Suppailu tuli jäädäkseen – Sup-lautailu sujuu hyvin, kun löytää ensin laudalla rennon tasapainon

Sup-lautailun sanotaan olevan maailman nopeimmin kasvava vesiurheilulaji. Jyväskyläläinen liikunta-alan yrittäjä Meri-Sisko Mäkinen uskoo, että suomalaisten hurahtamista suppailuun selittää halu päästä liikkumaan ja retkeilemään vesille omatoimisesti. Laji myös sopii hyvin kaikenikäisille.

– Suppailemaan on helppo lähteä. Lauta kulkee mukana vaikka selkärepussa järven rantaan.

Mäkisen mielestä kynnys lajin aloittamiseen on melko matala, kunhan aloittelija huomioi muutaman perusseikan.

– Perusohje on, että mitä pidempi ja leveämpi lauta on, sitä vakaampi se on. Lautaa ostaessa on hyvä tarkistaa laudan kantavuus.

Rantavedessä laudan päälle noustaan ensin kontilleen laudan keskikohtaan ja siitä jalka kerrallaan seisomaan käsillä laudasta tukien.

– Jos tuntuu liian haastavalta lähteä heti melomaan seisoaltaan, voi myös aluksi meloa polviseisonnassa tai istualtaan, Mäkinen rohkaisee.

Jos tuntuu liian haastavalta lähteä heti melomaan seisoaltaan, voi aluksi meloa polviseisonnassa tai istualtaan.

Oikeassa melonta-asennossa hartiat ovat rentoina, lantio ojentautunut hiukan eteenpäin ja polvet joustavat ”pehmeinä”. Meloessa kannattaa keskittyä keskivartalon käyttöön, jolloin työ ei käy käsille liian raskaaksi.

– Tärkein juttu on tasapainon löytäminen ja se, että uskaltaa olla rentona laudan päällä. Laudalla melotaan edestä taaksepäin muutaman kerran puoleltansa mahdollisimman läheltä lautaa. Kun lapa käy kokonaan veteen, liikkeeseen tulee lisää tehoa, Meri-Sisko Mäkinen neuvoo.

Kun tekniikka on hallussa, voi tehdä pidempää ja rivakampaa melomista. Uskalluksen ja kokemuksen karttuessa laudan päällä voi vaikka liikkua. Suppailusta tulee silloin tehokasta kuntoilua. Vastatuuleen melomisesta saa lisää haastekerrointa.

Turvallisen suppailun varmistamiseksi melojalla on hyvä olla uimataito. Laudan karkuremmi kannattaa kiinnittää jalan ympärille varmistamaan, ettei lauta karkaa kaaduttaessa.

Lisäksi on hyvä käyttää kellunta- tai pelastusliivejä.

– Rantoja pitkin on helpompi aloittaa, koska tuuletkin ovat rauhallisempia kuin keskellä järveä, Mäkinen vinkkaa.

SUP-laudat

Vuokrauspaikkoja Jyväskylän ympäristössä

Laajis, www.laajis.fi

Tavinsulka Oy, www.tavinsulka.com

Gr8Wake, www.gr8wake.com

Rantakioski Mahla, www.facebook.com/rantakioskimahla

Perttulan tila, www.perttulantila.fi

Peurunka, www.peurunka.fi

Himos, www.himoslomat.fi

Lahomäen tila, www.askelpiste.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut