Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Telian 5G-verkko täydentyy Jyväskylässä – tänne verkko laajenee seuraavaksi

5G-verkkoyhteydet vaativat usein mastojen lisäksi pienempiä tukiasemia. Päivi Tuovinen

Justus Vento

Telian uuden sukupolven 5G-verkko täydentyy Jyväskylässä kesän ja syksyn aikana. Yhtiö laajentaa verkkoa keskustasta Keltinmäen suuntaan, ja parantaa verkon kattavuutta muualla kaupungissa. Tällä hetkellä noin 70 prosenttia Jyväskyläläisistä kuuluu nimellisesti 5G-verkon alueelle, mutta kuluvan vuoden aikana Telian on tarkoitus varmistaa kunnollinen peittävyys.

– Puhelimet uudistuvat vauhdilla 5G-kantaan ja asiakkaat siirtyvät 5G:n käyttäjiksi, joten nyt on oikea aika vahvistaa peittoa kattavaksi”, Telian paikallisjohtaja Milla Hänninen sanoo.

Hänen mukaansa jo puolet yhtiön myymistä puhelimista on uuden sukupolven laitteita.

Keski-Suomessa Telia on ottanut 5G-verkon käyttöön myös Hankasalmella, Jämsässä, Laukaassa ja Äänekoskella.

5G-verkko toimii 3G- ja 4G-verkkoja korkeammilla taajuuksilla ja tehoilla, mikä mahdollistaa huomattavasti aiempaa nopeamman tiedonsiirron. Esimerkiksi Telian Itä-Helsingissä sijaitsevan 26 gigahertsin (GHz) tukiaseman välittämä nopeus hätyyttelee peräti maailmanennätyksiä 4,1 gigabitillä sekunnissa.

Toiset 5G-verkot toimivat muun muassa 3,5 gigahertsin ja 700 megahertsin taajuuksilla. 700 megahertsin verkko toimii hyvin haja-asutusalueilla, sillä matalammat taajuudet kantavat kauemmas.

Lähitulevaisuudessa 5G-yhteydellä on mahdollista korvata esimerkiksi perinteinen langallinen laajakaistayhteys, menettämättä nopeutta tai verkon vakautta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut