Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Vuoden digitalisaatioteko -palkinto Digi & Game Centerille – yritykset voivat pelillistää jopa metsäkoneen ohjaamisen

Digi & Game Centeriä pyörittävän Peliosuuskunta Expan puheenjohtaja Tuomas Roininen. Viivi Sakkara

Justus Vento

Keski-Suomen kauppakamari on myöntänyt Vuoden digitalisaatioteko -palkinnon Digi & Game Centerille. Yritys auttoi viime vuoden aikana 12 yrityksen syntymisessä, ja useiden muiden digitalisaation nopeuttamisessa. Se on auttanut yrityksiä etenkin peliteknologioiden soveltamisessa muun muassa teollisuudessa, sekä taide- ja kulttuurialoilla.

Teknologioita on voitu käyttää esimerkiksi lentokoneen ja metsäkoneen ohjaamisen harjoittelussa, arkkitehtien 3D-mallien rakennuksessa tai ensiapu- ja lääkärikoulutuksissa.

– Digi & Game Centerin toiminta on ansiokasta sekä uudenlaisen digitalisaatiokeskittymän rakentamisessa Jyvässeudulle että peliteknologioiden levittämisessä itse peliteollisuuden ulkopuolelle. Tällaista ristiinpölytystä digitalisaation lisäarvon kasvattaminen juuri tarvitsee”, Digitalisaatio ja uusi liiketoiminta -valiokunnan puheenjohtaja Anssi Kuoppala perustelee.

Digi & Game Center ei ole varsinainen yritys, vaan Keski-Suomessa kehitetty "ekosysteemi", joka koostuu yrityksistä, instituutioista, opiskelijoista ja projekteista. Sitä on rakennettu yhdeksän vuoden ajan, ja mukana on nyt 16 alan yritystä. Projektin pyörittämisestä vastaa Peliosuuskunta Expa.

Expan puheenjohtaja Tuomas Roinisen mukaan Centerin halutaan olevan yrityksille ikään kuin toinen olohuone, johon yritys tai instituutio voi tulla matalalla kynnyksellä etsimään itselleen sopivaa ratkaisua.

– Ihmisten on välillä vaikea hahmottaa, mitä peliteknologiat ja pelillistäminen oikeastaan ovat. Se ei tarkoita sitä, että tehdään peli. Esimerkiksi simulaatiot, kuten lentokonesimulaattorit, 3D-mallinteet tai elokuvien visuaaliset maailmat on toteutettu moderneilla peliteknologioilla. On hyvä ymmärtää se, että samoja teknologioita käytetään perinteisen teollisuuden aloilla. Osaajia siihen ei tule löytymään perinteiseltä puolelta, vaan siinä pitää hyödyntää pelialan moniosaajia, joita tällä hetkellä onneksemme JAMK ja JYU kouluttaa Keski-Suomessa, hän selittää.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut