Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suosittu radioääni tykkää saunasta ja simppelistä kesäruuasta – Mökki Konginkankaalla merkitsee Minna Kuukalle rauhoittumispaikkaa

Tuore MasterChef VIP -ohjelman voittaja ja Radio Novan aamujuontaja Minna Kuukka, 50, pitää itseään Järvi-Suomen kasvattina, jolle Keski-Suomi on aina ollut tärkeä tukikohta.

– Kasvoin Lahdessa Vesijärven rannalla, ja olen pikkutytöstä lähtien käynyt tiuhaan Viitasaarella mummolassa, hän kertoo.

Nykyisin Kuukka käy Keski-Suomessa mökkeilemässä ja tapaamassa isäänsä, joka asuu puolet vuodesta Viitasaarella lapsuudenkodissaan.

Kuukan mukana Keski-Suomeen reissaavat myös aviomies Tatu Vehmas ja 15-vuotiaat kaksoset Jooa ja Viola.

– Ei lapsia ole koskaan tarvinnut maalle pakottaa. Tietysti nyt teini-iässä alkaa olla jo muitakin asioita elämässä kuin vanhempien kanssa mökkeily, mutta toistaiseksi ollaan porukalla liikenteessä.

Minna Kuukan kesämökki sijaitsee Keiteleen rannalla Konginkankaan Kalaniemessä, ja se on perua Kuukan mummolta.

Olen pikkutytöstä lähtien käynyt tiuhaan Viitasaarella mummolassa.

– Isänäitini hankki mökin 1950-luvulla. Se on pieni ja vino, ja hyvin kaukana nykyaikaisista vapaa-ajan asunnoista. Rannassa on sauna, joka sekin on hyvin pieni. Meidän mökkimme on mökki sanan varsinaisessa merkityksessä, hän naurahtaa.

Konginkankaasta on tullut Kuukalle ja koko perheelle tärkeä rauhoittumispaikka, jossa käydään mahdollisimman usein kesäaikaan, jos vain aikataulut sallivat.

– Etäisyys täältä Helsingistä vaikuttaa tietysti siihen, että pelkkä normiviikonloppu ei oikein tahdo riittää mökkireissuun.

Mökillä Minna Kuukan aika kuluu rantasaunaa lämmitellen, soudellen ja mustikoita keräillen.

– Puuhailemme sellaisia asioita, jotka eivät kaupungissa kerrostalossa asuessa onnistu.

Kun ikää on tullut lisää, hän on oppinut suhtautumaan lomailuun sallivammin ja rennommin kuin joskus nuorempana, kun lomaan ja vapaapäiviin tuli ohjelmoitua jos jonkinlaista tekemistä.

– Enää en lähde suorittamaan lomaa tai viikonloppua.

Kuukka kertoo olevansa onnellinen ihan vain saadessaan tallailla paljain jaloin metsässä männynkävyt varpaiden alla.

– Vaikka arjessa olen kaupunki-ihminen, on mahtavaa saada kokea maaseutuelämää ja antaa myös lapsille muutakin kokemusta ja näkemystä kuin ikkunan alta kulkevat raitiovaunut.

Keski-Suomen maisemista Kuukka nostaa lempiasianaan esiin järvet, sillä vesi on hänelle tärkeä elementti. Helsinkiä ympäröivä meri ei paikkaa kaipuuta Keiteleen rannalle.

– Keitele on iso vesistö, jossa on valtavasti suuria selkiä. Kaikki rannikoiden ihmiset eivät tätä edes tajua. Eivätkä ehkä sitäkään, kuinka äärettömän kaunista ja puhdasta luontoa täällä on, hän miettii.

Mökillä Kuukka tykkää valmistaa simppeliä ruokaa, kuten keittoja, salaatteja ja lämpimiä voileipiä. Grillikin on käytössä, mutta hän väittää, ettei ole kovin taitava grillaaja.

– Teemme grillissä tosi tavallisia juttuja, esimerkiksi grillattuja kanafileitä, joita tarjoan usein caesarsalaatin kanssa.

Kesäruokabravuurikin hänellä toki on, kukkakaaligratiini, jota hän kutsuu Kuukka-kaaligratiiniksi.

– Se sopii lisukkeeksi ihan minkä tahansa kanssa.

Kokolihaa Kuukan keittiössä ei usein näe, vaikka kaikki perheenjäsenet ovat sekasyöjiä.

– Olen joskus saanut maistaa niin hyvää lihaa, että kynnys yrittää itse kokata yhtä hyvää liharuokaa on kasvanut, hän sanoo.

Ruuanlaitosta Kuukka kertoo tykänneensä aina ja pitäneensä sitä helppona. Kokkailun hän aloitti jo kouluiässä, kun vanhemmat työskentelivät iltakoulun opettajina, ja hän päätti kokata ruuat itselleen ja kuusi vuotta nuoremmalle pikkuveljelleen.

Ja nyt, nelisenkymmentä vuotta myöhemmin, napsahti voitto kokkauskilpailusta. Saamansa palkinnon, 10 000 euroa, hän päätti lahjoittaa Helsingin yliopiston syöpätutkimusrahastolle.

– Vaikka syöpätutkimus on mennyt eteenpäin, paljon on vielä tehtävää. Edelleenkin syöpä on sairaus, joka koskettaa aivan liian monia, oman äitinsä syövälle ylioppilaskeväänä menettänyt suosikkijuontaja sanoo.