Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Etla arvostelee Marinin hallituksen päätöstä valtion menokehysten ylittämisestä, yksi kuoli tasoristeysonnettomuudessa Loimaalla

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Etla arvostelee Marinin hallituksen päätöstä valtion menokehysten ylittämisestä

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla arvostelee pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen päätöstä valtiontalouden menokehysten ylittämisestä tulevina vuosina.

Hallitus linjasi kevään kehysriihessä, että valtion menokehykset ylitetään ensi vuonna 900 miljoonalla eurolla ja sitä seuraavana vuonna 500 miljoonalla eurolla. Etlan mielestä kehysten ylittämistä vuosina 2022–2023 ei voi pitää perusteltuna. Etla kommentoi asiaa tänään julkaistussa selvityksessään.

Etlan mukaan hallituksen päätös uhkaa vakavasti koko kehysmenettelyn uskottavuutta. Etla pitää erityisen haitallisena, että menokehysten ylitykset ajoittuvat nousukauteen.

Johtotehtävät kiinnostavat tyttöjä työelämässä aiempaa enemmän, kertoo tutkimus - jako tyttöjen ja poikien aloihin näkyy kuitenkin selvästi

Tulevaa työelämää pohtiessaan tytöt ilmaisevat aiempaa enemmän ja poikia useammin kiinnostusta johtamisrooleihin, vaikuttamismahdollisuuksiin ja työuralla etenemiseen. Näin kertoo tämänvuotinen Nuorten tulevaisuusraportti -tutkimus, jota julkaisee Talous ja nuoret TAT -foorumi.

Nuoria kiinnostavat alat jakautuvat kuitenkin yhä sukupuolittuneesti sen mukaan, ovatko ne jo valmiiksi nais- tai miesvaltaisia. Tyttöjä kiinnostavat esimerkiksi terveydenhuolto tai kulttuurin ja viihteen ala, poikia taas teknologiateollisuus ja pankki- ja rahoitusala.

Kyselyyn vastasi noin 15 000 nuorta, joista 11 500 oli yläkoululaisia ja loput lukiolaisia ja ammatillisia opiskelijoita.

Yksi kuoli tasoristeysonnettomuudessa Loimaalla - juna törmäsi pakettiautoon

Loimaalla yksi ihminen on kuollut sunnuntai-iltana tapahtuneessa tasoristeysonnettomuudessa, kertoo Lounais-Suomen poliisi Twitterissä.

Alhonkedontiellä puoli kymmenen jälkeen illalla sattuneessa onnettomuudessa oli kyse junan ja pakettiauton törmäyksestä. Poliisi tutkii onnettomuuden syytä.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari kertoi yöllä STT:lle, että juna pääsi jatkamaan matkaansa alkuyöstä arviolta yhden aikoihin.

VR:n viestinnän mukaan Turusta Tampereelle matkalla olleessa Intercity 933 -junassa oli noin 60 matkustajaa.

Onnettomuus haittasi myös vastakkaisesta suunnasta tulleen junan matkaa. Tampereelta lähtenyt Intercity 934 korvattiin linja-autoilla Humppilan ja Turun välillä.

Viking Sally -matkustajalaivalla vuonna 1987 tapahtuneen henkirikoksen käsittely alkaa käräjillä

Matkustajalaiva Viking Sallylla yli 30 vuotta sitten tapahtuneen henkirikoksen oikeudenkäynti alkaa tänään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Länsisaksalaisten 20-vuotiaan miehen murhasta ja 22-vuotiaan naisen murhan yrityksestä heinäkuussa 1987 syytetään viisikymppistä tanskalaismiestä.

Uhrit olivat matkalla Suomeen osana interrail-reissuaan ja nukkuivat laivan helikopterikannella. Mies kuoli ja nainen loukkaantui vakavasti.

Tutkinta avattiin uudelleen vuonna 2016, kun poliisi sai uusia tietoja tapahtuneesta. Poliisi ei ole kertonut, mitä tiedot koskivat.

Syytetty oli tapahtuma-aikaan 18-vuotias. Hän on kiistänyt syyllisyytensä.

Sadevaroitus Karjalan maakunnissa ja Etelä-Savossa

Tälle päivälle on annettu sadevaroitus kolmeen Itä-Suomen maakuntaan. Vesisade on mahdollisesti vaarallisen runsasta Etelä- ja Pohjois-Karjalassa sekä Etelä-Savossa, ilmenee Ilmatieteen laitoksen varoituskartasta.

Lapin länsi- ja keskiosissa on puolestaan voimassa tulvavaroitus.

Merialueista Suomenlahden itäosassa tuulee kovaa.

EU-huippukokouksessa pohditaan uusia Valko-Venäjä-pakotteita

EU-maiden johtajat aloittavat tänään Brysselissä ylimääräisen huippukokouksen, jonka pöydälle on kasaantunut painava pino kansainvälisiä kysymyksiä. EU-maiden johtajien on muun muassa tarkoitus pohtia mahdollisia pakotteita ja muita seurauksia Valko-Venäjän sunnuntaisille toimille.

Ateenasta Vilnaan matkalla ollut Ryanairin matkustajakone teki sunnuntaina hätälaskun Valko-Venäjän pääkaupunkiin Minskiin, ja hätälaskun yhteydessä otettiin kiinni lennolla ollut valkovenäläinen oppositioaktivisti.

Valko-Venäjän lisäksi huippukokouksessa keskustellaan illalla muun muassa EU:n suhteista Venäjään ja Britanniaan.

Yhdysvallat vaatii Valko-Venäjällä kiinni otetun oppositioaktivistin vapauttamista

Yhdysvallat tuomitsee voimakkaasti Valko-Venäjän Ryanairin sunnuntaisen lennon pakotetun hätälaskun ja koneessa matkustaneen oppositioaktivistin kiinni ottamisen vuoksi.

Ulkoministeri Antony Blinkenin mukaan Yhdysvallat vaatii oppositioaktivisti Roman Protasevitshin välitöntä vapauttamista.

Maanpaossa elänyt Protasevitsh otettiin kiinni sunnuntaina Minskin lentokentällä. Hätälaskua on perusteltu pommiuhalla, mutta koneesta ei löytynyt pommia. Valko-Venäjän opposition mukaan hätälaskun tarkoitus oli Protasevitshin pidätys.

Blinkenin mukaan Valko-Venäjää itsevaltaisesti hallitsevan Aljaksandr Lukashenkan hallinnon toiminta vaaransi yli 120 matkustajan hengen. (Lähde: AFP)

Valko-Venäjälle pakotetun lentokoneen matkustajat: Oppositioaktivisti Protasevitsh panikoi reittimuutoksen vuoksi

Valko-Venäjälle sunnuntaina hätälaskeutumaan pakotetun Ryanairin lennon matkustajat kertovat oppositioaktivisti Roman Protasevitshin panikoineen tajuttuaan, että konetta oltiin kääntämässä.

Maanpaossa ollut Protasevitsh otettiin myöhemmin kiinni Minskin lentokentällä.

Koneen lopullisessa määränpäässä Vilnassa uutistoimisto AFP:lle asiaa kommentoineen matkustajan mukaan Protasevitsh oli alkanut panikoida ja kertoi hätälaskun tapahtuvan hänen vuoksensa. Aktivisti oli kääntynyt muiden matkustajien puoleen ja kertonut, että häntä odottaa kuolemantuomio.

Hätälaskua on perusteltu pommiuhalla, mutta koneesta ei löytynyt pommia. Valko-Venäjän opposition mukaan hätälaskun tarkoitus oli Protasevitshin pidätys. (Lähde: AFP)

Colorado eteni pudotuspeleissä jatkoon antamatta yhtään voittoa St. Louisille

Jääkiekon NHL:ssä Colorado Avalanche on edennyt ensimmäisenä joukkueena pudotuspelien toiselle kierrokselle. Colorado voitti ensimmäisen kierroksen pudotuspelisarjansa St. Louis Bluesia vastaan suoraan neljässä ottelussa.

Neljännen ottelun Colorado vei maalein 5–2. Suomalaishyökkääjä Mikko Rantanen iski Avalanchen kolmannen maalin, jota Blues ei enää saanut kurottua kiinni. Rantanen teki pelissä lisäksi yhden syöttöpisteen.

Colorado saa toisella kierroksella vastaansa joko Vegas Golden Knightsin tai Minnesota Wildin.