Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kirja-arvio: Tunnemerkityksiä etsimässä – Vanhatalon omakohtainen trilogia sai päätöksensä

Pauliina Vanhatalon omakohtainen trilogia saa päätöksensä. Maiju Pohjanheimo

Eija Komu

Pauliina Vanhatalo

Tuntemani maailma

S&S 2021. 160 s.

Pauliina Vanhatalo piirsi askelmerkkinsä monen kokemaan mielenmaisemaan omakohtaisilla Keskivaikealla vuodella (2016) ja Toisella elämällä (2018). Tuntemani maailma sulkee tämän intiimin trilogian.

Vanhatalo käsittelee tunteita, niiden tehtävää ja merkitystä usein itsekriittisesti, omia ajatuksiaan kyseenalaistaen: missä määrin omien ongelmien käsittely kirjoittamalla auttaa pysyvän tasapainon hakemisessa?

"Missä määrin olen vastuussa maailmasta? Mitä minulta voidaan odottaa? Riittääkö, että kirjoitan nämä rivit, vai onko se jälleen vain uusi tapa pestä kätensä?" Onko terapiastakaan kestoavuksi?

Onko terapiastakaan kestoavuksi?

Uhkarohkeasti Vanhatalo tarkastelee psykopaattisuuden profiilia ja miettii aluksi, olisiko siinä jotakin kadehdittavaa: psykopaatit eivät ainakaan kompastele tunne-elämänsä kuoppiin. Pohdintaan sisältyy sen verran mustaa huumoria, ettei kovin nihilistisiin johtopäätöksiin onneksi jouduta.

Välillä joutuu kuitenkin miettimään, onko kaikki aiemmin koettu ja terapiassa vatvottu kyynistänyt kirjoittajaa. Tämä tulee mieleen erityisesti empatiaa käsiteltäessä. Onko Vanhatalon mainitsemasta "uuvuttavasta tunnepeilaamisesta" mitään hyötyä – mutta: voiko asiaa katsoa vain hyödyn näkökulmasta, ja voiko empatiaa yleensä lähestyäkään hyödyn näkökulmasta?

Mielestäni yliempaattisuutta sietää varoa, jos se on hybrismäistä maailman pelastamista ja uskoa oman eläytymiskyvyn loputtomaan riittämiseen. Toisaalta tunnepeilaamista olisivat ehdottomasti tarvinneet esimerkiksi Koskelassa toverinsa sadistisesti murhanneet nuoret.

Vanhatalon tyyli on välillä kirkasta ja koskettavaa, välillä sanojen pyörittely on ohutta ja terätöntä. Pandemia ja ilmastonmuutos ovat kestojuonteina turhankin selvästi mukana. Oivalluksista merkityksellisimpiä on seuraava:

"Joskus kun oikein väsyn tähän aikaan, joka tuntuu edellyttävän avoimuutta ja yksityisyydestä luopumista joka käänteessä, minusta vaikuttaa sekä virkistävältä että kunnioittavalta jättää toisten ihmisten sisin rauhaan." Tätä mittaa teos ei itse valitettavasti tunnu täyttävän.

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut