Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Yön uutiskooste: EU:n koronarokotustodistus otetaan käyttöön Suomessa tänään, korona vaikeutti omaishoitajien arkea, mutta sai kunnat myös keksimään uusia tukimuotoja, Tanska nappasi suoran jatkopaikan jalkapallon EM-kisoissa

Järjestyksenvalvojat pysäyttivät kentälle rynnänneen kannattajan Tanskan ja Venäjän välisessä ottelussa. Jonathan Nackstrand

STT

Euroopan unionin koronarokotustodistus otetaan käyttöön Suomessa tästä päivästä alkaen, kun Suomen kansallinen todistus päivittyy yhteensopivaksi EU-todistuksen kanssa.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että EU:n koronarokotustodistuksen saa Omakanta-palvelusta. Muutos Omakannassa tapahtuu automaattisesti. EU-todistus on tarpeen erityisesti matkustaessa, sillä todistusta voidaan käyttää rajanylitystilanteissa EU-alueella.

Sosiaali- ja terveysministeriö huomauttaa, että aivan kaikki rokotustodistukset eivät vielä näy Omakannassa, sillä osasta alueita tiedot päivittyvät Omakantaan viiveellä.

Tarkoituksena on, että jatkossa todistus päivittyisi Omakantaan viimeistään viiden vuorokauden kuluessa rokotuksesta.

Korona vaikeutti omaishoitajien arkea, mutta sai kunnat myös keksimään uusia tukimuotoja

Korona vaikeutti huomattavasti omaishoitajien arkea epidemian alkuvaiheessa, ilmenee Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemästä Vanhuspalvelujen tila -seurannasta.

Selvityksen mukaan korona-aika kuitenkin edesauttoi uusien sijaishoitovaihtoehtojen ja toimintatapojen löytymistä.

Selvitys tehtiin toukokuussa 2020 kyselynä kuntien, kuntayhtymien ja yhteystoiminta-alueiden vanhuspalvelujen vastuuhenkilöille.

Kuopiossa ohikulkijat huomasivat vedessä kelluneen ruumiin

Kuopiossa on löydetty vedestä ihmisen ruumis. Pohjois-Savon pelastuslaitos sanoo tiedotteessaan, että ruumis oli ollut vedessä jo kauemman aikaa.

Ohikulkijat olivat Jurastenlammilla huomanneet vedessä kelluvan ruumiin näköisen hahmon. Hätäkeskus sai ilmoituksen puolen yön jälkeen.

Poliisi tiedottaa asiasta tämän päivän aikana.

Taide- ja kulttuurifestivaalien sekä kesäteattereiden koronatukien hakuaika päättyy tänään

Opetus- ja kulttuuriministeriöstä haettavien taide- ja kulttuurifestivaalien sekä kesäteattereiden korona-avustusten hakuaika päättyy tänään tiistaina.

Avustukset on tarkoitettu tukemaan toimintaa, joka on vaikeutunut tai estynyt koronapandemiasta aiheutuvien rajoitusten takia 1.1.–30.9.2021. Avustukset kuuluvat kulttuuri-, liikunta- ja tapahtuma-alan koronatukipakettiin.

Italia poistaa ensi viikosta maskipakon ulkotilojen osalta

Italiassa kasvomaskien käyttäminen ulkotiloissa ei ole enää pakollista ensi viikon maanantaista lähtien, kertoo maan terveysministeriö. Italia on ollut yksi koronan pahimmin runtelemia maita Euroopassa.

Italian terveysministeri kertoo Facebookissa, että maskipakko poistuu tartuntavauhtinsa osalta valkoiseksi määritellyillä alueilla.

Valkoiseksi luokitellaan tällä hetkellä kaikki alueet maan luoteisnurkassa sijaitsevaa pientä Aostanlaaksoa lukuun ottamatta. Asiantuntijat ennustavat, että maanantaihin mennessä koko Italia luokiteltaisiin valkoiseksi.

Ilmoitus noudattaa asiantuntijapaneelin suositusta, jonka mukaan maskeja tulisi vielä pitää mukana muun muassa suuria kokoontumisia varten. (Lähde: AFP)

Tuore Instagram-kuva näyttää pitkään kateissa olleen prinsessa Latifan olevan matkalla Espanjassa

Pitkään kateissa ollut prinsessa Latifa näyttää esiintyvän Espanjan pääkaupungin Madridin lentokentällä otetussa kuvassa. Maanantaina Instagramiin julkaistussa kuvassa Latifa esiintyy nähtävästi tilin haltijan kanssa maskit kasvoillaan Barajasin lentokentällä.

YK:n ihmisoikeustoimisto pyysi helmikuussa todisteita siitä, että Dubain hallitsijan tytär on elossa. Pyyntöä ennen Britannian yleisradioyhtiö BBC oli julkaissut videon, jossa Latifa kertoo elävänsä vankeudessa.

Free Latifa -kampanjaryhmän edustaja kertoo prinsessan olleen suorassa yhteydessä ryhmän jäseniin.

Latifa yritti paeta vuonna 2018 Arabiemiraateista alistavana pitämäänsä perhettä, mutta Intian erikoisjoukot palauttivat hänet Dubaihin. (Lähde: AFP)

Tasan 80 vuotta sitten alkoi natsi-Saksan hyökkäys Neuvostoliittoa vastaan

Aamuyöllä 80 vuotta sitten käynnistyi operaatio Barbarossa eli natsi-Saksan hyökkäys Neuvostoliittoa vastaan. Yli kolme miljoonaa saksalaista sotilasta vyöryi Neuvostoliiton puolelle.

Hyökkäyksen taustalla oli Saksan johtajan Adolf Hitlerin ja kansallissosialistien ajatus elintilan hankkimisesta idästä.

Neuvostoliiton johtajalle Josif Stalinille sodan puhkeaminen tuli yllätyksenä, ja Saksan armeija pystyikin etenemään nopeasti syvälle Baltiaan, Venäjälle ja Ukrainaan.

Belgia kaatoi Suomen - EM-jatkopaikka ratkeaa lohkokolmosten vertailussa

Suomi on hävinnyt Pietarissa jalkapallon miesten EM-kisojen alkulohkopäätöksessään Belgialle 0–2. Belgia voittaa B-lohkon, ja Venäjän 4–1 kaatanut Tanska jatkaa Belgian kanssa suoraan neljännesvälieriin.

Suomi on alkulohkossa kolmas. Sen jatkopaikka ratkeaa myöhemmin lohkokolmosten vertailussa.

Belgian osumat merkittiin toisella puoliajalla 74. minuutilla Suomen maalivahdin Lukas Hradeckyn omaksi maaliksi ja 81. minuutilla Romelu Lukakulle.

Tanska rökitti Venäjää ja nappasi suoran EM-jatkopaikan

Tanska on voittanut jalkapallon EM-turnauksen B-alkulohkon viimeisessä ottelussaan Kööpenhaminassa Venäjän 4–1.

Voitto merkitsi sitä, että Tanska nousi lohkossa toiseksi ja ottaa lohkovoittaja Belgian jälkeen toisen suoran neljännesvälieräpaikan.

Suomelle EM-avausottelun hävinneen Tanskan maalit tekivät Mikkel Damsgaard, Yussuf Poulsen, Andreas Christensen ja Joakim Maehle.

Tanska ohitti sarjataulukossa Suomen ja Venäjän. Suomen jatkopaikka ratkeaa lohkokolmosten vertailussa.

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Carl Nassib kertoo olevansa homoseksuaali - ensimmäinen aktiiviuransa aikana näin tehnyt NFL-pelaaja

Yhdysvalloissa amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigassa pelaava Carl Nassib kertoo olevansa homoseksuaali ja on ilmoituksensa myötä liigan ensimmäinen pelaaja, joka on tehnyt näin aktiiviuransa aikana. Las Vegas Raidersin riveissä pelaava Nassib kertoo asiasta Instagram-tililleen julkaistussa videossa.

Hän kertoo tuskailleensa asiasta kertomisen kanssa edellisen 15 vuoden ajan. Nassib toivoo, etteivät tällaiset julkiset ulostulot olisi enää joskus tarpeen, mutta siihen saakka hän aikoo tehdä osansa hyväksyvän kulttuurin edistämiseksi.

Nassibin ilmoituksesta kertoivat muun muassa uutiskanava CNN ja New York Times -lehti.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut