Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Keski-Suomen koronanyrkki muistutti maa- ja marjatiloja ulkomaisesta kausityövoimasta – Jokaisella työpaikalla oltava kontaktihenkilö, joka opastaa koronaturvallisuudessa

Esimerkiksi monet marjatilat tarvitsevat kausityövoimaa. Kuvituskuva. Petri Karvinen
Anna Kivinen

Anna Kivinen

Maanantaina kokoontunut Keski-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntatautien torjunnan johtoryhmä eli niin sanottu koronanyrkki muistuttaa kausityöntekijöitä ulkomailta ottavia yrityksiä huolehtimaan koronaturvallisuudesta.

Suomen saapuu perinteisesti paljon esimerkiksi marjanpoimijoita Ukrainasta. Maa- ja metsätalousministeriön keväällä päivittämien ohjeiden mukaan ulkomailta tulevan työntekijän on oltava 14 vuorokautta karanteenissa ennen kuin hän saa aloittaa työt tilalla. Tämän karanteenin vaihtoehtona on kaksi negatiivista koronatestitulosta. Ensimmäinen testi tehdään rajalla heti Suomeen saapumisen jälkeen ja toinen testi toinen aikaisintaan 72 tunnin kuluttua ensimmäisestä testistä. Jos molempien tulos on negatiivinen, voidaan karanteeni lopettaa ja työntekijä saa aloittaa työt tilalla tai metsässä.

Työntekijöiden karanteenien tai koronatestien lisäksi ulkomaisia kausityöntekijöitä työllistävän yrityksen tulee laatia terveysturvallisuussuunnitelma, Keski-Suomen koronanyrkki muistutti maanantaina.

Suunnitelmassa edellytetään, että jokaisella työpaikalla tulee olla työnantajan nimeämä terveysasioiden kontaktihenkilö, johon työntekijät saavat yhteyden aina, kun heille tulee terveysturvallisuuteen liittyviä kysymyksiä tai ongelmia.

Terveysturvallisuussuunnitelmassa nimetyn kontaktihenkilön tulee lisäksi muun muassa tiedottaa työpaikan sijaintikunnan tartuntataudeista vastaavalle lääkärille ulkomaalaisten kausityöntekijöiden saapumisesta kuntaan. Lisäksi kontaktihenkilö huolehtii, että työntekijöillä on käytössään kasvomaskeja ja käsien desinfiointiainetta sekä antaa työntekijälle ohjeita hygieniasta ja koronaviruksen oireista. Kontaktihenkilö myös huolehtii tulovaiheen karanteenin toteuttamisesta ja karanteenin valvonnasta.

Ulkomaalaisia kausityöntekijöitä palkkaavat työnantajat voivat selvittää oman kunnan tartuntataudeista vastaavan lääkärin yhteystiedot omasta terveyskeskuksestaan tai Töitä Suomesta Oy:stä (töitäsuomesta.fi).

Tartuntatautien torjunnan johtoryhmän mukaan Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella ollaan edelleen koronaepidemian perustasolla, joskin tartuntaluvuissa on ollut hienoista nousua.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut