Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Katso vinkit, kuinka ukkoselta voi suojautua – sähkölaitteet kannattaa suosiolla jättää rauhaan

Tehokkain suojautumiskeino ukkoselta on sisätiloissa pysyttely. Erityisesti kannattaa välttää aukeita alueita, mutta auto sen sijaan on turvallinen paikka ukkosella. Annukka Roth

Elina Hanhirova

Ukkoskausi on taas alkanut ja moni miettii, miten kannattaa suojata ihmiset ja laitteet. Ilmatieteen laitoksen ukkostutkija Antti Mäkelä suosittelee tekemään kaikki suojaustoimenpiteet jo ennen kuin ukkosta on havaittu.

– Nykyään voi seurata kaikenlaisista applikaatioista, missä salamoita on havaittu ja missä säätutkan mukaan kuuro- ja ukkospilviä liikkuu.

Hän neuvoo katsomaan etenkin kuluvan aamun ennusteet, sillä ennuste tarkentuu hyväksi 24 tunnin aikana.

– Päivän aikana kannattaa myös seurata, miten sateet liikkuvat sekä salamahavaintoja melkein reaaliajassa, jolloin voi tarkentaa omaa tekemistä uusimman tiedon pohjalta.

Kun ensimmäisestä salamasta on havainto ja kuuluu jyrinää, seuraava salama voi jo iskeä omalle kohdalle.

– Mieluummin varautuu niin, että olisi jo sisätiloissa, kun jyrinää kuuluu. Usein ukkoset yllättävät, kun ei ole katsottu varoituksia tai niiden pohjalta tehty mitään.

Todennäköisyys siihen, että salama iskisi ihmiseen, on hirveän pieni etenkin Suomessa. Janne Ranne

Salama iskee herkimmin kohteeseen, josta se pääsee helpoimmin maahan eli kohteisiin, jotka johtavat hyvin sähköä tai ovat korkeita.

– Salamat eivät iske kaikki yhteen korkeaan mastoon, vaan on melko epämääräistä, mihin salama päätyy. Iskupaikka valikoituu viimeisten muutamien kymmenien metrien matkalla.

– Todennäköisyys siihen, että salama iskisi ihmiseen, on hirveän pieni etenkin Suomessa, mutta tähän todennäköisyyteen voi vaikuttaa yksinkertaisillakin toimenpiteillä merkittävästi.

Jos salama iskee ihmiseen, todennäköisyys menehtymiseen on 20–30 prosenttia.

– Vaikka sähkövirta on kymmeniätuhansia ampeereita ja salaman lämpötila noin 30 000 celsiusastetta, kesto on lyhyt eli virtapulssi on vain muutamia mikrosekunteja, joten siihen ei läheskään aina menehdy.

Mäkelä korostaa, että ihmiseen, johon salama on osunut, voi turvallisesti koskea. Sähkövirta ei jää häneen, vaan kulkeutuu turvallisesti maahan. Tilanteessa tulisi ryhtyä normaaleihin elvytystoimiin.

Paras tapa ukkoselta suojautumiseen on Mäkelän mukaan pysytellä sisätiloissa ja poissa aukeilta alueilta. Ukkosella pitäisi välttää alueita, joissa on itse erottuvin kohde.

– Jos seison heinäpellolla ja salama on hakeutunut lähelle, se todennäköisimmin valitsee minut, hän sanoo.

Salamat iskevät mielellään kerrostaloihin, mutta ne ovat hyvin turvallisia, sillä betonirakenteessa on valtavat määrät raudoitusterästä, joka tarjoaa hyvän kulkureitin salaman virralle. Turvallisinta on pysytellä huoneen keskivaiheilla, pois ikkunoiden tai parvekkeen läheisyydestä.

– Ukkosella sataa aina rankasti, minkä vuoksi ikkunat kannattaa pitää kiinni.

Mäkelä neuvoo pysymään erossa asioista tai esineistä, joilla on yhteys talon tai rakennuksen ulkopuolelle, kuten sähkö- ja vesijohtoverkkoon.

– Kännykän käytöstä ei ole haittaa, kunhan se ei ole sähköverkossa eli laturissa kiinni.

Etenkin haja-asutusalueilla virtapiikit voivat aiheuttaa laiterikkoja, minkä vuoksi virtajohdot kannattaa irrottaa seinästä. Se pienentää merkittävästi laitteiden hajoamisriskiä.

– Käsittääkseni nykyään laitteita hajoaa ukkosella paljon, koska kaikissa alkaa olla mikropiirit, jotka ovat herkkiä pienillekin ylijännitteille. Joskus riittää, että salama iskee kilometrien päässä sähkölinjaan.

Jos ukonilmalla on ulkona, ei pitäisi oleskella veden läheisyydessä tai etenkään rantapuiden alla.

– Vesi johtaa hyvin sähköä. Melkein aina, kun salama iskee puuhun ja ihminen on sen alla, virta kulkeutuu ihmiseen, sillä ihminen johtaa paremmin sähköä kuin puu.

Mäkelä neuvoo ajamaan auton sivuun, sillä ukonilmalla sataa ja näkyvyys voi olla huono. Auto on perinteisesti turvallinen paikka ukkosella, kunhan ei roikottele käsiä sen ulkopuolella, räplää radiota ja pitää kädet poissa ohjauspyörästä.

– Autolla tai muulla vastaavalla umpimetalli-korirakenteella on salamalta suojaava ominaisuus. Salama voi iskeä autoon, mutta virta ei pääse metallikorin sisälle, vaan kulkee koria pitkin maahan.

Veneessä on ukonilmalla sitä tuvallisempaa, mitä isompi vene on.  Soutuvene on ukkosella varsin turvaton.

Ukkosta satana päivänä vuodessa

Ilmatieteen laitoksen ukkostutkijan Antti Mäkelän mukaan Suomessa salamoi keskimäärin noin 130 000 maasalaman verran vuosittain, mutta vuosivaihtelu on todella suurta. Hän sanoo, että Suomen ilmastossa kaikkiin sääilmiöihin liittyy suuri vuosivaihtelu, mikä johtuu siitä, että sijaitsemme niin pohjoisessa. Mäkelän mukaan yhteensä noin satana päivänä vuodessa jossakin päin Suomea ukkostaa.

Suomessa ukkosten esiintyminen keskittyy kesään, jolloin lämpöä ja kosteutta on ilmakehässä paljon.

– Ukkoskausi on toukokuusta syyskuuhun. 99 prosenttia vuoden salamoista iskeytyy sillä jaksolla.

Mäkelän mukaan tyypillinen ukkospilvi elää noin puolitoista tuntia.

– Jotkut ukkoset Suomessakin, mutta etenkin Yhdysvalloissa, saattavat elää jopa useita päiviä. Jos katsotaan parinkymmenen vuoden salamahavaintoja, salamoita esiintyy Keski- ja Länsi-Suomessa enemmän kuin muualla Suomessa.

Kaiken kaikkiaan erot eivät ole Mäkelän mukaan kuitenkaan kovin isoja ympäri Suomen ja yksittäisiä ukkosia esiintyy joka puolella.

– Meidän ukkosilmastollemme aika mielenkiintoista on se, että yksittäinen todella raju ukkonen voi esiintyä missä vaan.

Mäkelä sanoo, että kaikkialla Suomessa auringonpuoleiset rinteet lämpenevät nopeammin, jolloin tällaisilla alueilla kuuropilvien kehitys käynnistyy tehokkaammin. Koska usean tekijän tulee olla voimassa ukkosen syntymiselle, maastonmuodot eivät aina vaikuta lainkaan.

Ukkonen

Pilvisalamat ja maasalamat

Salamat voidaan jakaa pilvisalamoihin ja maasalamoihin, kertoo Ilmatieteen laitoksen ukkostutkija Antti Mäkelä. Pilvisalamat esiintyvät pilven sisällä, jossa on kaksi erimerkkistä varausta eli positiivinen ja negatiivinen varaus, jolloin salama voi iskeä näiden välillä. Maasalama sen sijaan iskee pilven jommastakummasta varauskeskuksesta maahan.

– Pilvisalamoita on paljon enemmän kuin maasalamoita, sillä pilvisalaman on helpompi iskeä, koska varauskeskukset ovat lähempänä toisiaan kuin maahan nähden.

Kommentoi

Mainos: Nikotiinipussit.com

Haaparannan nuuskarallia ei pysäytä pandemiakaan

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut