Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pride-tapahtumat alkavat ensi viikolla – Jyväskylä Priden kohtalo vielä auki

Jyväskylän Pride-kulkue keräsi vuonna 2019 noin 1500 osaanottajaa. Venla Tirkkonen
Emma Jolkkonen

Emma Jolkkonen

Pride-tapahtumia järjestetään tänäkin vuonna monilla paikkakunnilla. Ensi viikolla pidettävä Nuorten Manse Pride Tampereella käynnistää tämän kesän Pride-kauden.

Jyväskylän Priden kohtalo on vielä toistaiseksi auki. Viimeksi Jyväskylä Pride järjestettiin vuonna 2019.

Jyväskylän Setan puheenjohtaja Petri Janhusen mukaan Pride järjestetään mikäli koronarajoitukset sallivat. Kuluneen vuoden aikana yhdistyksellä ei ole ollut myöskään muita tapahtumia.

– Emme halua olla se yhdistystoimija, joka pahimmillaan aiheuttaa koronalingon. Silloin ollaan hyvin vahvasti tikunnokassa, Janhunen sanoo.

Epävarmuus kokoontumisrajoituksista vaikuttaa myös tapahtuman taloudelliseen puoleen, sillä Jyväskylä Priden rahoitus tulee osittain erilaisten bileiden pääsylipputuloista.

– Priden kulut ovat niin isot, että jos ei saada tapahtumien kautta rahoitusta, niin joudumme miettimään järjestämistä, Janhunen kuvaa.

Kyllä se kasvokkain tapaaminen on todella tärkeää. Ihmiset kaipaavat ihmisiä, joiden kanssa voi keskustella omista asioista ja saada vertaistukea.

Kulunut vuosi on Janhusen mukaan ollut vaikeaa aikaa erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville nuorille. Kun kasvokkaista vertaistukea ei ole ollut saatavilla, moni on jäänyt yksin.

– Kyllä se kasvokkain tapaaminen on todella tärkeää. Ihmiset kaipaavat ihmisiä, joiden kanssa voi keskustella omista asioista ja saada vertaistukea.

Pride-tapahtumien järjestyminen olisikin tärkeää juuri yhteenkuuluvuuden vuoksi.

Janhusen mukaan näkyvyys on tärkeää myös siksi, että homo- ja transfobinen vihapuhe saataisiin loppumaan. Vaikka seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on parantunut Suomessa, on syrjintä edelleen arkipäivää.

– Jos asioista ei puhuta, ihmiset jäävät näkymättömiin.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut