Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Metsänhoitotukea haetaan Keski-Suomessa aiempaa vähemmän – liki miljoonan tukipotista huolimatta uusien nuoren metsän töiden suunnittelu on puolittunut

Metsänhoitotöiden kemera-tukia on maksettu alkuvuodesta Keski-Suomen metsänomistajille noin 12 prosenttia viime vuotta vähemmän. Maksettuja tukia on kertynyt tammikuusta lähtien 740 000 euron verran. Loppukeväästä etenkin nuorten metsien tukien käyttö on vähentynyt.

– Uusienkin nuoren metsän töiden suunnittelu on puolittunut edellisvuodesta. Viime vuosien työmääriin pääseminen metsänhoidossa vaatii paljon töitä, ja vaikka edellisvuosien tasoon päästäisiinkin, käyttämättä jäisi noin 10 miljoonaa euroa tukivaroja koko maassa, Suomen metsäkeskuksen rahoitus- ja tarkastuspäällikkö Mikko Korhonen kertoo.

Pienpuun tarve energiantuotannossa kasvaa lähitulevaisuudessa, kun turpeen käyttö vähenee. Sen vuoksi tämän vuoden lisätalousarviossa myönnettiinkin lisävaroja nuorten metsän hoidon ja pienpuun korjuun kemera-tukeen, yhteensä noin 3,75 miljoonaa euroa. Tuolla summalla on mahdollisuus korjata energiakäyttöön noin 500 000 kuutiometriä aiempaa enemmän pienpuuta.

Tukien maksu on vähentynyt myös muualla Suomessa, suurimmillaan noin 40 prosentilla. Ainoastaan Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa sekä Lapissa on maksettu aiempaa enemmän tukia.

Plussalle ovat päässeet myös metsäteiden kunnostusprojektit, joihin on maksettu noin puolitoista kertaa enemmän tukia viime vuoden tammi-huhtikuuhun verrattuna.

Valtion kemera-tukea metsänhoitotöihin saa vuosittain noin 70 000 metsänomistajaa. Viime vuonna sitä jaettiin metsänhoitotöihin yhteensä 50 miljoonaa euroa ja metsäluonnon hoitoon 8,4 miljoonaa euroa. Metsäkeskus kannustaa metsänomistajia ottamaan selvää, ovatko heidän metsänsä oikeutettuja kemera-tukeen.

Kemera-tukea voi hakea taimikon varhaishoitoon, nuoren metsän hoitoon ja pienpuun korjuuseen, suometsien hoitoon, metsäteiden kunnostukseen ja rakentamiseen ja terveyslannoitukseen. Tukea myönnetään myös luonnonhoitotöihin ja ympäristötukena metsänomistajille.