Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haluatko viedä pyöräilyharrastuksesi uudelle tasolle tänä kesänä? – Pyöräilykunto kasvaa onneksi nopeasti, sanoo Jyväskylän Pyöräilyseuran puheenjohtaja: Tässä vinkit alkuun

Onko tämä se kesä, jolloin pyöräilyharrastuksesi nousee seuraavalle tasolle ja rohkenet lähipyöräteitä pidemmille pyöräretkille?

Hyvä uutinen on se, että pyöräilykunto kehittyy melko nopeasti. Pyöräily on myös sen verran nivelystävällistä, että viikossa voi tehdä useammankin lenkin.

– Kannattaa silti aloittaa maltillisesti ja kasvattaa matkoja vähän kerrallaan, sanoo Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry:n puheenjohtaja Teemu Tenhunen.

Retkipyöräilyn aloittaminen voi vaatia pyöräkaupoilla käymistä. Vaihtoehtoja on lukuisa määrä. Trendikkäitä tulokkaita ovat gravel-pyörät, joilla voi ajaa asfalttiteillä, mutta kuten englanninkielinen nimi sanoo, ne on tehty sorateille.

– Gravel-pyörään saa tavaratelineet ja lokasuojat. Käyristetty tanko mahdollistaa erilaisia ajo-asentoja.

– Maasto- ja maantiepyörän yhdistelmä eli hybridipyörä on monikäyttöisyydessään helppo valinta. Vaihtoehtona on myös niin sanottu cyclocross-pyörä, joka on maantiepyörän maastokäyttöisempi versio.

Moni ottaa käyttöön sen satulan, joka pyörän mukana sattuu tulemaan. Jos satula ei ole juuri omaan takalistoon sopiva, se voi painaa pehmytkudoksia tai hiertää reisiä. Tenhunen sanoo, että JYPSin koulutuksissa puhutaankin paljon satula-asioista.

– Oleellista on mitata istuinluiden välinen etäisyys. Tavallisesti leveys asettuu 11,5 ja 14,5 sentin välille. Jos satula ei asetu tasaisesti istuinluiden kohdalle, kannattaa hankkia toinen satula.

Huollettu pyörä toimivine jarruineen on pyöräilyturvallisuuden kivijalka. Istuva kypärä ja ajohanskat suojaavat, jos sattuu kaatumaan.

Tenhunen vinkkaa, että Pyöräliiton verkkosivuilla on kattava paketti väistämissäännöistä ja risteyskäyttäytymisestä.

– Valitettavasti liikenteessä tulee edelleen liikaa läheltä piti -ohituksia, kun autoilijat ohittavat pyöräilijän liian läheltä.

– Jos autoilija ei ole itse ajanut pyörällä maantiellä, kannattaa käydä kokeilemassa, miltä ohitustilanne tuntuu.

Pyöräilijöitä Tenhunen rohkaisee ottamaan oma tilansa. Välillä ajetaan liiankin reunassa.

– Käännyttäessä ryhmittäydytään selkeästi ja näytetään kääntymismerkkiä.

Jos pyöräily porukassa tuntuu itselle hyvältä vaihtoehdolta, JYPS järjestää viikoittain yleisiä, noin 40–60 kilometrin mittaisia pyörälenkkejä. Vasta-alkajille on tarjolla vielä kesäkuussa tunnin, puolentoista lenkkejä.

– Seurassamme on yli tuhat jäsentä ja usein muodostuu erilaisia kaveriporukoita, jotka käyvät keskenään ajamassa. Kavereilta ja seuran verkkosivuilta saa vinkkejä hyvistä lenkkireiteistä, Teemu Tenhunen kertoo.

Ideoita reittivalintaan saa myös lukuisista reittisovelluksista. Strava on paljon käytetty sovellus, joka mittaa omat pyöräilymatkat ja tallentaa reitit. Omia ajoja pystyy jakamaan myös muille. Pyöräilijöille tarkoitettu karttapalvelu on Jälki.fi.

– Jyväskylän seutu on vähän haastava mäkisyyden vuoksi, joten lenkit vaativat vähän enemmän kuntoa.

Jos hakee järvimaisemia, hyvä suunta on esimerkiksi Leppävesi. Metsäisempiä reittejä löytyy Tikkakoskelta, Uuraisilta ja Vesangasta.

– Korpilahdeltakin löytyy mukavia pätkiä maalais- ja järvimaisemia. Laukaan suunnalla on monia kivoja käyntikohteita, kuten Kuhankosken riippusilta, Tarvaalan Mustan korpin saluuna ja Saraaveden kalliomaalaukset.

Tenhunen vinkkaa, että välillä voi hyödyntää joukkoliikennettä ja poiketa naapurikuntaan.

– Uusia elämyksiä saa, kun hyppää junaan tai bussiin ja vie pyörän vaikka Hankasalmelle, Jämsään tai Petäjävedelle. Kotiin ajetaan myötätuulessa.

Maastista rakennetaan etappi kerrallaan

Jyväskylän kaupunki vastaa maastopyöräilyn räjähdysmäisesti kasvaneeseen suosioon. Jyväskylään on rakenteilla lähes 60 kilometrin mittainen maastopyörä- ja retkeilyreitti, joka kantaa nimeä Maastis.

Maastis kiertää rengasreittinä koko kaupungin. Pääosin reitti koostuu olemassa olevista ulkoilureiteistä, metsäautoteistä, valmiista poluista sekä pyöräteistä.

– Projekti on hyvin laaja ja vuosittain tehdään pätkä kerrallaan määrärahojen puitteissa. Tällä hetkellä maastorakentamisen osalta valmiina on ensimmäinen etappi, joka vie lähes kokonaan pieniä metsäpolkuja pitkin Ladun majalta Keltinmäkeen Kotalammelle. Käytännössä Kotalammelta voi jatkaa Laajavuoreen asti, sillä reitti menee olemassa olevia väyliä pitkin, kertoo Jyväskylän kaupungin vastaava liikuntapaikkojen hoitaja Janne Ahola.

Kunnostetulla noin kymmenen kilometrin mittaisella reitillä on muun muassa sepelöity pahimpia kivikoita ja juurakoita.

– Lisäksi kosteimpiin kohtiin on rakennettu siltoja ja pitkospuita. Muuten reitti on hyvin luonnonmukaisessa tilassa, Ahola sanoo.

– Toiset haluavat ajaa todella teknistä juurakkoista ja kivikkoista polkua, toiset taas ulkoilla rennommin helpommilla reiteillä. Tällainen maastorakentamisella kunnostettu reitti palvelee nimenomaan hieman helpompia reittejä kaipaavia pyöräilijöitä.

Ahola muistuttaa, että reitillä ei ole vielä opasteita, joten ajaminen siellä vaatii omaa suunnistamista. Jatkossa maasto-osuudet merkitään puihin ja kiviin värikoodeilla sekä kyltein.

Maastiksen etappien alku- ja päätepisteille tullaan sijoittamaan opaskartat. Reitistö tulee jakautumaan viiteen etappiin.

Nämä ovat Laajavuori – Ladun maja (18 km), Ladun maja – Pohjanlammen liikuntapuisto (9 km), Pohjanlammen liikuntapuisto – Halssilan hiihtomaa (7,5 km), Halssilan hiihtomaa – Palokan hiihtostadion (15 km) ja Palokan hiihtostadion – Laajavuori (11 km).

Maastiksen etenemisestä ja reittisuunnitelmasta voi lukea kaupungin verkkosivuilta https://www.jyvaskyla.fi/liikunta/ulkoilu-ja-virkistys/maastopyora-ja-retkeilyreitti.