Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Harvia ostaa maailman johtavan paljuvalmistajan – miljoonakauppa vahvistaa pörssiyhtiön spa-markkinaosuutta

Harvian tehdasrakennus Muuramessa. Timo Mustalampi

Justus Vento

Harvia Oyj ostaa maailman johtavan kylpytynnyrivalmistaja Kiramin. Harvia maksaa paljuistaan tunnetun perheyhtiön osakkeista yhteensä 7 miljoonaa euroa, minkä lisäksi kauppaan kuuluu kolmen vuoden jakson jälkeen maksettava 0-4 miljoonan euron suuruinen lisämaksu. Maksun kokonaissumma riippuu Kiramin käyttökatteen kehityksestä. Harvia omistaa kaupan jälkeen täydet 100 prosenttia yhtiön osakkeista.

Kauppaan kuuluu myös 50 prosentin osuus Kiramin virolaisesta tuotantoyrityksestä Metagrouppista, sekä 51 prosentin osuus myyntiyhtiö Kirami Sweden AB:sta.

– Olemme erittäin iloisia voidessamme julkistaa Kiramin oston. Yhtiö istuu strategisesti hyvin Harvian terveyttä lämmöllä -filosofiaan ja tukee tavoitteitamme asiakkaan keskiverto-ostoksen arvon kasvattamisen, maantieteellisen laajentumisen ja toiminnan tehostamisen osalta. Harvialle kylpytynnyrit ovat uusi alue, joka täydentää erinomaisesti tarjontaamme, Harvian toimitusjohtaja Tapio Pajuharju hehkuttaa.

Harvia perustelee yrityskauppaa konsernin kasvuhaluilla, sekä sauna- ja spa-tuotteiden valikoiman laajentamisella. Ne ovat yritykselle etenkin Keski-Euroopassa ja Skandinaviassa tärkeitä tuotealueita.

Yhtiöiden mukaan saunoilla ja kylpytynnyreillä on luonnollisia ristiinmyyntimahdollisuuksia. Puulämmitteiset paljut ja kiukaat ovat kriittisiä tuotteita esimerkiksi mökeillä, joissa ei ole mahdollista käyttää sähköä.

Sähköisten tuotteiden puolella Harvia pohtii nyt oman teknologiansa soveltamista myös Kiramin tuotteisiin.

– Tulevaisuudessa näemme mahdollisuuksia erityisesti kylpytynnyrivalikoiman laajentamisessa sähkölämmitteisiin tai hybridikylpytynnyreihin. Yhdistämällä Harvian sähkö- ja vesitekniikan osaamisen Kiramin kylpytynnyrituotteisiin ja uniikkiin osaamiseen saavutamme lisää kilpailuetua. Viime aikoina kuuma-kylmähoidoista on tullut erittäin suosittuja, Pajuharju analysoi.

Kiramin perustivat yhtiön nykyiset omistajat vuonna 2001. Viime vuosina nopeasti kasvaneen yhtiön vuoden 2020 liikevaihto oli jo 16 miljoonaa euroa. Kasvua edellisvuoteen tuli liki 100 prosenttia, sillä 2019 liikevaihto oli 8,6 miljoonaa euroa. Myynnistä peräti 42 prosenttia tuli Keski-Euroopasta ja Skandinaviasta. Kiramin tuotantolaitokset sijaitsevat Sastamalassa. Työntekijöitä on yhteensä noin 40, nousten sesonkiaikaan jopa kuuteen kymmeneen.

Kiramin kotimaan markkinaosuus kylpytynnyreissä on jo noin 40 prosenttia.

– Olemme erittäin tyytyväisiä kauppaan. Harvian tuella voimme ottaa seuraavan askeleen kasvumatkallamme ja jatkaa kansainvälistä laajentumista. Yrityskulttuurimme sopii hyvin yhteen Harvian kanssa, sillä molempien yhtiöiden toiminta rakentuu hyvinvointitrendin ympärille keskittyen tuotteiden korkeaan laatuun ja käyttäjäystävällisyyteen sekä jatkuvaan innovointiin, sanoo Kiramin toimitusjohtaja Mika Rantanen.

Suurimman potin yrityskaupoista saavat Kiramin toimitusjohtaja Mika Rantanen ja talous- ja tietohallintojohtaja Eero Rantanen, jotka omistavat yhteensä noin 88 prosenttia yhtiöstä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut