hartikainen kertoo oppineensa millainen on työntekijänä ja erilaiset työt ovat lisänneet kärsivällisyyttä ja oma-aloitteisuutta.

Yrityksille ja työnantajille hän suosittelee, että nuoria työntekijöitä kannattaa kuunnella. Hartikainen korostaa, että selkeillä ohjeilla pääsee jo pitkälle. Hänen mukaansa työmukavuutta lisäisi, jos joku kävisi vain kysymässä miten menee.

Talven aikana määrä-aikaisessa työsuhteessa oleva Eevi Kortelainen vetää kesällä musiikkileirin ja keikkailee. Peppi Lokka

Jyväskylän yliopistolla vuoden aikana määräaikaisesti työskentelevä Eevi Kortelainen, 26, ei hakenut kesälle erikseen kesätöitä.

– Opettajan töitä ei oikein kesällä löydy, mutta musiikkileirin käyn kesällä vetämässä. Siinäpä on oikeastaan tälle kesälle suunnitellut työt, Kortelainen kertoo.

Hän uskoo, että työnhaku voi olla nyt normaalia hankalampaa varsinkin opiskelijoille. Kortelainen myös arvelee, että hänen poikaystävälleen olisi kesätyöpaikka luultavasti irronnut helpommin ja nopeammin ilman koronaa.

Kortelainen soittaa kitaraa ja erilaisia kielisoittimia kuten banjoa muutamassa kansanmusiikkiyhtyeessä. Kesällä hänellä on suunnitelmissa keikkailla näiden ryhmien kanssa, jos tilanne sen sallii. Kortelaisen mukaan aikaisempina vuosina keikkoja on ollut paljon, mutta koronan takia tapahtumia on huomattavasti vähemmän tai ne ovat epävarmoja.

Aikaisempina vuosina hän on tehnyt kesätöitä pääasiassa tarjoilijana. Kortelaisen mielestä kesätöistä on ehdottomasti ollut apua myöhemmin työelämässä.

– Asiakaspalvelukokemukset ja erilaiset asiakaskohtaamiset esimerkiksi eri kieliä puhuen ikään kuin kerryttävät kassaa tulevaisuutta varten. Hyvistä työporukoista on myös jäänyt mahtavia muistoja, hän kertoo.

Kortelaisen mukaan haastavat päivät ovat myös olleet kasvattavia kokemuksia.

– Päivä voi olla hyvin kiireinen ja hankala, mutta illalla voi sitten iloita, että tästäkin selvittiin voittajana, hän muistelee.

Kesätyöpaikkojen määrä on kasvussa

Työllisyys on koronapandemian aikana ollut kuumottava kysymys, ja näin kesän kynnyksellä nuorilla ovat kesätyöasiat mielessä. Viime vuonna pandemian takia moni jäi ilman kesätyöpaikkaa. Keski-Suomen kauppakamarin kesätyökysely kertoo positiivisesta muutoksesta kesätyörintamalla.

Toimitusjohtaja Ari Hiltusen mukaan trendi on selvästi viime ja toissa vuoteen verrattuna ylöspäin. Kyselyyn vastanneista keskisuomalaisista yrityksistä peräti 72 prosenttia raportoi palkkaavansa kesätyöntekijöitä tänä vuonna. Kesätyöpaikkoja on tarjolla 19 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Luvut ovat jopa positiivisemmat kuin koronaa edeltävänä aikana vuonna 2019.

– Nuorten kannattaa olla rohkeasti yhteyksissä yrityksiin, sillä kesätöitä on viime vuotta enemmän tarjolla, Hiltunen kannustaa.

Hän kuitenkin muistuttaa, että tilanne varsinkin tapahtuma-, matkailu-, ja ravintola-alalla, on vielä epävarma ja koronan vaikutukset saattavat näkyä kesätyöpaikkojen määrässä.

Työnhakupalvelu Duunitori ylläpitää dataa työmarkkinatilanteesta palveluunsa tulevien ilmoitusten perusteella. Julkaistujen kesätyöpaikkojen määrää tutkaillessa huomataan, että huhtikuussa koko maassa oli tarjolla yli 5 000 kesätyöpaikkaa kun edellisenä vuonna määrä oli alle 1 900. Duunitorin tammikuussa pitämässä kesätyökyselyssä 17 prosenttia myös kertoi, että heidän kesätyönsä peruttiin koronan vuoksi vuonna 2020.

Jyväskylässä ilmoituksia edellisenä vuonna oli huhtikuussa vain 46 kun tänä vuonna luku on kipusi jo 110:een. Myös Duunitorin datan mukaan kesätyöilmoituksia on tänä vuonna ollut runsaammin kuin koronaa edeltävänä aikana vuonna 2019.

Duunitorin kyselyssä selviää, että tärkeimmäksi nuoret kokivat kokemuksen kerryttämisen. Palkan saamista pidettiin myös merkittävänä. Keski-Suomen kauppakamarin kysely kertoo, että yritykset myös haluavat vastata tähän tarpeeseen.

Nuoret toivoivat myös, että työtehtäviä olisi tarpeeksi ja ne vastaisivat ilmoitusten kuvauksia. Hakuprosessia helpottavana tekijänä pidettiin myös sitä, että yritykset ilmoittaisivat siitä, jos valinta ei osu omalle kohdalle.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut